Apple Pazarlama Stratejileri

Planports Ekibi 10.12.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 2548 kere okundu

APPLE PAZARLAMA STRATEJİLERİ

Öncelikle biraz Steve Jobs hakkında konuşalım. Steve Jobs'un yüksek lisans derecesi yoktu ve kesinlikle bir mühendis değildi, ancak pazarlamada çok başarılıydı. Bu pazarlama becerileri Apple'ı en üst noktaya taşıdı ve şirketi neredeyse iflasın eşiğinden döndürdü.Apple'ın pazarlaması, benzer tanınırlık ve gelir düzeylerine ulaşmak isteyen diğer şirketler için bir referans haline geldi. İster üst düzey bir içerik pazarlama ajansı, ister bir SaaS (hizmet olarak yazılım) ürünü olun, Apple'dan bir veya iki şey öğrenebilirsiniz. İşte Apple'dan öğreneceğimiz 10 büyük ders.

1. Basit tutun
Müşteriler ve potansiyel müşteriler, onları bilgiyle boğan karmaşık pazarlama kampanyalarına ihtiyaç duymaz. Apple bu durumu erkenden anladı ve pazarlamalarının olabildiğince basit olmasını sağladı. Ürün özellik listelerinden, fiyat, seslendirme ve özel efektleri çıkardılar.
Apple pazarlamasında, ürünlerini nereden ve nasıl satın alacağına dair genellikle herhangi bir bilgi yoktur. Bunun yerine, reklamlar ve diğer pazarlama mesajları çok basittir, tipik olarak ürünü gösterir. Gösterişli gürültüyü dışarıda bırakın, içeriği en aza indirin ve mesajınızı çeviren basit grafikler gösterin.
Kitlenize gerçekten sunduğunuz şeyden uzaklaşan jargona veya teknik terimlere gerek yoktur.

2. Ürün yerleştirme kullanın
Apple, cihazlarını televizyon şovlarına ve filmlere aktaracak bütçeye sahipti, ancak daha küçük bütçelerle başlamak da sorun değil. Herhangi bir pazarlamacı, Instagram veya Snapchat gibi sosyal medya platformlarında ürününü paylaşabilecek bir fenomen ile işbirliği yapabilir. Fenomen, ürününüzü paylaştığında ve takipçilerine ne kadar faydalı olduğunu gösterdiğinde tohum ekilir ve müşteriler gelmeye başlar.

3. İncelemelerden yararlanın
Apple, müşterilerinden gelen yorumlara önem verir. Siz de yapabilirsiniz. Sosyal medyada veya ürün inceleme veya karşılaştırma web sitelerinde değerlendirilmek üzere ürününüzü gönderebilirsiniz. Çoğu zaman müşterilere sorulduğunda yorum yapmaktan mutlu olurlar. Her yorumda, yorum yapan kişinin adının ve resminin veya avatarının bulunduğundan emin olun. Bu bir B2B ilişkiyse, daha fazla güvenilirlik için web sitelerine bir bağlantı eklediğinizden emin olun.

4. Fiyat yerine benzersiz değer teklifine odaklanın
Apple'ın pazarlama stratejisinin büyük bir kısmı, asla fiyat savaşlarına karışmamalarıdır. Rakiplerinin hepsinden çok daha yüksek olmasına rağmen fiyatlarına sadık kalıyorlar. Bunu yapabilirler çünkü başka hiçbir rakibin taklit edemediği benzersiz değer önermelerini (kutudan çıkar çıkmaz çalışan güzel ürünler) lanse etmeye odaklanırlar.
Apple ayrıca, onu kendi başına bir ürün sınıfına sokan harika özellikler ve kapsamlı uygulamalarla harika bir kullanıcı deneyimi sağlamaya odaklanıyor. Apple'ın sunduğu cihaz ne olursa olsun, müşterinin daha yüksek bir fiyatı ödemeye değer olduğunu düşünmesini sağlıyorlar. Bu düşünce yöntemi, herhangi bir ürün veya hizmeti pazarlamak için kullanılabilir. Sadece sizi piyasanın geri kalanından ayıran şeylere odaklanın.

5. Bir varoluş nedeniniz olsun
Müşterileriniz, kendilerini rahat hissederek ürünlerinizi satın almak ve kullanmak için arkasında durduğunuz öz değerlerinizi temsil ettiğinizi bilmek isterler. Bu varoluş nedeniniz ürünün ötesine geçer. Ürünle bağlantılı diğer her şeyde, ambalajda, görünümünde ve pazarlama materyallerinde açıkça görülmelidir. Mesajlarınız bu değerlerinizi tüm platformlarda göstermelidir.
Mesajlarınızın tutarlılığı, hedef kitlenizin inançlarını güçlendirir; markanızın her zaman temsil ettiği şeyin arkasında duracağı güvenini verir. Pazarlama çabalarınızla ilgili her şeyi incelemeniz ve tutarlı bir görünüm ve his yarattığınızdan emin olmanız gerekir.

6. Sadece ürünler değil, deneyimler yaratın
Herkes bir ürün yapabilir, ancak herkes müşterinin aklında kalan ve onları tekrar tekrar almaya ikna eden bir deneyim yaratamaz. Apple, bir rock konserine gidecekmişsiniz hissi veren ürün lansmanlarından, film tarzı reklamlara, alışveriş deneyiminde devrim yaratan mağazalara ve çevrimiçi mağazalara kadar, müşteri deneyimleri fikrini icat etti.
Müşterilerin hatırlayacağı bir deneyim yaratmanın bir parçası, deneyimi oluşturmak ve genel sunuma duyusal boyutlar eklemek için hikaye anlatma sanatını kullanmaktır. Bu, müşteriyi yaptığınız şeye çeker ve bir ürün için alışveriş yaptığını daha az hissettirir. Bunun yerine Apple, bilgisayar, tablet ve diğer cihazları aramayı ve satın almayı heyecan verici hale getirmiştir.

7. Tüketicilerinizle onların dilinden konuşun
Apple müşterilerini dikkatle incelediğinden, onlarla kendi dillerinde nasıl konuşacaklarını iyi biliyor, bu da aralarında daha derin bir bağ oluşturuyor ve daha fazla satış yapılmasını sağlıyor.
Apple, yalnızca kafa karıştırmaya hizmet eden terim ve açıklamalardan kaçınarak, müşterilere rekabetin henüz çözemediği yeni bir düzeyde ulaşmanın bir yolunu buldu. Müşterinizin sosyal medyada nasıl etkileşime girip konuştuklarını incelemeye odaklanın ve ürününüzün veya hizmetinizin en çok ilgilendikleri yönleri üzerine konuşun ve onların kullandıkları kelimeleri kullanın.

8. Yağtığınız şey hakkında bir aura ve gizem yaratın
Apple'ın kullandığı en iyi pazarlama yaklaşımı, ürün lansmanları ve duyurularla ne yaptıklarıyla ilgili gizem yaratmaktır. Bu gizem müşterileri Apple'ın sunduğu şeye ihtiyaç duyup duymadıklarını düşünmek yerine, ne olursa olsun onu satın almaları gerekiyormuş gibi heyecanlandırır. Bununla birlikte Apple, bazı bilgileri sızdırarak ve ürün tanıtımıyla ilgili gizemi daha da kışkırtmak için söylentilere başlayarak daha da ileri gitti ve gerçekten tüketiciyi nasıl heyecanlandıracaklarını öğrendiler.
Pazarlamacılar genellikle müşterilerine bir ürün hakkında her şeyi anlatırlar, ancak Apple bilgileri saklayarak ve herkesin spekülasyon yapmasını sağlayarak daha fazla heyecan yaratır.

9. Duygulara hitap edin
Apple, müşterilerinden marka elçileri yarattı. Bunun öncelikli nedeni onlara duygusal bir seviyede ulaşabilmeleri ve tutunabilmeleriydi. Apple'ın reklamları, bellek boyutuna veya pil ömrüne odaklanmak yerine, iPad ve iPod'larıyla iyi vakit geçiren insanlara odaklanıyor. Görsel içerikleri mutluluk, keyif ve katılım gibi duygulara ne kadar hitap ederse, içeriğin başkalarıyla paylaşılma ve Apple'ın kullandığı viral hareketi oluşturma olasılığı o kadar artar. Bu, tüm içerik için güçlü görseller, duygu yüklü bir dil ve olumlu bir tondan oluşan baz oluşturarak her şirket tarafından taklit edilebilir.

10. Görseller kullanın
İnsanların sürekli kelimelerle bombalandığı bir içerik dünyasında yaşıyoruz. Bu yüzden videolar bu kadar popüler hale geldi. Müşteri deneyimi üzerinde daha büyük bir etki yaratabilecek çok daha az kelime ve daha fazla resim var. Hatta Apple'nin sadece 10 kelimelik reklamları bile vardı çünkü kelimelerin, özellikle fazla kelimelerin müşterilere ve potansiyel müşterilerde istedikleri mesajı iletmediğini anlamışlardı. Pazarlama kampanyaları oluştururken, daha az kelime kullanmak, özellikle derin bir duygusal düzeye hitap eden görüntüler eşliğinde, tüketici için daha fazla anlam ifade eder.
Apple, global olarak satışları artırmaya devam eden bir pazarlama stratejisine sahiptir. Herhangi bir şirket, bu dersleri pazarlama stratejileri olarak uygularsa ve bu taktikleri hem yeni hem de mevcut ürün ve hizmetler için kullanmaya devam ederse aynısını başarabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM