EKONOMİK KRİZ NEDİR?
Ekonomik kriz bir ülkenin ekonomisi önemli ölçüde bozulur olduğu bir durumdur. Çoğu durumda, finansal kriz ekonomik krizin nedenidir. Kriz sırasında likidite kuruyor, emlak ve borsa fiyatları düşüyor.
Ekonomik kriz ve finansal kriz
Tarihsel kitaplarda, gazetelerde ve iş dergilerinde ekonomik kriz ve finansal kriz terimlerini sıklıkla görüyoruz. İki terimin benzer anlamları olsa da, aynı değildir.
Finansal Kriz
Finansal kriz tipik olarak bankacılık ve finans sektöründeki sorunları içerir. Örneğin bankalar, finansal kurumlar, döviz piyasası ve sermaye piyasaları bankacılık ve finans sektörünün bir parçasıdır.
Bir ülkenin büyük bankası çökerse, bu, özellikle diğer bankalar da çökmeye başlarsa, finansal bir krizdir.
Bu sorunlar devam ederse, sorun makroekonomik koşulları etkilemeye başlayacaktır. Makroekonomi, işsizlik ve enflasyon gibi tüm ekonomiyi kapsayan şeyleri ifade eder. Faiz oranlarında önemli bir artış da makroekonomik bir konudur.
Küresel bir finansal kriz, birkaç ülkeyi aynı anda etkileyen finansal bir krizdir. Küresel finansal krizler sırasında finansal kurumlar inancını yitirmektedir. Daha sonra, birbirlerine borç vermeyi keserler. Borç verme çoğu zaman kurur ve işletmeler ciddi şekilde acı çeker.
Son küresel finansal kriz 2007 / 8'de meydana geldi. Buna 2008 Küresel Mali Kriz veya 2008 Mali Kriz diyoruz.
Ekonomik kriz
Yukarıda belirtildiği gibi, finansal kriz kötüleşir ve yayılırsa, sonunda makroekonomik koşulları etkileyecektir. Bu gerçekleştiğinde, finansal kriz ekonomik krize dönüşmeye başlar.
Bir sektörle sınırlı olan finansal krizlerin aksine, ekonomik kriz tüm ekonomiyi etkiler. İşsizlik artar ve başka birçok şey yanlış gider.
Basitçe söylemek gerekirse; yetkililer ve sorumlular finansal krize uygun bir şekilde hitap etmezlerse, ekonomik krize dönüşebilirler.
Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…
Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı
SİZİ ARAYALIM