Bitcoin ve diğer dijital paraların geleceği

Planports Ekibi 09.02.2021 tarihinde yazdı Bu yazı 889 kere okundu

Bitcoin ve Dijital Para Birimlerinin Geleceği


Deutsche Bank'a göre, dünya genelince şu anki para sistemi oldukça kırılgan. Deutsche Bank, 2030 yılına kadar dijital para birimlerinin 200 milyondan fazla kullanıcıya ulaşacağını ön görüyor. Deutsche Bank, "Imagine 2030" raporunda, anonim ve merkezi olmayan bir ödeme yöntemi olan dijital para birimlerinin bir gün nakit paranın yerini alabileceğini öne sürüyor. Mercato Blockchain Corporation AG'nin Kurucusu ve DailyFintech.com'da haftalık bir köşe yazarı olan Ilias Louis Hatzis "Yılın bu zamanlarında, Bitcoin'in bir milyon dolara gideceği hakkındaki fiyat tahminlerini okumaya başladık. Hiçbir zaman fiyat tahminlerinin büyük bir hayranı olmadım. Tahminlerin küçük bir kısmı doğru olmasına karşın büyük çoğunluğu yanlış çıkar. Bu nedenle başarılı fiyat tahminleri, genellikle çok kararsız olan kısa vadeli kazançlarla ilgilidir. Ancak bir hafta önce haberlerde ilginç bir tahmin okudum. Deutsche Bank çok cesur bir açıklama yaptı. Alman bankası Imagine 2030 adlı bir araştırma raporu yayınladı. Bu raporda banka, kripto para birimlerinin şu anda mevcut para ödeme sistemine alternatif bir yöntem olduğunu söylüyor. Ancak, önümüzdeki on yılda bunların yerini alabileceğini idda ediyor. Deutsche Bank, kripto para birimi kullanıcılarının sayısının önümüzdeki on yıl içinde 4 kat artarak 200 milyona ulaşacağını tahmin ediyor. Bu büyüme, internetin ilk 20 yılındaki büyümesiyle hemen hemen aynı orana sahip." diye açıklamada bulundu.

İnternet ve Kripto Paralar Arasındaki Enteresan Benzerlik

İnternet ve kripto arasındaki paralellikler çarpıcı. Mosaic'e (web tarayıcı) kadar, internet kamu tarafından finanse ediliyordu ve öncelikle akademik bir ortam tarafından kullanıyordu. Ancak aydın politikacılar, internet'teki ticari faaliyetleri yasallaştırmaya karar verdiler. İnternetin ticari kullanımı çoğu insan ve işletmenin interneti nasıl bağlayacağını veya kullanacağını bilmemesiyle başlamış olsa da, nihayetinde her şeyin geleceğini değiştirecek olan raylar çoktan yerleştirildi. Son yıllarda basitleştirilmiş kullanım ve muazzam kullanıcı büyümesinin internet teknolojisinde çığır açtığını hepimiz biliyoruz. Yetenek bol, sermaye burada ve ekonomik katılım ve özgürlük gibi koşullar Dünya genelinde olgunlaşmış durumda.
Ancak internetle birlikte son dönemde yeni bir oluşum inanılmaz şekilde hayatımıza girdi. Dijital Para! Hükümetler kripto para birimlerine nasıl yaklaşacak? Henüz kimse bilmiyor. Deutsche Bank'ın öngörüsünün gerçekleşmesi için, kripto para birimlerini meşrulaştıracak yeni aydın politikacılara ve kanun yapıcılara ihtiyacımız var. Raporda, "Dijital paraların önce, hükümetlerin ve düzenleyicilerin gözünde meşru hale gelmeleri gerekiyor" diyor. Çok doğru! Kripto düzenlemesi hemen yakın zamanda olabilir. Düzenleyici engeller aşıldıkça, kripto para birimleri mevcut para biriminin meşru ikameleri haline gelebilir. Pek çok hükümet kısır bir mücadele olmadan orada oturup para arzının kontrolünü kaybetmeyecek. Libra ve diğer sabit paralar, nihayetinde hükümet düzenleyicileri tarafından daha güçlü gözetim ile daha yaygın olarak benimsenmesi için yol haritasını sağlayabilir. Raporla ilgili daha da dikkat çekici olan, "İtibari paranın sonu?" Başlıklı bir bölümdür. Bu raporun büyük bir küresel bankadan geldiğini düşündüğünüzde bu oldukça çılgınca. Kripto para birimi topluluğundaki insanların bir süredir bildiklerini, bankalar şimdi fark etmeye başlıyor. Ama bu iyi haber! Kripto paranın gerçek kurbanı itibari para değil, plastik kartlar olabilir. On yıllardır nakit parayı yavaşça aşamalı olarak kaldırıyoruz. Nakit, kredi ve banka kartları yavaş yavaş geçerliliğini yitiriyor ve kripto kabulü arttıkça bu devam edebilir. Evrimi düşündüğünüzde, kağıt para ve madeni paralardan çevrimiçi işlemlere ve borçlandırmaya geçmiş olsak da çok yakın gelecekte hepimiz yaşayarak göreceğiz.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM