Akreditif Nedir?

Planports Ekibi 21.12.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 991 kere okundu

AKREDİTİF NEDİR?

Akreditif, satıcının önceden kararlaştırılmış teslimat koşullar listesini karşılar gibi bir banka olduğunu garanti eden bir belgedir. Alıcı ödeme yapamazsa, banka vadesi gelen tutarı karşılayacaktır.Ödeme garantisine karşılık, banka sıkı şartların yerine getirilmesi konusunda ısrar edecektir. Parayı bırakmadan önce teslimat belgesi olarak gönderim onayı gibi belirli belgeleri alması gerekecektir.Doküman müşteri veya banka tarafından iptal edilebilirse, buna iptal edilebilir akreditif denir. İptal edilemezse, geri alınamaz bir akreditiftir, yani belge resmileştirilemez, geri dönüşü yoktur.

Risk azaltılması

Uluslararası ticaret genellikle iç pazarda alım satımdan daha fazla risk içerir. İhracatçılar, mallar için asla ödeme yapılmama olasılığıyla karşı karşıyayken, ithalatçılar ödeme ve ardından hiçbir şey veya yanlış mal alma riskiyle karşı karşıya kalabilirler.
İthalat ve ihracat daha büyük mesafeleri ve farklı yasal sistemleri içerdiğinden, anlaşmazlıkların çözümü zor olabilir.
Kredi mektubu kullanmak riskleri azaltmanın bir yoludur. Belge satıcıya ödemenin geleceğine dair bir garanti sunabilirken, alıcı mallar alınana kadar ödemenin yapılmayacağından emin olabilir.

Satıcılar için avantajlar: Uygun bir akreditif talep ederek, satıcılar ödemeleri tam ve zamanında alacaklarını bilirler.
İhracatçılar tüm şartlar ve koşulları karşıladığı sürece, bir akreditif onlar için en güvenli ödeme yöntemlerinden biridir.

Alıcılar için avantajlar: Belge ile alıcılar, satıcıların anlaşmanın taraflarını onurlandıracağından ve bunu kanıtlayan belgeler sunacağından emindir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM