Yevmiye Defteri Nedir?

Planports Ekibi 06.10.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 10130 kere okundu


YEVMİYE DEFTERİ NEDİR?

İşletmelerde kayda geçirilmesi gereken işlemlerin tarih sırasına göre ve maddeler halinde tutulduğu defterlere ‘’yevmiye defteri’’ denir. Yevmiye defterinde tutulan her kaydın belgelere dayanması gerekir. Öncelikle belgelere toplanır, kayıt altın alınır ve mali tablolar oluşturulur. Bu yevmiye defterinin ilk aşamasıdır. Yevmiye defterindeki kayıtlar ilgili oldukları hesaplara alınarak büyük defterlere kaydedilir. Bu durum hatasız kayıtların yapılmasını sağlar. Ayrıca yapılan hataların bulunmasını da kolaylaştırır.

Yevmiye defterine kayıt yapılırken hata olursa eğer kurallara göre düzeltme yapılır. Yevmiye defterlerinde yapılamaması gerekene bazı şeyler vardır. Kayıt silme, karalama ve sayfa koparma kesinlikle yasaktır. Bu konulara uyumsuzluk cezai işlemlere tabidir. Eğer sayfada yanlış yapılmış ise yapılan yanlışın üzeri tek çizgi ile çizilir ve yanına doğrusu yazılır.

 Yevmiye defterinin kullanıma hazır hale gelebilmesi için notere onaylatılması gerekir. Yevmiye defterini notere onaylatmak defteri kanunen geçerli hale getirir. Yevmiye defterine yapılan işlemler her gün günü gününe kaydedilmelidir. Fakat şöyle bir durum da vardır, yapılan işlemle en geç 10 gün içerisinde de kaydedilebilir.
Son olarak yevmiye defterinin hangi bilgileri içermesi gerektiğine bakacak olursak;

-Öncelikle madde sıra numarası (ilk madde 1 olarak numaralandırılır)
-İlgili işlemin kayda alındığı tarih
-Borçlu taraf
-Alacaklı taraf
-İşlem ile ilgili açıklama
-Son olarak da işlemin tutarı yer almalıdır.

Yevmiye defteri her yeni sene girdiğinde en geç ocak ayının sonuna kadar notere götürülmelidir. Noter, defterin üzerine ‘’görülmüştür’’ ibaresi ile beraber mühür ve imza atar.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM