Şirketlerin varoluş amacı nedir?
Bu soru günümüzde sıkça sorulur hale geldi. Cevap olarak da kâr elde etmek, sosyal fayda sağlamak, ürün üretmek, değer katmak, vb. görebilirsiniz. Ancak asıl cevap hangisi? Tabi ki şirketleri kuranlar nihayetinde girişimlerinin karşılığını alıp kâr elde etmek isterler ancak kâr şirketin kuruluş amacı değil, faaliyetlerinin bir sonucudur. Kâr, uzun vadede şirketin varlığını sürdürmesi için gereklidir. Bir şirket kâr elde ediyorsa, işini doğru yapıyordur diyebiliriz.
Şirketler ürettikleri ürünler veya sundukları hizmetler ile topluma fayda sağlamak amacıyla vardır. Şirketler temelde insanların ihtiyacı olan ürünleri veya hizmetleri üretip satarlar. Bunun için de istihdam yaratırlar, diğer şirketlerle etkileşime geçerler, toplumla iletişime geçip sosyal sorumluluk projelerine destek olurlar. Böylece içinde var oldukları topluma hem sundukları ürün ve hizmetlerle hem de varlıklarıyla bir fayda sağlamış olurlar.
Günümüzde etrafımıza baktığımızda kullandığımız, yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimiz, her şeyin bir şirket tarafından üretildiğini ve satıldığını görebiliriz. Bunlardan bazıları bizim ihtiyacımız olan şeyler olabileceği gibi, bazıları da biz öyle bir ihtiyacımızın farkında bile olmadan bize şirketlerin sunduğu ve artık onlara ihtiyaç duyduğumuz şeyler. Mesela diş macunu bir ihtiyaçtır, firmalar da bu ihtiyacımızı karşılamak için bunu üretiyorlar. Ama bundan 30 yıl önce akıllı telefonlara ihtiyacımız olduğunu bilmiyorduk, çünkü onun ne olduğunu bile bilmiyorduk veya internet hizmet sağlayıcısı bize bir şey ifade etmiyordu belki ama günümüzde bunlar da ihtiyaç halini aldılar. Peki nasıl? Çünkü bazı şirketler topluma fayda sağlamak için onların sahip olmadıkları ama olmaları halinde çok işe yarayacağını düşündükleri ürünleri üretmek için araştırmaya yatırım yapıyorlar. Bu yatırımlar sayesinde biz çok daha kolay bir yaşam sürüyoruz.
Şirketlerin varoluş amacını müşterilerine değer yaratmak olarak da ifade edebiliriz bu durumda. Bize faydalı ürünler sundukları sürece, şirketlerin sattıkları ürünleri satın alırız. Peki bir sürü alternatif varken, bizi bunlardan birini seçmeye iten şey nedir? Fiyatı ve performansı benzer olan ürünler söz konusu olduğunda bizi seçim yapmaya iten şeylerin başında o şirket ile kurduğumuz bağ geliyor. Şirketin amaç ve değerleri bizim amaç ve değerlerimizle ne kadar örtüşüyorsa, o şirketin ürününü seçme ihtimalimiz o kadar artıyor. Bu açıdan bakacak olursak, varoluş amacı ve değerleri toplum ile örtüşen şirketler daha uzun süre var olacak ve daha kârlı işletmeler olarak yollarına devam edecekler diyebiliriz.
Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…
Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı
SİZİ ARAYALIM