Satış Ortamı Nasıl Yaratılır?

Planports Ekibi 18.11.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 1003 kere okundu
SATIŞ ORTAMI NASIL YARATILIR?
Satış ortamınız, satış ekibiniz için geliştirdiğiniz kültür, yaşam alanı ve dostluktur. Satış tabanınızı fiziksel olarak nasıl düzenlediğinizden, toplantı ve sunumlarda teşvik ettiğiniz duygusal ortama, satış temsilcilerinizi nasıl teşvik ettiğinize kadar her şeyi kapsar.
Satış ortamı belirsiz, soyut bir kavramdır. Şöyle düşünün; Satış temsilcilerinizin satış katınıza adım attıklarında (veya ev ofislerinden işe giriş yaptıklarında) nasıl hissetmelerini istersiniz? Dahası, satış organizasyonunuzda çalışmanın nasıl bir şey olduğunu nasıl tarif etmelerini istersiniz?
Bahse girerim satış ekibinizin bu sorulara son derece olumlu bir dil ile cevap vermesini istersiniz. Satış ekibinizin cesaretli, azimli ve desteklenmiş hissetmesini istiyorsunuz. Satış organizasyonunuzu olumlu, kapsayıcı ve başarılı olarak tanımlamalarını istersiniz.
Negatif bir satış ortamı düşük moral, düşük ciro ve olumsuz sonuçlara yol açabileceğinden bu geri bildirim önemlidir. Olumlu bir satış ortamı oluşturmak için zamana, çabaya ve yatırıma değer.
Farklı satış ortamı türlerini ve her birinin başarılı olmasını nasıl sağlayacağımızı inceleyelim.

Satış Ortamı Türleri
Satış ortamınızı bir dizi faktöre göre tanımlayabilirsiniz; nereden satış yaptığınız, kime satış yaptığınız, satış sürecini nasıl teşvik edeceğiniz ve daha fazlası. Bu nedenle, satış organizasyonunuz için aşağıdaki satış ortamı türlerinden birden fazlası geçerli olabilir.

Ofis İçi Satış Ortamı
Bir "satış ortamı" düşündüğünüzde, muhtemelen bir ofis katının fiziksel düzenini hayal ediyorsunuz, değil mi? Bu, bir satış ortamının ve kültürünün her yönünü kapsamasa da, kesinlikle kritik bir parçasıdır.
Yüz yüze satış ekibini yönetiyorsanız, açık bir ofis ortamı düzenlemeyi düşünün. Açık alan, işbirliğini ve şeffaflığı teşvik eder ve temsilcilerin birbirlerinin satış görüşmelerini gölgelemesine ve onlardan öğrenmesine olanak tanır. Ayrıca, satış temsilcileri ile yöneticileri ve liderleri arasında açıklığı ve işbirliğini teşvik eder.
Ancak, satış ekibinizi yalnızca duvarsız bir ortamla sınırlamayın. Özel toplantılar ve sessiz, odaklanmış zaman için konferans odaları ve kabinler gibi özel alanlar sağlayın.
En önemlisi, ekibinize ne tür bir ofis ortamını tercih ettiklerini sorun. Size söyleyebilecek tek kişi onlar. Onlara başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları şeyi verirseniz, kendilerini rahat hissedecekler ve daha çok çalışmaya mecbur kalacaklardır.

Uzaktan Satış Ortamı
Uzak satış ortamı biraz farklıdır. Daha fazla satış kuruluşu evden çalışma modeline geçtikçe, pozitif ve işbirliğine dayalı bir uzak kültürün nasıl oluşturulacağını anlamak önemlidir.
Ek olarak, ekibinize CRM ve diğer satış etkinleştirme araçları dahil olmak üzere evden birbirleriyle işbirliği yapmak için gerekli yazılımları sağladığınızdan emin olun.
Satış sürecinizi çevrimiçine nasıl taşıyacağınızı, uzaktan satışta nasıl başarılı olacağınızı ve uzak bir satış ekibini nasıl etkili bir şekilde yöneteceğinizi öğrenmek için ücretsiz Planports eğitimlerine katılın.
Uzaktan satış ortamının bir diğer önemli yönü de geri bildirim sürecidir. Temsilcileriniz size yapıcı geri bildirimle yaklaşırken rahat hissediyor mu? Toplantılarınızı ve satış eğitiminizi nasıl yapılandırdığınız konusunda onlara düzenli olarak düşüncelerini soruyor musunuz? Bu iletişim hattı, ofiste çalışmadığınız zamanlarda daha da önemlidir.

B2B Satış Ortamı
B2B satış ortamı, kime satış yaptığınızla tanımlanır. Bu ortamda, satış temsilcilerinin daha az müşterisi, daha büyük satışları ve daha uzun satış döngüleri vardır. Bu nedenle, birçok B2B satış ekibi, müşterilerle uzun vadeli, karşılıklı fayda sağlayan satış ilişkileri kurdukları danışman satışı ile uğraşırlar.

B2C Satış Ortamı
B2C satış ortamları daha fazla işlemsel satış görüyor. Bu, satış temsilcilerinin her zaman uzun vadeli müşteri ilişkileri gerektirmeyen daha düşük fiyatlı ürünlerin satıldığı yerdir. Bununla birlikte, B2C satış temsilcilerinin, tek seferlik müşteriler olsalar bile kullanıcılarıyla ilişki kurmaları ve onları memnun etmeleri hala teşvik edilmektedir.

Teşvik Bazlı Satış Ortamı
İster uzaktan ister şahsen, B2B veya B2C olsun, birçok satış ortamı, bir tür teşvik tabanlı programla çalışır. Satış teşvikleri, ödülleri ve yarışmaları sağlıklı rekabeti teşvik eder ve satış temsilcilerini satış yapmaya ve kotaları aşmaya motive eder.
Teşviklere ek olarak, birçok kuruluş hedef odaklı bir satış ortamı geliştirir. Bu tür bir ortam, temsilcileri kişisel ve ekip çapında satış hedeflerini her ay, üç aylık dönem veya yıla odaklanmaya teşvik eder. Bu sadece temsilcileri hedeflerine ulaşmaları için motive etmekle kalmaz; ayrıca ekip içinde zaman içindeki ilerlemeyi ve büyümeyi ölçmek için bir yol sağlar.
Son olarak, temsilcilerinizin başarılarıyla iletişim kurduğunuzda ve bunları duyurduğunuzda olumlu bir satış ortamı oluşturmak daha kolaydır. İster interkom üzerinden galibiyetler yayınlayın, ister haftalık toplantılarda en çok satış rakamlarını okuyun veya bir mola odası panosuna içerik kazananları gönderin, satış ekibinizi işe almaktan ne kadar gurur duyduğunuzu gösterdiğinizden emin olun.

Neden satış odaklı bir ortamda çalışmalı?
Satış organizasyonunuz için ne tür bir satış kültürü geliştirdiğinizden bağımsız olarak, satış odaklı bir ortamda çalışmak son derece tatmin edicidir. Bu ortamlar benzersiz ilişkileri teşvik eder ve heyecan verici fırsatlar sağlar. Daha da önemlisi, satış temsilcilerinin yeni ve heyecan verici satış hedeflerini karşılamak ve aşmak için kendilerine meydan okuma şansı vardır.
Onları başarılı olmaya neyin motive ettiğini ve neyin yönlendirdiğini anlamak için ekibinizle birlikte çalışın. Ardından, bu bilgileri alın ve satış kültürünüzde pişirin. Olumlu bir satış ortamı oluşturmak için zamana, çabaya ve yatırıma değer. Çalışanlarınız ve müşterileriniz size teşekkür edecektir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM