Arz ve Talep Nedir?

Planports Ekibi 20.12.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 6672 kere okundu

ARZ VE TALEP NEDİR?

Arz ve talep, ekonomideki en önemli kavramlar arasındadır.- Talep ürün isteyen insanları temsil eder.
- Arz, bir piyasanın sağlayabileceği veya önerebileceği mal veya hizmetin miktarını temsil eder.
İnsanların bir fiyata satın almak istedikleri ürünün miktarı “talep edilen miktar”dır. Talep ve fiyat arasındaki ilişkiye de talep ilişkisi denir.
Ekonomistler arz ve talebi piyasa güçleri olarak algılar. Satılan ürün ve hizmet miktarı ile insanların satın almak istedikleri miktar arasındaki ilişki, özellikle de fiyatları etkileyecek şekilde gerçekleşir. İnsanların işlettiği teknoloji ve diğer koşullar, arz ve talebi belirler.
Tüketici, mal veya hizmete önem vermek yerine ödedikleri fiyatı önemsiyorsa, genellikle mal almaya devam edecektir. Aynı şekilde, tedarikçiler, onları kârla satabilecekleri takdirde mal sağlamaya devam edecek, yani üretim maliyeti, satış fiyatından düşük olacaktır. Bu ilişki, mal veya hizmetlerin “piyasa fiyatını” bulmamızı sağlar.

Mükemmel rekabet

Ekonomistler, farklı pazarların nasıl çalıştığını açıklamak için modeller geliştirdiler. Ancak en önemli kavramlardan biri mükemmel rekabete sahip bir pazardır.
Mükemmel rekabette, bir ürün için eşit sayıda tedarikçi ve tüketici vardır. Sonuç olarak, mal ve hizmetlerin fiyatları değişmez ve yeni üreticiler istedikleri zaman piyasaya girebilirler.
Ekonomistler, arz ve talebin iki grafik gösterimini birleştirerek bu noktayı belirleyebilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM