Müşteri Odaklı Pazarlama

Planports Ekibi 25.05.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1054 kere okundu
MÜŞTERİ ODAKLI PAZARLAMA

Müşteri odaklı pazarlama, müşterileri bir şirketin pazarlama mesajının bir parçası haline getirir. Gelen pazarlama ve müşteri savunuculuğu gibi stratejiler kullanarak, pazarlama ekipleri müşterilere, kapattıktan sonra bile yararlı, alakalı içerik sunar. Bu, müşterileri, ağızdan ağza yönlendirmeler yoluyla yeni müşteriler üreten tanıtımcılara dönüştürür.
Müşteri odaklılık, pazarlama çabalarınızla da bitmez. Satış ekibiniz de bu yaklaşıma girebilir ve daha müşteri odaklı bir strateji oluşturabilir.
Müşteri Odaklı Satış
Müşteri merkezli satış, şirketin veya satış temsilcisinin yerine potansiyel müşterilerin ihtiyaç ve isteklerine göre düzenlenir. Müşteri beklentilerinden gelen taleplere cevap vermek yerine, müşteri odaklı satış temsilcileri, sosyal medya ile ilgili görüşlerin yanı sıra faydalı içerikleri de aktif olarak paylaşacak. Ayrıca, soğuk çağrı yapan rastgele müşterilerden ziyade ağlarını genişletmek için etkinliklere katılarak düşünce liderliğine de katılıyorlar.
Birisi müşterilerimize fayda sağlayacak bir şey yaptığında, bu zaferi takım olarak kutluyoruz, çünkü müşterilerimiz için bir kazanç ekibimiz için bir kazançtır.
Müşteri Odaklı Olma
Müşteri odaklı olmak istiyorsanız, işletmenizin müşterinizin başarısına şirket çapında bir taahhütte bulunması gerekir. Aşağıdaki adımlar, kuruluşunuzun müşterilerinize bu taahhüdünü yapmak için neler yapabileceğini açıklar.
Müşteri İhtiyaçlarını Bekleyin
Henry Ford’tan şöyle bir alıntı var:
“İnsanlara ne istediklerini sorsaydım, daha hızlı atlar söylerlerdi.”
Müşteri odaklılık kavramına karşı sezgisel göründüğünde bunu neden ortaya çıkardığımı merak ediyor olabilirsiniz.
Ford, sadece müşterilerin inşa edebileceğini düşündüğü şeyleri dinleseydi, bir araba üretmeyeceğini söylüyor. Rekabetinin çok ötesinde yıllarca düşünüyordu ve bu nedenle piyasanın gelecekteki ihtiyaçlarını öngören bir ürün yarattı. Ford, müşterinin istediğini bilmeden önce müşterinin ne istediğini biliyordu. Bu oyunun değişmesi gereken bir hareketti.
Steve Jobs ve Elon Musk'ta da benzer gelecek tahmini tarzlarını görebiliriz. Bu vizyon sahibi CEO'lar, gelecekte insanların ne isteyeceği konusundaki zarfları zorlayarak dünyaya sırasıyla iPhone, iPad ve Model X ve sırasıyla 1.08 trilyon dolar ve 48 milyar dolar değerinde şirket verdi.
Çoğu müşteri bugün ne istediğini doğru bir şekilde hesaplayabilse de, daha uzun bir zaman diliminde istediklerini ölçmek çoğu insan için son derece zordur. İhityaçlarını tahmin edebilmeleri için bu işi yapan şirketlere güveniyorlar ve buna göre yararlı önerilerde bulunuyorlar.
Müşteri Geri Bildirimi Toplayın
Günümüz dijital dünyasında, geri bildirim toplayabileceğiniz sayısız karşılaşmalar var. Müşterilerle iletişim kurmak için kullanabileceğiniz birkaç temas noktası:

-Sohbet
-E-posta
-SMS
-Telefon çağrıları
-Uygulama içi mesajlar
-FB Messenger
-Mesaj panoları

Bugün, çok farklı platformlarda değerli iletişim gerçekleşebilir.
Her departman müşterileri hakkında bilgi edinmek için elindeki tüm iletişim kanallarını kullanmalıdır ve bu mesajlardan aldığınız nicel içgörü hacmi, ürün yol haritanızı ayarlarken size büyük ölçüde yardımcı olabilir.
Ancak, toplama konusunda proaktif olmanız gereken niteliksel bir geribildirim düzeyi de vardır. Bahsedilen iletişim muhtemelen şirketinizde daha önce gerçekleşmiş olsa da, kullanıcı araştırması görmezden gelebileceğiniz bir şeydir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM