Sosyal Medya Pazarlamacılığı

Planports Ekibi 21.12.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 1521 kere okundu



SOSYAL MEDYA PAZARLAMACILIĞI

Müşterilerin artık kontrol altında olduğunu ve sizinle iletişime geçtiklerinde ev ödevlerini daha önce yaptıklarını anlıyorsunuz. Pazarlama departmanınızın, satış ekibinizin aslında tüm organizasyonunuzun giderek daha talepkar, daha kararsız bir müşteri tabanının beklentilerine uyacak şekilde kendini yeniden düzenlemesi gerektiğini biliyorsunuz.
Yani birkaç blog okudunuz, birkaç bloga abone oldunuz, hatta belki de bir sosyal medya pazarlama konferansına ya da üçüne katılmak için zor kazandığınız parayı bağışladınız.
İşinize geri döndünüz, duyduğunuz her şeyi uygulamaya koymak için sabırsızlandınız, kafanız bu “müşteri katılımı” ile doldu taştı. Bir sürü yeni müşteri hayal ettiniz. Bir şirket blogu başlattınız, birkaç sosyal medya hesabı açtınız ve “beklemeye” başladınız.
Çok değil altı en geç ay sonra, aslında size söylenilen ya da satılanların aksine, kapınıza doğru giden ya da önünden geçen bir müşteri hattı olmadığını göreceksiniz. Bir gece yarısı, yakıtınızı sosyal medya sitelerinde harcayarak altı ay boyunca zaman geçirdiğinizi fark ettiniz! Unutmayın, Twitter profili arka planınız hala harika görünüyor…

Ne yanlış gitti? 
Bugün, internet tabanlı etkin pazarlama yöntemleri biraz vahşi batı gibi. Sosyal medya pazarlaması yenilikçiliği olumlu yönde destekliyor ama yine de belirli bir kural veya tanımlanabilecek sabit bir süreç yok. Bununla birlikte, teknoloji temelli şeylerin çoğunda olduğu gibi, “bugün havalı olan yarın eski olan şey” unsuru olduğunu da unutmayın.
Tıpkı 100 yıl önce olduğu gibi etrafta yüzlerce yılan yağı satış elemanı var. Önceden yılan yağı satan sahtekarlar nasıl umut tacirliği yapıyorsa şimdi de sosyal medya pazarlama araçlarının hızlıca zengin ettiğini anlatan binlerce sahtekar var.
Günümüzde bir çok internet pazarlamacısı görüyoruz. Yaptıkları sanal seyahatlerin hikayeleri, modası geçmiş fikirler, abartı hikayeler ve düpedüz binlerce yalanlar. %99'u sizden para koparmak için umut tacirliğinden başka bir şey yapmıyor.

“Sosyal Medya Tedavisi”
Ama ya hasta değilsem? Sosyal medya pazarlaması doktorların birçok kuruluş için tavsiye ettiği ilaç olabilir. Bununla birlikte, “Pazarlama Uzmanları” olarak adlandırılan birçok kişinin kabul edemediği şey şudur, tam burada ve şu anda, bu yeni çıkarılan sosyal medya olayının hiçbiri olmadan da, teşekkür eden müşteriler var. Basit bir eposta hesabıyla bile onlarla iletişime geçebilir, ilişki kurabilirsiniz.

“Şirketler Değişimi Aktif Olarak Kucaklıyor”
Mevcut şirket kültürünü değiştirmek, pazarlamacının sosyal medya merkezli bir organizasyon oluşturmaya çalışırken karşılaşacağı en büyük zorluktur.

“Geleneksel Pazarlama Artık İlgili Değil”
Bir başka kapsamlı genellemedir. Günün sonunda, belirli bir müşteri tabanına ulaşmanın en uygun yöntemi tamamen o müşteri tabanına bağlıdır. Kendi istek ve tercihlerinizle alakası yoktur. Bu, geleneksel pazarlamanın bazı yeni pazarlama araçlarıyla bütünleşemeyeceği anlamına gelmez. Örneğin, bazı kişileri bir QR Kodunu taramatya zorlamak yerine, ellerinde basılı bir posta görmeyi tercih ettiklerini kabul etmek yeterlidir.

Ayrıca, “geleneksel” pazarlama kavramlarının çoğu bugün hala  geçerliliğini korumaya devam ediyor. Paketin güncellenmesi, içeriğin değiştiği anlamına gelmez.

“Harika İçerik Yaratın ve Müşterileriniz Sizi Bulsun”
Nefesinizi tutmayın. Beklemeyin, iyi içeriğe sahip olmak kesinlikle çok önemlidir. Verdiğiniz hizmetle ilgili içerikler oluşturun. İşinizi ve hizmetinizi çok iyi anlatın. Ancak unutmayın, müşterilerinizi bu içeriğe yönlendiremezseniz, hayal kırıklığına uğrarsınız. Sadece elektronik ortamda değil, gerekirse onların kapılarına kadar giderek anlatın. Müşteriler sizi daha önce bulmak için yarışmıyorlardı. Şimdi de aniden yarışmaya başlamayacaklar. Onlara sebep vermelisiniz. Çok çalışmalısınız.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM