Bilanço Nedir?

Planports Ekibi 10.10.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1363 kere okundu
BİLANÇO NEDİR?

Bilanço, bir şirketin varlık ve yükümlülüklerini artı sahibinin eşitlik özetleyen bir mali rapordur. Bilanço belirli bir süreyi ifade eder. Bu verilen süre genellikle çeyrek, yarı yıl veya yılın sonu olur. İnsanlar, şirketler, yardım kuruluşları ve diğer birçok işletme bilanço kullanıyor.

Varlıklar, şirketin sahip olduğu her şeydir, ancak sahip olduğu her şey borçlarıdır. Mülkiyet sermayesi, hissedarların yatırım eksi şirket para çekme işlemlerine ek olarak şirketin başlamasından bu yana net gelir anlamına gelir.
Vadeli finansal durum tablosu ' ile aynı anlama gelir 'bilanço.' Aynı zamanda “hissedar sermayesi” veya “hissedar sermayesi” terimlerini “hissedarların hisse senetleri” ile aynı şekilde kullanırız.

Bilanço, muhasebecilerin kullandığı temel finansal tablolardan biridir. Diğerleri gelir tablosu, özkaynak tablosu ve nakit akış tablosudur.

Bilanço, belirli bir zamanda bir şirketin varlık, borç ve sermayesinin beyanıdır. Bir önceki dönem için gelir ve gider dengesini detaylandırır.

Bilanço bize bir şirketin finansal pozisyonunun belirli bir tarihte ne olduğunu söyler. Aslında birçoğu, firmanın finansal durumunun bir andaki görüntüsünü 'anlık' olarak adlandırıyor.

Örneğin, 31 Eylül 2016 tarihli bilançoda o anı yansıtıyor; Şirketin o tarihe kadar kaydettiği her şey.

“Bilanço bir şirketin varlık, yükümlülük ve hissedar eşitlik yapılan açıklamada belirli bir zaman döneminde, böyle bir üç ay veya yıl sonu olarak sahip olduğu ve sahip olma şeklinin bir kaydıdır. ”

Bilançoyu iki ana bölüme ayırıyoruz:

  • Varlıkları kaydeden
  • Borçları ve hissedarları (özkaynakları) kaydeden bir tanesi
Alacaklılar gibi ilgili taraflar bir işletmenin belirli bir tarihte sahip olduklarını ve borçlu olduklarını görebilir. Başka bir deyişle, firmanın finansal pozisyonunun belirli bir zamanda ne olduğunu bilirler.
Bir banka, kredi başvurusunda bulunan kişinin para borçlanıp borçlanmayacağını belirlemek için bilançodaki bilgileri kullanır. Banka, borçluya daha fazla borç para verip vermemeye karar vermek için de kullanabilir.

Ek olarak, bir şirketin yönetimi, yatırımcıları, rakipleri ve tedarikçileri hepsi bir firmanın bilançosunu incelemeyi amaçlamaktadır. Örneğin, kredi şartlarını teklif edip etmeyeceğinizi düşünmeden önce, bir tedarikçinin alıcının finansal olarak nasıl durduğunu bilmesi gerekir.
Bazı müşteriler, işçi sendikaları ve devlet kurumları ayrıca bir şirketin bilançosuna bakmak isteyebilirler.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM