Satış Geliri Nedir?

Planports Ekibi 14.02.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 3939 kere okundu

SATIŞ GELİRİ NEDİR?

Satış geliri, bir şirketin mal veya hizmet satışı yoluyla elde ettiği gelirdir. Rakam genellikle sabit bir süre için bildirilir. Satış gelirinin iki varyasyonu vardır: brüt ve net. Her ikisi de bir gelir tablosunda rapor edilebilir, ancak her metriğin kendine özgü hesaplaması ve iş sonuçları vardır.
Brüt satış geliri, bir şirketin mal ve hizmet satışları yoluyla elde ettiği tüm gelirden oluşmaktadır. Bu rakam, bir işletmenin ürünlerini veya hizmetlerini satma yeteneğinin bir göstergesidir, ancak mutlaka kâr elde etme yeteneğini göstermez.
Net satış geliri, bir işletmenin brüt satış geliri olup, iade ve ödeneklerden düşülür. İki kategoriden bu rakam, bir şirketin müşterilerinden aldığı nakit miktarının daha doğru bir temsilidir.
İadeler tam olarak göründükleri gibidir. İade edilen ürünlere para kaybı olarak bakılır. Bir müşteri geri ödeme için arızalı veya istenmeyen bir ürünü bir şirkete geri verdiğinde, şirketin net satış gelirleri isabet alır.
Şirketler, kusurlu bir ürünü düşük bir fiyat noktasında bir müşteriye sattıklarında indirim yaparlar. Bir müşteri daha az parayla daha düşük bir ürün almaya istekli ise, ödenekler farkı açıklar.

Satış gelirini hesaplamak için aşağıdaki formüllerden birini kullanabilirsiniz;
Ürün tabanlı şirketler için satış geliri,
Satılan Birim Sayısı x Ortalama Fiyat = Satış Geliri
Hizmete dayalı şirketler için satış geliri,
Müşteri Sayısı x Ortalama Hizmet Fiyatı = Satış Geliri

Tüm satışlar gelir olarak kabul edilir, ancak tüm gelirler satış olarak kabul edilmez. Satışlar, bir şirketin sadece mal veya hizmet satmaktan elde ettiği gelirdir. Hasılat, bir şirketin satışlar da dahil olmak üzere herhangi bir kaynaktan elde ettiği gelirdir. Örneğin, bir şirketin hisse senedi iştirakleri gibi kaynaklardan 1 milyon dolar alması durumunda bir şirketin 5 milyon dolar satışı olabilir, ancak 6 milyon dolar geliri olabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM