Franchising Nedir?

Planports Ekibi 12.10.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 1191 kere okundu


FRANCHISING NEDİR?

Günümüzde markalaşmanın yaygınlaşması ile beraber, dilimize ‘’franchising’’ kelimesi girmiştir. Kelime anlamı olarak bakacak olursak; marka sahibinin belli bir süreliğine markanın kullanım hakkını başka birine vermesidir. Bu şekilde yatırımcılar ün yapmış markalar üzerinden tanınıp iyi kazançlar elde etmiş olur. Fakat şöyle bir durum vardır, isim hakkı olan kişinin marka üzerine koyduğu kurallar vardır ve bu kurallar marka hakkını alan diğer işletmeler için de geçerlidir. Bu kurallar markanın logosu, sloganı, kıyafet yönetmeliği, kurumsal kimliği ve dekorasyonu gibi özellikleridir. Çok verimli ve karlı bir sistem olduğu için tüm dünya genelinde benimsenmiştir. Bu durum da franchising uygulayan markalar diğer markalara göre daha öndedir. Franchising söz konusu olunca taraflar ikiye ayrılır;

-Franchisor: Franchising veren taraftır. Yani konuya dahil olan markanın asıl sahibidir.
-Franchise: Franchising alan taraftır. Konuya dahil markayı alan taraftır.

Franchising veren taraf hiçbir alt yapıya ve hiçbir masrafa girmez. Franchising alan tarafın ise hiçbir şekilde ün yapma ve kendini duyurma kaygısı olmaz. Ayrıca yine ürün çeşitliliği yaratma gibi bir yükün altına da girmez.
Son olarak Franchise sektöründe kaliteli iş mutlaka önemlidir. Taraflar kendi aralarında güven
duygusu içerisinde uzun yıllar birbirleriyle çalışabilecek şekilde anlaşırlar ve uygularlar. Belirli bir disiplini ve kaliteyi sağlamak için frachise verilen yerler kontrol edilmeli ve eğitimler verilmelidir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM