Gelir Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Planports Ekibi 30.11.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 971 kere okundu

Gelir Vergisi Nedir

Gelir vergisi, hükümetin halkın gelirine uyguladığı bir vergidir. İnsanların gelirleri maaş, ücret veya komisyon gibi kazanılabilir veya kira, faiz veya temettü gibi kazanılmamış olabilir. Çoğu kişi, yani insanlar veya işletmeler gelir vergisinden sorumludur. Faaliyetleri finanse etmek ve faturalarını ödemek için geliri kullanan hükümet için önemli bir gelir kaynağıdır.Çoğu hükümet ilerici bir gelir vergisi sistemi uygulamaktadır. Bu, daha fazla kazancı olanların daha az kazananlar için daha yüksek bir vergi oranı ödeyeceği anlamına gelir.Financial Times'ın terimler sözlüğü aşağıdaki tanıma sahiptir;
“Bu, bireylerin ve güvenlerin kazanılmış ve kazanılmamış gelirleri için bir vergidir. Gelir, istihdamdan elde edilen kazancı, bireyin (tek başına veya ortaklaşa) yürüttüğü ticaretten elde edilen karı, emekli aylığından elde edilen geliri ve faiz, temettü ve kira gibi yatırım gelirlerini içerir.”
Yargı bölgelerinin çoğu işletmeler için gelir vergisini kurumlar vergisi, şirketler vergisi veya kurumlar vergisi olarak adlandırmaktadır.
Vergiler binlerce yıldır var. Gelir vergileri, beş bin yıl önce eski Mısır'a kadar uzanıyor.
Roma Cumhuriyeti (MÖ. 500) başlangıçta insanları varlık ve mal varlıklarının değerlendirilmesine göre vergilendirdi. O zamanki vergi oranı nispeten düşüktü.
Roma pahalı savaşlar için para ödemek zorunda kaldığında, vergi oranları yüzde üçe yükselecekti. Bu, bugün insanların ödemek zorunda olduğu oranlara kıyasla hala oldukça düşüktü.
Eski Roma'da, yetkililer evlere, toprağa, kölelere, hayvanlara, parasal servete ve diğer kişisel eşyalara karşı vergi topladılar.
Zengin insanlar, daha az refah düzeyindeki meslektaşlarından daha fazla vergi ödediler, ancak daha yüksek bir yüzde oranı ödemiyorlardı.

Nasıl Hesaplanır

Ülkemizde 2019 yılı itibariyle gelir vergisi %22 olarak uygulanmaktadır. Bu oran, önceki yıllarda %20 oranındaydı.
Şirket karının %22'si hesaplanarak ne kadar vergi ödeneceği hesaplanabilir. Gelir vergisi, 3 aylık dönemlerde ödenmektedir. Gelir-gider hesabı yapıldıktan  sonra kar edilmiş olması durumunda kar'ın(yani gelirin)%22'si oranında devlete gelir vergisi ödenir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM