Fiyatlandırma Stratejileri

Planports Ekibi 27.04.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 29217 kere okundu

FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ

Öncelikle fiyat kelimesinin anlamına bakacak olursak; en dar anlamıyla bir ürün veya hizmet için ödenen parasal bedeldir. Fiyat, değeri doğrudan etkileyen bir faktördür. İşletme maliyet yapınızı anlamak ve doğru fiyatlandırma stratejisini seçmek, kar hedeflerinize ulaşmak için çok önemli adımlardır. Birçok fiyatlandırma stratejisi vardır, bu nedenle işiniz için en etkili stratejiyi bulana kadar deneme yapmak akıllıca olabilir.



Ürün Maliyeti ve Karlılığı
Malların maliyeti, aynı zamanda, maddeyi üretmek için herhangi bir doğrudan emeğin maliyetini de içerir. İşletme faaliyeti ve işletme gideri olarak bilinen harcamalar, reklam, bordro, pazarlama, bina kirası ve büro malzemeleri gibi genel gider kalemlerini içerir.
Ürünün veya hizmetin müşteride bıraktığı değer, fiyatın tavanını oluşturur ve müşteri fiyatı değerden daha yukarıda görürse satın alma ihtimali azalır. Fiyatın tabanını oluşturan ise ürünün maliyetidir. Firma fiyatlandırmasını maliyetinin altında yaparsa bu zarar etmesi anlamına gelir.

En İyi Fiyatlandırma Stratejileri
Ürünleriniz için doğru fiyatı belirlemede hangi perakende fiyatlandırma stratejisinin kullanılacağını belirleyebilmeniz için ürünün doğrudan ve diğer ilgili masraflarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Genel ürün maliyetinin bu iki temel unsuru, malın maliyeti ve faaliyet gideri olarak adlandırılır.

Biçimlendirme Fiyatlandırması: Maliyet üzerindeki işaretleme önceden belirlenmiş, genellikle endüstri standardı olan kar marjı yüzdesi, malın maliyetine eklenerek hesaplanır.

Satıcı Fiyatlandırması: Perakende satışlarını önlemek ve iyi bir kar elde etmek için küçük perakende mağazaları tarafından kullanılan ortak bir stratejidir.

Rekabetçi Fiyatlandırma: Tüketicilerin birçok seçeneği vardır ve genellikle en iyi fiyatı aldıkları yer daha cazip gelir. Rekabetçi bir fiyatlandırma stratejisi düşünen perakendecilerin, rekabetin üstünde durması için üstün müşteri hizmeti sağlamaları gerekir.

Psikolojik Fiyatlandırma: Psikolojik fiyatlandırma, tüketicinin fiyatı pazarlık veya satış fiyatı olarak algıladığı belirli bir seviyede fiyat belirleme tekniğidir.

Çarpıklık Fiyatlandırması: Çarpıklık fiyatlandırması, perakende fiyatını belirlemek için mallara ödenen maliyeti iki katına çıkarır. Her ne kadar bu bir zamanlar fiyatlandırma kuralı olsa da, daha yoğun rekabet ve sürekli değişen perakende alanı bu durumu değiştirmiştir. Ancak, daha yüksek kalitede mal satan, fiyata daha az duyarlı olan mağazalar hala kilit taşı kullanabilir.

Çoklu Fiyatlandırma: Bu yöntem, 10 TL için üç ürün gibi, tek bir fiyattan birden fazla ürün satmayı içerir. Bu strateji sadece kesinti veya satış olayları için mükemmel değildir, aynı zamanda perakendeciler, tüketicilerin çoklu fiyatlandırma stratejileri kullandıklarında daha büyük miktarlarda alım yapma eğiliminde olduklarını fark etmişlerdir.



İndirime Dayalı Fiyatlandırma Stratejileri
İndirimli fiyatlandırma satış sektörünün doğal bir parçasıdır. İndirim kuponları, mevsimsel fiyatları ve diğer promosyon indirimlerini içerebilir. Tipik olarak, indirimlere dayanan fiyat stratejileri, daha yüksek fiyatlı ürünler satın alma potansiyeli sunabilecek daha fazla trafik getirmek için tasarlanmıştır.

İndirimli Fiyatlandırma: Maliyetin altında fiyatlandırılan mallar olarak adlandırılır. Satıcılar bu indirimli ürünlerden hiç kar elde etmese de, daha yüksek marjlı diğer ürünleri satın alacak olan mağazaya daha fazla tüketici getireceğini umuyorlar.

Ekonomi Fiyatlandırması: Genel gıda tedarikçileri ve indirim perakendecileri dahil olmak üzere çok çeşitli işletmeler tarafından kullanılan ekonomi fiyatlandırması, tüketicilere en uygun fiyatı sunmayı amaçlar. Bu stratejiyle işletmeler, ürün fiyatlarını düşük tutmak için pazarlama ve üretim ile ilgili maliyetleri minimuma indirir.



Paket Fiyatlandırması: Paket fiyatlandırması ile işletmeler, her bir ürünü tek tek satmaktansa, tüketicilerin karşı karşıya kalabileceğinden daha düşük fiyatla birden fazla ürün satar. Malları paketlemek, sadece satılmamış ürünleri satmak için etkili bir yöntem değil aynı zamanda müşterilerinizin gözünde değer algısını da artırabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM