Başarılı Pazarlama Kampanyası Nasıl Oluşturulur?

Planports Ekibi 27.07.2023 tarihinde yazdı Bu yazı 487 kere okundu

Başarılı Pazarlama Kampanyası Nasıl Oluşturulur?


Pazarlama kampanyaları, yeni bir ürün hakkında farkındalığı artırmak, ciro artışı elde etmek, etkileşimi artırmak gibi belirli bir şirket hedefine ulaşmak için oluşturulmuş stratejik çalışmalardır. Genellikle müşterilere, e-posta, basılı materyaller, televizyon veya radyo reklamı, tıklama başına ödeme (PPC), sosyal medya ve benzeri çeşitli yollarla ulaşmayı amaçlarlar.Kampanyalar, şirketlerin akılda kalıcı olmalarını sağlar. Ayrıca markalara bir kimlik, kişilik ve duygu katarlar.
Başarılı bir pazarlama kampanyası, satış hedeflerinize ulaşmanıza ve hatta hedeflerinizin ötesine geçmenize yardımcı olur. Kampanyalar sayesinde ürünlerinizi ve hizmetlerinizi satın alma eğiliminde bile olmayan müşteri adaylarına ulaşıp, onları sadık müşterilere dönüştürme fırsatı elde edersiniz.

Pazarlama Kampanyaları ve Reklam Kampanyalarının Farkı Nedir?

Pazarlama genel olarak, bir şirketin sahip olduğu markalarla ilgili farkındalığı artırma ve müşterilerini satın almaya ikna etme çabalarıdır. Reklam ise bu genel hedeflere ulaşmak için yürütülen ikna edici mesajlar oluşturma sürecidir. Bir reklam kampanyası, daha büyük bir pazarlama kampanyası stratejisinin bir parçası olabilir.Pazarlama kampanyalarının bir çok çeşidi olabilir.  Bunlardan belli başlılarını şöyle sıralayabiliriz: ürün pazarlama kampanyası, marka geliştirme kampanyası, e-posta pazarlama kampanyası, içerik pazarlama kampanyası, kullanıcının oluşturduğu içerik kampanyası, halkla ilişkiler kampanyası, farkındalık kampanyası, satış ortaklığı (affiliate marketing) kampanyası, sosyal medya kampanyası, ücretli pazarlama ve reklam kampanyası.



Başarılı Bir Pazarlama Kampanyası Oluştururken İzlenecek Adımlar


Hedefinizi ve Bütçenizi Belirleyin

Başarılı bir pazarlamanın anahtarı, net bir hedefe sahip olmaktır. Bu kampanya ile ne elde etmeye çalışıyorsunuz? Yalnızca net hedeflere sahip olarak bir kampanyanın başarısını ölçebilirsiniz. Hedefiniz nitelikli müşteri adayları elde etmek olabilir, potansiyel müşterileri, müşterilere dönüştürmek olabilir ya da eski müşterilerin tekrar satın almalarını sağlamak olabilir. Bunları ölçebileceğiniz performans göstergelerini (KPI) de belirlemeniz gerekir.Hedefiniz ne olursa olsun, hedeflerinizi gerçekleştirmek için harcamaya hazır olduğunuz bir bütçenizin olması gerekir. Şirketlerin pazarlama bütçelerini belirlemesinin üç yaygın yolu vardır:
  • Planladığınız çalışmalara/işlere göre
  • Tahminen rakiplerinizin ayırdığı bütçeye göre
  • Satış yüzdesi olarak

Kampanya hedefinizi tanımlamada sorun yaşıyorsanız, geniş bir hedef ile başlayabilirsiniz. Aşağıdaki hedeflerden birini ele alarak başlayabilirsiniz:
  • Yeni bir ürün veya hizmet tanıtımı
  • Marka bilinirliğini artırma
  • Müşteri geri bildirimi veya içerik toplama
  • Müşteri adaylarını çekme
  • Ciro artışı
  • Kullanıcı etkileşimini artırma
  • Yaklaşan bir etkinliğin tanıtımını yapma

Kampanya hedeflerini elbette bu liste ile sınırlamamız doğru olmaz, ancak bu liste size bir kampanya ile ulaşabileceğiniz genel şirket hedefleri hakkında bir fikir verecektir.Şirketler, genellikle tahmini satış hedeflerinin yüzde 2 ila 20'sini pazarlama için ayırırlar. Pazarlama bütçenize ne kadar ayıracağınız, sektörünüze, işinizin büyüklüğüne ve hangi aşamada olduğunuza bağlıdır. Şirketiniz ne kadar gençse, başarılı olmak için muhtemelen satışlarınızın daha büyük bir kısmını pazarlama için ayırmanız gerekecektir.

Hedef Kitlenizi Belirleyin

Hedefinizi ve bütçenizi belirledikten sonra hedef kitlenizi belirlemeniz gerekir. Hedef kitleniz kampanyanız ile ulaşmaya çalışacağınız kişi veya şirketlerdir. Hedefinizi ne kadar spesifik belirlerseniz, yatırım getiriniz (ROI) o kadar yüksek olur.Hedef pazarınızı belirlemek, satın alan karar vericilerinin demografik ve psikografik özelliklerini dikkate almanızı gerektirir. Coğrafyayı da bir faktör olarak dahil etmeniz gerekir. B2B pazarlama için yapıyorsanız kampanyalarınıza sektör, şirket büyüklüğü, konum ve benzeri ilgili diğer önemli faktörleri de dahil etmelisiniz. Hedef kitleniz hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, başarılı bir kampanya yürütmeniz o kadar kolay olur.Doğru ve detaylı bir hedef kitle belirlemek için kitlenizin ilgi alanlarını ve sorunlu noktalarını iyi tespit edin. Kitlenizi daha iyi anlamak için kendinize ve ekibinize şu soruları sorabilirsiniz:
  • Kitlemin yaş aralığı, eğitim durumu, iş durumu, gelir durumu nedir? Hangi coğrafyada ya da bölgede yaşıyorlar?
  • Kitlemin genel ilgi alanları nelerdir? Hangi kanalları takip ediyorlar? Hangi TV programlarını izliyorlar? Boş zamanlarını nasıl geçiriyorlar?
  • Hedef kitlem internette nerede takılıyor? Instagram, Facebook ve diğer sosyal medya ağlarını hangi amaçla kullanıyorlar? İlgileniyorlar mı yoksa sadece göz atıyorlar mı?
  • Ne tür içerikler izleyicimin dikkatini çekiyor? Doğrudan satış mesajlarına mı yanıt veriyorlar yoksa esprili, komik içerikler mi ilgilerini çekiyor?
  • Ürünüm/hizmetim veya markam onların hangi sorunlarını çözecek?

Hedef kitlenizi belirlerken, istenen yanıtı alma olasılığının en yüksek olduğu medya türlerini bulmak iyi bir fikirdir. Örneğin, 25 ila 35 yaş arası erkeklere spor malzeme ürünü pazarlayan bir B2C şirketiyseniz, hedef pazarınızın sosyal medya ile etkileşime girmesi muhtemeldir. Aynı şekilde, makine üreticilere metal hammadde pazarlayan bir B2B şirketiyseniz, hedef kitleniz muhtemelen iş dünyası ve sanayi dergileri okumak için zaman harcıyordur.



Mesajınızı Oluşturun

Mesaj oluşturmak, kampanyanızın yaratıcılık gerektiren kısmıdır. Ürününüz veya hizmetinizle ilgili mesajın hedef kitleniz ile de uyumlu olması gerekir. Onlar hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, potansiyel geri dönüş oranınız o kadar yüksek olur. Mesajınızı oluştururken hedef kitlenizle ilgili göz önünde bulundurmanız gereken en önemli konu, karşılanmamış ihtiyaçları veya karşılaştıkları sonunun çözümü olmalıdır. Mesajınızı şu üç açıdan ele almanız gerekir. İlki, duygusal bir tepki uyandırmak için hedef kitlenizin duygularına hitap etmek. Sorunları veya karşılanmamış ihtiyaçları ile empati kurarak başlayabilirsiniz. Onlara nasıl hissettiklerini anladığınızı gösterin. Bunu yaparak, güven inşa edecek ve hedef kitlenizin mesajınızın geri kalanını okuması veya dinlemesi için onları meşgul edeceksiniz.İkincisi, ürün veya hizmetinizin hedef kitlenize nasıl fayda sağlayabileceğini vurgulamanız. Bu, onlara ürün veya hizmetinizin sorunlarını nasıl çözdüğünü ve sonrasında onlara fayda sağladığını göstermeyi içerir. Sözleriniz ve görselleriniz, ürününüzü veya hizmetinizi satın aldıktan sonra hayatlarının nasıl iyileşebileceğini göstermelidir. Etkili bir mesaj oluşturmanıza yardımcı olabilecek üçüncü şey, güvenilirlik sağlamaktır. Bu, müşteri referansları, sektör liderlerin görüşleri veya araştırma çalışmaları şeklinde olabilir. Ayrıca vaka çalışmaları veya başarı hikayeleri de ekleyebilirsiniz. Güvenilirlik, hedef kitlenizin ürününüze veya hizmetinize olan inancını sağlamlaştırır. Aynı zamanda satın almayı haklı çıkarır. Espri anlayışına sahip olmak, küçük işletmeler veya ajanslar için çok önemlidir. Son yıllardaki en başarılı pazarlama kampanyaları, sert satış yapmaktansa tüketicileri güldürmeye odaklanıyorlar. En iyi kampanyalar homojen ve açık bir mesaj taşırlar. Aynı anda birden çok stratejiyi deneyerek çıkmaza girmek, kampanyanızın genel etkinliğini azaltmanın kesin bir yoludur. Görece küçük işletmeler veya ajanslar için, işletmenizin inandığı bir mesaj bulmak önemlidir. Bu kulağa basit gelse de, çoğu durumda pazarlama kampanyaları insanlara sattıklarını veya tanıttıklarını anlatmakta başarısız olmuştur. Dijital dünya, bir şeyler satmaya ve her şeyi pazarlamaya çalışan insanlarla dolu. Akıllıca oluşturulmuş kampanyalar doğru hedef kitlenize ulaşmak için yardımcı olurlar.

Kanal Stratejinizi Geliştirin

İçeriğinizi ve mesajlarınızı hangi kanallardan dağıtacağınıza da karar vermeniz gerekir. Örneğin, bir sosyal medya pazarlama kampanyası yürütüyorsanız, hedef kitlenizle en alakalı kanalları büyütmeye özellikle öncelik verebilir ve sadık bir takipçi kazanma olasılığınızın en düşük olduğu kanalları atlayabilirsiniz.Doğru kanalı seçmek, kampanya planlamanızın en zorlu kısmı olabilir. Bunun nedeni, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda farklı kanal olmasıdır.Araştırmanızı yaparken, trendler ve hevesler arasında ayrım yaptığınızdan emin olun. Trendler kalıcıdır, hevesler ise gelip geçicidir. Belirli bir kanalın sizin için uygun olup olmadığını değerlendirmek için rakamlara bakın.Bütçenizin seçimleriniz üzerinde büyük etkisi olacaktır. Ne kadar çok paranız varsa o kadar çok kanal seçebilirsiniz. Ancak, bu her zaman iyi bir şey değildir. En önemlisi kaç kanal olduğu değil, hedef kitlenizin her gün etkileşime girdiği doğru kanalı/kanalları bulmaktır.Günümüzde, dijital kanallar çoğu tüketici için iyi ortamlardır. Bunun nedeni, hem tüketicilerin hem de işletme yöneticilerinin internet ve mobil ortam ile etkileşimde bulunmak için çok zaman harcamalarıdır. Sosyal medya, kampanyanızı "güçlendirebilir" ama PR'ı da unutmayın.Doğrudan pazarlama, özellikle e-posta pazarlaması, diğer reklam ve promosyon yöntemleriyle karşılaştırıldığında getirisi yüksek, düşük maliyetli bir yatırımdır.
Bununla birlikte, kampanyanız için en iyi kanalın, sektörünüz, satın alan karar vericilerin davranışı ve tanıtımını yaptığınız ürün veya hizmetle çok ilgisi vardır.

Kampanyanız için bir takvim belirleyin

Kampanyanız için bir bitiş tarih belirlemek, kampanyanızı ne zaman, nasıl ve ne sıklıkta tanıtacağınız konusunda size çok daha iyi bir fikir verir.
  • Genel bir kampanya takvimi oluşturun, ardından kampanya başlangıç tarihinizi ve son tarihini bir takvimde işaretleyin.
  • Pazarlama varlıklarınıza ve seçtiğiniz pazarlama kanallarını dikkate alarak, kampanya başlangıç tarihinden ne kadar önce çalışmayaa başlamanız gerektiğini hesaplayın. Kaynaklarınıza bağlı olarak, kampanya içeriğinizi ne sıklıkla yayınlayıp tanıtabileceğinize karar verin ve bu bilgilerle her bir pazarlama kanalı için ayrı bir promosyon takvimi oluşturun.
  • Her kanal için bir sıklık belirleyin ve planlanmış gönderilerinizi, e-postalarınızı vb. takviminizde planlayın.
Pazarlama kampanyanızı görselleştirmeniz, kampanya promosyonlarınızı düzgün bir şekilde dağıtmanıza ve her ortamda eşit şekilde yayınlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, kampanyanızın etkinliğini değerlendirirken geriye dönüp bakabilmeniz için zamanınızın ve enerjinizin nereye gittiği konusunda size bir fikir verecektir.

Pazarlama Kampanyanızı Uygulayın

Baştan iyi plan yaparsanız, planınızı uygulamak da kolay olur. Kampanyanın her aşaması için tüm zamanlamayı ve etkinlikleri koordine edecek doğru ekibe ihtiyacınız olacak. Kampanyanızı başlatmadan önce, metin yazarlığı ve tasarımdan medya satın alma ve raporlamaya kadar kampanyanın her alanında çalışacak kişileri atadığınızdan emin olun. Ayrıca, bütçenizden yapılan harcamaları izlemek için de bir kişiyi görevlendirmeniz gerekir.Sağlam bir genel strateji her zaman sağlam bir kampanyanın temeli olsa da, günün kazananı ayrıntılardır.
Pek çok kampanya, gözden kaçan bir hata veya teknik aksaklıklar nedeniyle başarısız olmakta. Kitlesel dijital okuryazarlığın arttığı bu günlerde, markaların sosyal medyada ortalığı karıştırması affedilemez bir şey olarak görülüyor.



Sonuçlarınızı Ölçün ve Analiz Edin

Bir pazarlama kampanyasındaki son adım, sonuçların analiz edilmesidir. Bu analizin sonunda elde edeceğiniz bilgilere siz bile inanamayacaksınız. Sonuçlarınız size hangi hedeflerin sonuca daha iyi ulaştığını ve hangi kanalların hedefinize ulaşmak için en iyi fırsatı sağladığını gösterebilir. Ne kadar çok şey öğrenirseniz, öğrendiklerinizi kampanyanızda veya bir sonraki kampanyanıza başladığınızda o kadar iyi uygularsınız.İstenilen hedeflere ulaşıp ulaşmadığınızı ölçmek için performans göstergeleri (KPI) belirlemeniz gerekir. Performans göstergeleriniz kullandığınız kanallara ve nihai hedefinize bağlı olarak farklılık gösterecektir. E-posta açılma oranlarını, dosya indirme sayılarını, yeni Instagram sayfası beğenilerini, video izlenme oranlarını, ürün ön siparişlerini veya bunların birkaçını performans göstergesi olarak ölçebilirsiniz.Kampanya hedeflerinize göre kullanabileceğiniz birkaç performans göstergesini şöyle sıralayabiliriz:
Yeni bir ürün veya hizmeti tanıtmak için: Ön siparişler, satışlar, çapraz satışlar
Marka bilinirliğini artırmak için: Sosyal medya etkileşimleri, takipçi sayısı artışı, etiketlemeler,  basında yer alma
Müşteri geri bildirimi için: Sosyal medya etkileşimleri, yorumlar, etiketlemeler
Ciro artışı için: Aday sayısı, satışlar, çapraz satışlar
Kullanıcı etkileşimini artırmak için: Blog paylaşımları, sosyal medya paylaşımları, e-posta etkileşimleri, takipçi sayısı artışı
Yaklaşan bir etkinliğin reklamını yapmak için: Bilet satışları, rezervasyonlar, etiketlemelerKampanyanız birden çok pazarlama kanalı içeriyorsa, kampanyanızı her ortamda nasıl ölçeceğinizi tanımlamanız akıllıca olacaktır.

Sonuç

Pazarlama kampanyalarını hazırlamak kolay değildir, ancak hedeflerinize ulaşmanızda katkıları büyüktür ve pazarlama kampanyaları başarılı bir marka ve iş geliştirmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Kampanyalar, genel tanıtım ve pazarlama çabalarından daha farklı sonuçlar elde etmenizi ve hedeflerinize daha kolay ulaşmanızı sağlarlar.Bu blogda yer alan bilgiler size bir pazarlama kampanyasının nasıl oluşturulması gerektiği konusunda fikir verecektir. Ayrıca rakiplerinizin kampanyalarını veya şirketinizde önceden oluşturulmuş kampanyaları inceleyip yeni kampanyalar için fikir edinebilirsiniz.Son olarak şunu unutmayın, bir kampanyanın başarılı olup olmadığını ölçmek için en iyi araçlardan biri bir CRM yazılımıdır. Kampanızdan gelen adayları, dönüşüm oranını, satışlarınızı ve ciro artışını ancak bir CRM yazılımı ile en iyi şekilde analiz edersiniz.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM