Pazar Payı Nedir?

Planports Ekibi 01.02.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 6551 kere okundu

PAZAR PAYI NEDİR?

Pazar payı, belirli bir şirketin sahip olduğu sektörün satışlarının yüzdesidir. Diğer bir deyişle, bir şirketin sektöre ilişkin toplam satışlarını içerir.Tipik olarak, belirli bir süre boyunca hesaplanır, yıllık veya üç aylık satışlara bölünür ve ulusal ve bölgesel düzeylerle ayrılır.
Pazar payı, bir şirkete gelirinin genel endüstri ve rakiplerine kıyasla bir fikir verir.
Aşağıda, şirketinizin pazar payınızı artırmak için kullanabileceği birkaç strateji yer almaktadır;

1. Düşük fiyatlar
Sektörünüzde rekabet etmenin harika bir yolu düşük fiyatlar sunmaktır. Bu, pazar payınızı genişletmenin düşük meyvesidir, çünkü tüketiciler genellikle daha düşük maliyetli ürünler ararlar. Bununla birlikte, "ucuz" seçenek olmanın her marka için doğru hamle olmadığını belirtmek de önemlidir.

2. Yenilikçi yeni ürün ve özellikler
İnovasyona ve yeni teknolojiyi masaya getiren şirketler genellikle pazar paylarını arttırıyor. Bu şirketler yeni müşteriler kazandıktan sonra, müşteri sadakati üzerinde çalışabilir ve tüketicileri ile ilişki kurabilirler.

3. Yeni demografik özelliklere itiraz edin
Pazarlama ekibiniz, tanıttığınız yeni ürünler ve özellikler için lansman kampanyaları pazarlamalıdır. Ayrıca, pazarlama ekibinin pazarın daha büyük bir bölümüne nasıl ulaşacağını bulması gerekiyor. Bu, yeni müşteriler çekmek için promosyonlar, indirimler veya satış yapmak anlamına gelebilir.

4. Memnun müşteriler
Pazar payınızı büyütmenin en iyi yollarından biri müşteri ilişkileriniz üzerinde çalışmaktır, böylece mevcut müşterileri elde tutabilirsiniz.
En iyi pazarlama stratejilerinden biri mevcut müşterileri memnun etmektir, böylece yeni müşterileri de çekebilirsiniz.

5. Marka bilinci oluşturma
Marka bilinci ve ulusal pazarlama pazar payını yakalamada büyük rol oynamaktadır. Müşterilerin kim olduğunuzu bilmesi için adınızı oraya çıkarmak önemlidir. Endüstride tercih edilen marka olmak pazar payınızı arttırmanıza yardımcı olacaktır.

Genel olarak, daha büyük şirketler en yüksek pazar payına sahiptir çünkü ürün ve hizmetleri daha verimli ve etkili bir şekilde sunabilirler.
Peki bu neden bu kadar önemli? Aşağıda, pazar payının şirketiniz üzerindeki etkisini anlayalım.
Pazar payının hesaplanması, şirketlerin sektörlerinde ne kadar rekabetçi olduklarını bilmelerini sağlar. Ayrıca, bir şirketin pazar payı ne kadar fazlaysa, genellikle o kadar yenilikçi, cazip ve pazarlanabilir olur. İsteğe bağlı gelire dayalı endüstrilerde pazar payı daha önemlidir. Sürekli büyüyen endüstrilerde pazar payının her zaman büyük bir etkisi yoktur. Ancak, bir şirketin tekel olarak da bilinen çok fazla pazar payına sahip olabileceğini akılda tutmak önemlidir.
Örneğin, büyüyen bir pazar payına sahip olan büyüyen endüstrilerle şirketler, pazar payını kaybetse bile satışlarını artırabilirler.
Öte yandan, seyahat veya eğlence ve boş zaman gibi temel olmayan mallar gibi isteğe bağlı gelir endüstrileriyle, ekonominin pazar payı üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Satışlar ve marjlar yılın zamanına göre değişebilir, yani rekabet her zaman en yüksek seviyededir.
Yüksek rekabet genellikle riskli stratejilere yol açar. Örneğin şirketler, rakipleri sektörden uzaklaştırmak ve pazar payından daha fazla kazanmak için geçici olarak para kaybetmeye istekli olabilirler. Daha fazla pazar payına sahip olduklarında fiyatları artırabilirler.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, çok fazla pazar payına sahip olmak mümkündür. Devlet yasaları işletmelerin çok büyümesini önler.
Şirketiniz yeni başlıyor veya iyi kurulmuş olsun, pazar payını ve bunun pazarlama taktiklerinizi nasıl etkilediğini anlamak önemlidir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM