Şirket Nasıl Kapatılır ve Tasfiye Nedir?

Planports Ekibi 02.10.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 5507 kere okundu



ŞİRKET NASIL KAPATILIR VE TASFİYE NEDİR?

Öncelikle tasfiye kelimesinin anlamına bakacak olursak; şirketlerin kapanma sürecine girmelerine ve hesaplarının kapatılmasına denir. Bu işlemin sonuna kadar şirketin unvanının önüne ‘’tasfiye halinde’’ ibaresi eklenir. Şirketlerin kapanma işlemleri 2 şekilde gerçekleşir.
Tasfiyeli Şirket Kapatma: Şahıs şirketlerinin kapanma işlemleri daha kolaydır. Fakat limited ve anonim şirketler için aynı durum söz konusu değildir, şirket açılırken hangi şartlar gerekiyor ise kapatmak için o şartların gerçekleşmesi gerekir. Ticari işleri bırakma belgeleri Ticaret Sicil Müdürlüğüne verilir. Sonrasında tasfiye başlar.
Tasfiyesiz Şirket Kapatma: Bir diğer kapatma şekli ola tasfiyesi kapatma da haklı bir neden olması durumunda kapatma kararını mahkeme verir. Buna yol açan çeşitli sebepler vardır. Örneğin; şirket içi anlaşmazlıklar, ekonomik yetersizlikler, şirketlerin ödenemeyecek kadar borçlarının olması vb. Tasfiyesiz şirket kapatma durumunda kapanma işlemi 1 yıl sürer. Fakat borçların ödenememesi durumda ise süreç 1 yılı aşabilir. Bu süreçte demirbaşlar var ise satılır ve borçlar ödenir. Tasfiyesiz şirket kapatma durumunda tasfiye iflas kararının durumuna gör belirlenir.
Son olarak özetleyecek olursak; bu işlemler belirli kurallara uygun olarak yapılır. Önemli olan, aşamaların doğru bir şekilde takibini sağlamaktır.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM