ChatGPT İş Hayatımızı Nasıl Şekillendirecek?

Planports Ekibi 17.04.2023 tarihinde yazdı Bu yazı 545 kere okundu

ChatGPT İş Hayatımızı Nasıl Şekillendirecek?


Aslında ChatGPT birçok hiperotomasyon ve yapay zeka yeniliğinden sadece biri. ChatGPT ve benzeri robotlar, insanları veya makineleri otomatikleştiren ve iş ve IT süreçlerini bağımsız bir şekilde yürüten mimari çözümlerin bir parçası olarak iş hayatında yerlerini alacaklar. Ayrıca, çeşitli mesleklerdeki bazı görevlerin yerini almak, onları yeniden düzenlemek ve yeniden tanımlamak için de kullanılacakları düşünülüyor.
ChatGPT ile şu an metin yazma ve kod geliştirmede iyileştirmeler yapabilir, metin özetleyebilir, içeriklerinizi tasnif edebilir, sorularına cevap alabilir, çeviri yapabilir ve programlama dillerini birbirine dönüştürebilirsiniz. Ancak ileriye dönük vaadettikleri bunların çok daha ötesinde olacak gibi.




İş gücü bu durumdan nasıl etkilenecek?
Söylemesi zor. Yeni meslekler yaratılırken bazı meslekler yeniden tanımlanacak. İş gücünün boyutundaki net değişiklik, sektöre, konuma ve kuruluşun ölçeğine bağlı olarak önemli ölçüde değişecektir. Bununla birlikte, ChatGPT, hiperotomasyon ve diğer AI yenilikleri gibi araçların kullanımının, verimliliğe, üretkenliği artırmaya ve kalite kontrolünü iyileştirmeye vurgu yaparak, tekrarlayan ve yüksek hacimli görevlere odaklanacağı açıktır.

ChatGPT'nin mevcut sınırlamaları nelerdir?
  • Yalnızca 2021 yılına kadar olan verilerle öğreniyor, bu nedenle son gelişmeler hakkında bilgisi yok.
  • Kullandığı kaynakları listeleyemiyor ve verdiği bilgiler ancak kulllandığı kaynakların güvenilirliği kadar güvenilir. Bu kaynaklar hem kendi içlerinde hem de ChatGPT tarafından nasıl birleştirildiğine bağlı olarak yanlış ve tutarsız olabiliyor.
  • Görüntü üretemiyor (yine de gelecekte görsel üretici yapay zeka modelleriyle birlikte kullanılabilir).
  • Şu anda desteklenen bir API yok.
  • ChatGPT'yi kendi veritabanlarınıza göre eğitemezsiniz.
  • Karmaşık görevleri gerçekleştiriyor yanılsaması vermesine rağmen, altta yatan kavramlar hakkında hiçbir bilgisi yok, sadece tahminlerde bulunuyor.
  • Veri gizliliği güvencesi sağlayamaz.
  • Bazı son iyileştirmelere rağmen, matematik konusunda güvenilir değil.
ChatGPT ve daha geniş anlamda üretken yapay zeka için sırada ne var?Ocak ayının ortasında Microsoft, ilk çeyrekte ChatGPT'yi içerecek olan Azure OpenAI hizmetlerinin tanıtımını duyurdu. Azure sürümü, önemli kurumsal operasyonel özellikler vaat ediyor, ancak fiyatlandırma ve paket içeriği gibi ayrıntılar hala cevaplanmış değil. API'ler eklenmesi ve daha fazla gizlilik ve güvenlik sunması bekleniyor.
Çalışanlarımın ChatGPT'yi kullanması ne kadar güvenli?
Şu anda gizlilik veya gizliliğe ilişkin net bir güvence bulunmadığından, genel olarak zaten halka açık olmayan kişisel, şirkete veya müşteriye ait bilgileri yayınlamamanızı öneririz. ChatGPT'yi kullanan tüm çalışanlara, paylaştıkları bilgileri halka açık bir sitede veya sosyal platformda yayınlıyormuş gibi davranmalarını söyleyin. Ayrıca, yayınlanan herhangi bir bilginin ChatGPT’yi daha fazla eğitmek için kullanılabileceğini unutmayın.
Yine de, ChatGPT'yi engellemek yerine bu konuda bir şirket prosedürü oluşturmanızı öneririz. IT çalışanlarınız muhtemelen bunu zaten hazırlıyordur. Kesin bir yasaklama, saklı ChatGPT kullanımına yol açabilir. Makul bir yaklaşım, kullanımı izlemek ve yeniliği teşvik etmektir, ancak teknolojinin müşteriler ve iş ortakları ile filtrelenmemiş bir şekilde değil, yalnızca şirket içi çalışmaları artırmak için ve uygun şekilde nitelikli verilerle kullanıldığından emin olun.



Peki hangi önlemleri almalıyız?
Kullanın ama aşırı gitmeyin. Henüz çok erken bir aşamada olduğunu ve duyduklarınızın çoğunun abartılı olduğunu unutmayın. Bununla birlikte, kayda değer bir potansiyele sahip.
Gelişmekte olan diğer üretken yapay zeka kullanım örneklerini keşfedin. GPT dili odaklı olanların ötesine geçin.
CIO ve CEO'ya raporlayan bir takım oluşturun. Varoluşsal tehditleri ve büyük fırsatları keşfedin. Keşif için bir yol haritası hazırlayın ve gereken becerilerin, hizmetlerin ve yatırımların kapsamını belirleyin.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM