Ekonometri Nedir?

Planports Ekibi 14.11.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1120 kere okundu

EKONOMETRİ NEDİR?

Ekonometri, ekonomik sistemleri tanımlamak için matematiksel ve istatistiksel yöntemlerin uygulanmasıdır. Ayrıca, hipotezleri test etmek ve gelecekteki eğilimleri tahmin etmek için matematiksel ve istatistiksel teorileri kullanmayı içerir. Ekonomik olayları ölçmek için matematik, istatistiksel çıkarım ve ekonomik teori kullanır.Ekonomistler, ekonometrilerin teorik ekonomik modelleri, yasa koyucuların, yani politika yapıcıların politika oluşturmak için kullanabilecekleri araçlara dönüştürdüğünü söylemektedir. Ekonometri, nitel ifadeleri nicel ifadelere dönüştürür.
Ekonometristler, ekonomik teorisyenlerin geliştirdikleri modelleri, tahmin edebileceğimiz versiyonlara dönüştürürler.
“Sermaye, emek, faiz oranları ve hükümetin mali ve para politikaları gibi temel ekonomik faktörler arasındaki ilişkileri açıklamak için ekonometrik modellemeyi kullanıyor.”
Ekonometristler, basit ilişkiler çıkarmak için veri yığınlarını elemekteler.

Ekonometri etimolojisi
Polonyalı bir iktisatçı olan Paweł Ciompa, ilk olarak 1910’da koni biçimindeki terimi kullandı.
Bununla birlikte, ekonomistler Ragnar Frisch'in (1895-1973) bu terimi bugün kullandığımız anlamda oluşturduğunu söylüyorlar.
Norveçli bir iktisatçı olan Frisch, 1969'da Ekonomi Bilimleri Nobel Anıtı Ödülü'nün ortak ödülünü aldı.
Ekonomistler, Frisch ve Jan Tinbergen'in (1903-1994) ekonometrinin kurucuları olduğunu söylüyorlar. Diğer 1969 Nobel Ödülü'nü kazanan Tinbergen, önemli bir Hollanda ekonomisti idi.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM