İTHALAT VERGİSİ NEDİR?
İthalat vergisi, ithalatlara, yani yurt dışından mal ve hizmetlere uygulanan bir vergi türüdür. Bir diğer adı da gümrük vergisidir.Devletlerin mallara uyguladığı ithalat vergisi türü nereden geldiklerine bağlı olabilir. Örneğin, aynı ticaret bölgesindeki iki ülke arasında ticaret olduğunda, çoğu malda ithalat vergisi yok denecek kadar azdır. Olsa bile, ticaret bölgesi dışından gelen mallardan daha az olması muhtemeldir.Hükümetler çeşitli nedenlerle ithalat vergisi uygulamaktadır:
- Gelir elde etmek için
- Belki de hükümetin korumaya ihtiyacı olduğunu düşündüğü yerli endüstriler vardır
- Halk sağlığını korumak için. Örneğin, sigaralar Birleşik Krallık'ta ve diğer gelişmiş ekonomilerde son derece pahalıdır. Bunlar pahalıdır, çünkü yetkililer onlara ağır vergi uygular.
İthalat kotası, bir ülkenin ithal edebileceği ürün veya hizmetin miktarı için sınırdır.
İthalat daha pahalı hale gelirse, satışları düşer. Düşük ithalat, ülkenin ticaret dengesi için daha iyidir, yani ticaret açığını artı değere çevirebilirler.
Bir ülke ihracatından fazlasını ithal ederse ticaret açığı vardır. Ayrıca buna negatif bir ticaret açığı diyebiliriz.
Öte yandan, ülke ithalatından daha fazla ihracat yaptığında ticaret fazlası ortaya çıkar. Hepimiz ticaret fazlasını açığa çıkarmayı tercih ediyoruz.
İthalat vergisi daha pahalı bir şey yaptıysa, yerli üreticilerin verimi artırması daha muhtemeldir.
Bazı ekonomistler, ithalat vergilerinin Amerikalı tüketicilerden ABD Hazinesine para aktarmanın bir yolu olduğunu söylüyor. İthalat vergileri daha yüksek olursa, tüketicilerden daha fazla para hazinenin kasasına girecektir.
Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…
Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı
SİZİ ARAYALIM