Getiri Eğrisi Nedir? Yield Curve Nedir?

Planports Ekibi 25.12.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 2378 kere okundu

GETİRİ EĞRİSİ NEDİR? (Yield Curve)

Getiri eğrisi, diğer adıyla Yield Curve farklı vade tarihleri ile belli borç sözleşmesi için verim veya faiz oranları çizen bir eğridir. Bunu sıklıkla 'faiz oranlarının terim yapısı' olarak adlandırırız. Eğri, faiz oranı ile menkul kıymetin vadeye kalan süresi arasındaki ilişkiyi ortaya koyar. Yatırımcıların kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli tahvillerin sunduğu getirileri karşılaştırmasını sağlar.
Bir tahvil getirisi eğrisi, benzer tahvil grupları için tahvil getirilerini ve zaman içindeki ilişkilerini inceler.
Basitçe söylemek gerekirse; tahvil piyasasının mevcut ekonomik iklim hakkında ne düşündüğünü grafik üzerinde okumanın bir yolu olabilir. Başka bir deyişle, tahvil piyasalarının ekonomik çevre hakkında ne düşündüğünün bir fotoğrafıdır. Ayrıca, bundan sonra ne olacağı hakkında da bilgi verir.
Bunu genellikle banka kredileri de dahil olmak üzere piyasadaki diğer borçlar için bir ölçüt olarak kullanıyoruz. Aynı zamanda ipotek oranları için de bir ölçüttür.
Getiri eğrisi kısa vadeli ve uzun vadeli faiz oranları arasındaki farkı ölçer. Kısa vadeli oranlar normalde uzun vadeli olanlardan daha düşüktür.
Getiri eğrisinin şekli gelecekteki faiz oranı değişikliği hakkında çok şey söylüyor. Üç ana şekil şunlardır: normal, ters ve düz.

Normal getiri eğrisi: Uzun vadeli vade bağları, kısa vadeli bonolardan daha yüksek bir verime sahiptir.

Ters verim eğrisi: Kısa vadeli verimler, uzun vadeli verimlerden daha yüksektir.

Düz bir getiri eğrisi: Kısa ve uzun vadeli verimler hemen hemen aynıdır.
Getiri eğrisinin şekli gelecekteki faiz oranlarını gösterir. Bu daha sonra bir ekonominin genişleyip genişlemeyeceğini veya daralmayacağını belirleyebilir. Eğriler, ekonomistlere ekonominin mevcut ve gelecekteki potansiyel sonuçları hakkında birçok bilgi sağlayabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM