Pazarlama Karması Nedir?

Planports Ekibi 26.11.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1982 kere okundu

PAZARLAMA KARMASI NEDİR?

Pazarlama, mal ve hizmetlerin konseptten son tüketiciye, yani son kullanıcıya doğru hareket ettiği bir yönetim sürecidir. Bir mal veya hizmetin tanımlanmasını, talebin belirlenmesini, bir fiyatın belirlenmesini ve dağıtım kanallarının seçilmesini içerir.Aynı zamanda bir tanıtım stratejisinin geliştirilmesini ve uygulanmasını da içerir. Bir iş stratejisi olarak, pazarlama binlerce yıldır vardır.Pazarlama teorisi ise geçen yüzyılın başında ortaya çıkmıştır. 4P'lerin çağdaş pazarlama karması 1960'larda ortaya çıktı.

Pazarlama karmasının 4 unsuru

1.)Ürün

Bu terim, tüketicinin ihtiyaçlarını veya isteklerini karşılayan maddeyi ifade eder. Bu anlamda ürünler kelimesi hizmetleri de içerir.Bu nedenle, somut kalemleri, yani malları ve maddi olmayan kalemleri, yani hizmetleri, deneyimleri veya fikirleri içerir. Bir şey somutsa, ona dokunabilirsiniz, yani fiziksel bir öğedir. Maddi olmayan kelime, dokunamayacağımız bir şey anlamına gelir.Tipik ürün pazarlama kararları arasında markalaşma, ürün yelpazesi / karışımı, ürün grupları, paketleme ve etiketleme bulunur. Ayrıca, ömür boyu garanti, garanti, iade ve ürün yönetimi de içerir.

2.)Fiyat

Bu terim, alıcı için ürüne ne kadar ödediğini belirtir. Ayrıca müşterilerin bir ürün satın almak için hazırladıkları fedakarlığa da değinebilir. Fedakarlık, zaman ve çaba içerir.Pazarlama karmasının bu unsuru, gelir ve kar marjları için etkileri olan tek unsurdur. Ayrıca, müşterilerin algılanan değerine ilişkin düşüncelerini de içerir.Tipik pazarlama kararları arasında fiyat stratejisi, fiyat taktikleri ve fiyat belirleme sayılabilir. Ayrıca müşteriler ve indirimler içerir.

3.)Yer

Her şey üreticinin ürünü ürettiği ve sattığı yerdir. Başka bir deyişle, ürünlerin menşei ve müşteri erişiminin sağlanmasını içerir.Konum, müşteri hizmetlerini ve satıcının sipariş ve taleplere ne kadar hızlı yanıt verebileceğini etkileyebilir.Tipik pazarlama kararları arasında, ürünü en iyi satanın nerede olduğu ve tüketicilerin onu aramasının muhtemel olduğu yerler bulunur. Ayrıca, tüketicinin olduğu yere ürünün nasıl alınacağını da içerir.

4.)Tanıtım

Pazarlama karmasının bu unsuru, tüketicilere ürün hakkında bilgi vermekten ibarettir. Başka bir deyişle, pazarlama iletişimidir. Promosyon, halkla ilişkiler (PR), doğrudan pazarlama, reklam ve satış promosyonundan oluşabilir.Pazarlama kararları, mesaj stratejisinin yanı sıra hangi promosyon karışımının en iyi olduğunu belirlemeyi de içerir. Ayrıca kanal / medya stratejilerini ve mesaj sıklığını da belirler.Eğer ürün mevsimlikse, mesela promosyon faaliyetlerinin zamanlamasını doğru yapmak çok önemlidir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM