Metaverse Nedir? Geleceğin Dünyası Metaverse

Planports Ekibi 16.11.2021 tarihinde yazdı Bu yazı 1151 kere okundu

Metaverse Nedir? Geleceğin Dünyası Metaverse


Metaverse, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in şirketinin adını Meta Platforms Inc. veya kısaca Meta olarak değiştirdiğini açıklamasından sonra teknoloji dünyasının en çok konuşulan kelimelerinden biri oldu.

Metaverse nedir?
Aslında, metaverse terimini ilk kullanan kişi Neal Stephenson. Stephenson, 1992'de yayınlanan Snow Crush adlı romanında metaverse’den bahsediyordu ve gerçekçi 3D binalarda ve diğer sanal gerçeklik ortamlarında buluşan gerçek gibi görünen avatarları hayal etmişti.O zamandan beri, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 3D holografik avatarlar, videolar ve kullanıcıların dijital bir evrende yaşadığı diğer iletişim araçlarını içeren sanal bir dünyada gerçek metaverse olma yolunda çeşitli gelişmeler gördük. Metaverse geliştikçe, birlikte yaşamamız için hiper-gerçek bir alternatif dünya sunacak gibi görünüyor.
Metaverse’yi canlandırılmış veya en azından 3D olarak render edilmiş internet olarak düşünebilirsiniz. Zuckerberg, bunu sadece bir ekrana bakmak yerine içine girebileceğiniz bir "sanal ortam" olarak tanımlıyor. En geniş tanımıyla metaverse’yi, sanal gerçeklik başlıkları, artırılmış gerçeklik gözlükleri, akıllı telefon uygulamaları veya diğer cihazları kullanarak, konser ve konferanslardan tutan da sanal dünyada yapılan gezilere kadar, insanların tanışabileceği, çalışabileceği, oyun oynayabileceği, arkadaşlarıyla bağlantıda kalabileceği sınırsız ve birbirine bağlı sanal topluluklar dünyası olarak düşünebilirsiniz.

Ayrıca alışveriş ve sosyal medya gibi çevrimiçi yaşamın diğer yönlerini de barındırıyor olacak.
Zuckerberg, metaverse'in temel özelliklerinin yaygınlaşmasının beş ila on yıl alabileceğini tahmin ediyor. Ancak metaverse için gerekli olan araçların çoğu şu anda zaten mevcut. Ultra yüksek geniş bant hızları, sanal gerçeklik başlıkları ve sürekli her zaman açık çevrimiçi dünyalar, herkes tarafından erişilemeseler de zaten mevcut ve kullanılıyorlar.
Tabii ki, metaverse sadece bir Facebook projesi değil. Microsoft ve çip üreticisi Nvidia da Metaverse ile ilgilenen diğer şirketler arasında yer alıyorlar.

Metaverselerin yaratılmasının, merkezi olmayan yönetim, merkezi olmayan finans ve genel olarak akıllı sözleşmelere (smart contracts) yönelik blockchain sistemlerinin geliştirilmesi için de bir katalizör görevi göreceğini düşünüyoruz. Görünüşe göre, NFT'ler (Non-fungible tokens, kripto para birimlerinin temelini oluşturan dijital sistem blockchain'e bağlı grafik sanatları, ses veya video klipler gibi dijital içerik eserleri) ve bunları satın alırken ödeme yapmak için kullanılan kripto para birimleri bu sanal dünyanın önemli bileşenleri haline gelecek. Günümüzün kripto para yatırımcıları metaverse dünyasının efendisi olacaklar gibi duruyor.
Metaverse’un CRM programları gibi SaaS’lar için de yepyeni bir sayfa açacağını düşünüyoruz. Belki ileride CRM programınıza metaverse’den erişip, kripto para ile ödeme yaparak kullanacaksınız. Hatta metaverse üzerinde yeni müşterileriniz olacak ve sanal dünyada bir kafede oturup kahve içerken hazırladığınız teklifi beraber inceleyeceksiniz.

Metaverse trendi, yaşam tarzlarımızda ve iletişimimizde devrim yapacak muazzam bir potansiyel sunuyor bizlere. Ancak metaverse hala kavram aşamasında ve yarış daha yeni başlıyor.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM