2023’te Göz Önünde Bulundurmanız Gereken Satış Trendleri

Planports Ekibi 01.03.2023 tarihinde yazdı Bu yazı 957 kere okundu

2023’te Göz Önünde Bulundurmanız Gereken Satış Trendleri


Ürün özellikleri dışındaki yönlerinizi öne çıkarın
Günümüzde tüketicilerin %90’ından fazlası bir ürünü almadan önce mutlaka internette araştırıyor. Satış temsilcilerinin bu duruma ayak uydurması ve bunun için taktikler geliştirmesi kaçınılmaz hale geldi. Çünkü tüketiciler zaten ürünleriniz ve işletmeniz hakkında yeterince bilgiye sahipler.  Bu durumda satış temsilcilerinin onlara ürünü anlatmalarına çok da ihtiyaçları kalmadı. Sizden duymak istedikleri şey neyi değil, neden ürünlerinizi almaları gerektiği. Piyasadaki rakiplerinizin ürününü değil de neden sizin ürününüzü almalılar? Özellikle aynı fiyat ve aynı kalitede ürünler sözkonusu olduğunda.

Bu durumda sizin yapmanız gereken ürün özellikleri dışındaki yönlerinizi öne çıkarmak.



Otomasyon işletmeler için vazgeçilmez hale geliyor
Otomasyon, kişiselleştirilmiş bir müşteri deneyiminin tersi bir kelime gibi görünebilir, ancak gerçek şu ki, özellikle büyük ölçekli işletmelerde otomasyon, kişiselleştirmeyi daha mümkün hale getiriyor. Satış ve pazarlamada otomasyonun iki ana faydası var: tekrarlayan, mekanikleşmiş görevleri bunlardan sorumlu insanlara yük olmaktan çıkarmak ve büyük miktarda bilgiyi analiz edebilmek. Tekrarlanan görevleri otomatikleştirmek, çalışanların daha üst düzey işlere odaklanmalarını sağlar ve e-posta takibi gibi küçük ayrıntıların atlanma olasılığını azaltır. Böylece müşterilerinizin, sizin tarafınızdan fark edildiklerini ve anlaşıldıklarını hissetmelerini sağlamış olursunuz. Otomasyon ayrıca veri analizine yardımcı olarak çalışanlara eyleme dönüştürülebilir içgörüler sağlar.

Müşteri deneyimi (CX) yönetimi ile işletmelerin beklentileri artıyor
Pandemi sonrası dünyada müşteri deneyimi beklentileri hızla arttı. CX beklentilerini karşılamak için artık işletmelerin hızlı, erişilebilir, çekici ve güncel teknolojiyi yakalamış olması gerekiyor. CX'i geliştirmek için neden acele etmelisiniz? Çünkü daha şimdiden tüketicilerin %86’sı mükemmel bir müşteri deneyimi için daha fazla ödeme yapmaya istekliler ve işletmeler de bunu dikkate almaya başladılar.

Yeni satış pazarında, sadece şirketinizin CX açısından durumu değil, aynı zamanda geliriniz de önemli. 2023’de CX'in odaklanmanız gereken alanları ise kişiselleştirme, sohbet platformu ve sosyal medya satışları.

2021 yılındaki bir Forbes araştırmasına göre, pazarlamacıların yüzde 98'i kişiselleştirmenin müşteri ilişkilerini geliştirdiğini söylüyor ve tüketicilerin yüzde 91'i kendileriyle etkileşime giren markalarla alışveriş yapma olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtiyorlar. Bu rakamlar, ürünlerin ötesindeki özelliklere odaklanmanın, hem B2C hem de B2B satışlarda herhangi bir satış stratejisi için paha biçilmez olduğunu bize gösteriyor.

Müşteri deneyiminin büyük bir kısmı artık sosyal medyada ve daha rahat iletişim kanallarında (yani chatbotlar) gerçekleşiyor. İşletmenizin geniş bir sosyal medya varlığı olmasa bile, bir müşteri şirketinizi araştırmak istediğinde, nasıl web sitenizi Google'da aratıyor ise artık Facebook veya Instagram’da da aynı şekilde sizi araştırıyor. Ayrıca müşterilerin sadeliği ve çabuk geri dönüşleri sevdiğini unutmayın. Metinler, sohbet robotları ve sosyal medya, tüketicilerin işletmenizle, bütçenizi zorlamadan ve verimli bir şekilde etkileşime girmelerini sağlar.

Pazarlama ve satış hedeflerinizin örtüştüğünden emin olun
Satış ve pazarlama ekiplerinin yan yana değil de birlikte çalışması özellikle B2B iş yapan işletmelerde fikir alışverişi yapılması, mevcut durumu görme ve sonraki adımları planlama açısından oldukça önemlidir.

Bu yaklaşım, önceliklerin ne olduğunu görmenizi ve koordine olmanızı sağlar. Kampanyalarınızı, arama sonuç sayfalarını (landing pages) veya hedef kitlenizi oluştururken mutlaka satış ekibinin bunlardan haberdar olmasını sağlayın. Aynı şekilde satış ekibinin de arka planda müşteriler ile neler olup bittiğinden pazarlamayı haberdar etmesi çok önemlidir. Markanızı birlikte ileriye taşıyın ve marka imajınızı sürekli geliştirmeye çalışın. Asla modası geçmeyen bir satış trendi varsa, muhtemelen budur.

Satış ekibinizin memnuniyetine odaklanın
İşletmelerin büyük çoğunluğu müşterilerine ve hissedarlarına odaklanırken, onlar için koşturan satış ekibinin memnuniyetine odaklanan çok az işletme mevcut. Performansı artırmak için primin tek başına yeterli bir motivasyon olmadığını biliyoruz. Daha küçük satış başarılarını ödüllendirmek, sadece satışı değil gösterilen gayreti de ödüllendirmek ekibin daha da motive olmasını sağlayacaktır. Ekibiniz için bir teşvik atmosferi yarattığınızda, bu atmosfer yayılacaktır. Memnun ve motive olmuş bir satış ekibi sadece daha fazla müşteri getirmekle kalmaz, aynı zamanda daha fazla çalışan da getirir. Müşterilerinizi mutlu etmek istiyorsanız, önce çalışanlarınızı mutlu edin.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM