Pazarlama Nedir? Pazarlama ve Reklam Arasındaki Farklar Nelerdir?

Planports Ekibi 02.11.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 7241 kere okundu

PAZARLAMA NEDİR? PAZARLAMA VE REKLAM ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Pazarlama, bireylerin ve kuruluşların ihtiyaç duydukları ve istedikleri şeyi, başkalarıyla değer yaratma ve değiştirme yoluyla elde ettikleri sosyal süreçtir. Temel bir pazarlama değişim sürecine dayanır ve müşterinin değerinin önemini kabul eder. Yani pazarlama, müşteri ihtiyaçlarını tanımlamak, öngörmek ve tatmin etmek için uygulanan bir yönetim sürecidir. Bir diğer anlamıyla pazarlama, tüketicilerin şirketinizin ürün veya hizmetiyle ilgilenme sürecidir. Bu pazar araştırması, analizi ve ideal tüketicinizin istek ve ihtiyaçlarını sağlam bir şekilde anlamanız yoluyla gerçekleşir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklamcılık dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir. Pazarlama, bir işletmenin başarıyı optimize etmesi için tüketicilere nasıl bir ürün sattığını belirlediği için çok önemlidir. Kotler ve Armstrong, müşteriyle uzun vadeli ilişkinin önemini tanımak için bir sistem geliştirdiler. Bu ilişki pazarlama ve Müşteri İlişkileri Yönetimi yani CRM ile sağlanır. CRM tanımı sadece müşterin ihtiyaçlarını tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda onları tatmin eder ve gelecekte de onları bekler. Ayrıca pazarlama hedefleri ve çıktıları ile bir pazarlama sürecinin önemini belirtir . CRM, dünyanın en etkili pazarlama takip yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir . Günümüzde pazarlama dünyasında yoğunlukla tercih edilen bir sistem olmuştur.
Pazarlamanın özelliklerinden biri de müşterilere ve ortaklara topluma değer katan teklifleri oluşturmak, iletmek ve değiş tokuş etmek için kurumlar ve süreçler sağlar. Pazarlama bilinci, insanın en eski faaliyetlerinden biridir ve en yeni iş disiplini olarak görülmektedir. Pazarlamanın 4 ana noktası vardır;
-Ürünün Tanımlanması, Seçilmesi ve Geliştirilmesi: İşletmenizin satmasını istediğiniz bir ürün için bir fikir buldunuz. Peki sıradaki ne? Eğer hemen satmaya başlarsanız muhtemelen başarılı olmazsınız.
Bunun yerine, pazar araştırması yapmak ve bazı kritik soruları yanıtlamak için pazarlama ekibinize ihtiyacınız var; Hedef kitleniz kim? Bu ürün için pazar uygun mu? Ürünün satışını hangi platformlarda gerçekleştireceksiniz? Ürün geliştiricilerin, ürünün başarılı olmasını sağlamak için ürünü nasıl değiştirmeleri gerekir? Odak grupları ürün hakkında ne düşünüyor ve hangi soruları veya istekleri var?
Pazarlamacılar, işletmelerin ürün talebini anlamalarına ve odak grubundan veya anket katılımcılarından kaynaklanan endişelerden bahsederek ürün kalitesini artırmasına yardımcı olmak için bu soruların yanıtlarını kullanır.
-Fiyatın Belirlenmesi: Pazarlama ekibiniz rakip müşterilerin ürün fiyatlarını kontrol edecek veya ideal müşterinizin ne kadar ödemek istediğini tahmin etmek için odak gruplarını ve anketleri kullanacaktır. Fiyat çok yüksek ise sağlam bir müşteri tabanı üzerinde pek etki kuramazsınız. Fiyatı çok düşük ise de kazanacağınızdan daha fazla para kaybedebilirsiniz. Neyse ki, pazarlamacılar iyi bir fiyat aralığı ölçmek için endüstri araştırması ve tüketici analizini kullanabilirler.
-Müşteriye Yerinde Ulaşmak İçin Dağıtım Kanalı Seçimi: Pazarlama departmanınızın, ürününüzün nasıl ve nerede satılacağına dair öneriler sunmak için tüketicilerin anlayışını ve analizini kullanması kritik öneme sahiptir. Belki de bir e-ticaret sitesinin bir perakende satış noktasından daha iyi çalıştığına ya da tam tersi olduğuna inanıyorlardır. Ya da belki de, ulusal ve uluslararası olarak ürününüzü satmak için en uygun yerlerin hangileri olduğu konusunda fikir verebilirler.
-Tanıtım Stratejisinin Geliştirilmesi ve Uygulanması: Bu nokta büyük olasılıkla beklediğiniz bir şeydir. Promosyon, pazarlama ekibinizin ürününüzdeki farkındalığı ve ilgiyi arttırmak için yarattığı çevrimiçi veya basılı reklam, etkinlik veya indirimden oluşur ve sonuçta daha fazla satışa yol açar. Bu aşamada, halkla ilişkiler kampanyaları, reklamlar veya sosyal medya promosyonları gibi yöntemleri göreceksiniz.
Umarım, tanımımız ve bu önemli dört nokta, pazarlamanın amacını ve nasıl tanımlanacağını anlamanıza yardımcı olur. Pazarlama, bir işletmenin tüm alanlarıyla kesişir. Bu nedenle, işletmenizin verimliliğini ve başarısını artırmak için pazarlamayı nasıl kullanacağınızı anlamanız önemlidir.
Reklam ve Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Esasen, pazarlama bir tekerlek ise, reklam tekerleği oluşturur. Pazarlama, ürün geliştirme, pazar araştırması, ürün dağıtımı, satış stratejisi, halkla ilişkiler ve müşteri desteği gerektirir. Bir işletmenin satış yolculuğunun her aşamasında pazarlama gereklidir.
Öte yandan, reklamcılık pazarlamanın sadece bir bileşenidir. Bir ürün veya hizmetin bilinirliğini yaymak için ücretli bir stratejik çabadır, ancak pazarlamacıların bir ürünü satmak için kullandıkları tek yöntem değildir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM