Sağlık Turizmi Yazılımı Ne İşe Yarar?

Posted by Planports Ekibi on 5/22/2023 This post viewed 1657 times

Sağlık Turizmi Yazılımı Ne İşe Yarar? 

Sağlık Turizmi Satış Süreci Nasıl Yönetilir? 

Sağlık Turizminde Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?


Sağlık turizmi 2000’li yıllardan itibaren tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyüyen sektörlerden biri haline geldi. Türkiye’nin turistik cazibesi, kaliteli sağlık işletmeleri ve başarılı doktorları bir araya geldiğinde, bu birleşimin doğal sonucu olarak Türkiye sağlık turizmi için en çok tercih edilen destinasyonların başında geliyor. Bu avantajlı durumu daha da ileri götürmek ve sürdürülebilir şekilde büyüme sağlamak için de işletmelerin artan taleplere daha iyi cevap verecekleri çözümler sunmaları gerekiyor.

Sağlık turizmi işletmeleri için süreci baştan kurgulayacak olursak, öncelikle, yurtdışı hastalara ulaşabilmek için özellikle dijital ortamda son derece etkili pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi gerekiyor. Hedeflenen ülkelerde konuşulan dillerde hazırlanmış, zengin içerikli, hastalara aradıkları konularda detaylı bilgiler sunan bir web sitesi ve bu sitede hastaların size kolaylıkla ulaşabilecekleri formlar hazırlamış olmanız gerekli.

Bir sonraki ve hastalara ulaşmaktaki en önemli aşama ise sosyal medya hesapları oluşturmak ve hem bu sosyal medya hesaplarında hem de arama motorlarında reklam kampanyaları hazırlamak. Sosyal medyada iş sadece reklam vermek ile de bitmiyor, organik içeriklerinizin kalitesi ve paylaşım sıklığı çok önemli. Bunun için ya kaliteli ve sağlık turizmini iyi bilen bir dijital pazarlama ajansı ile çalışmalısınız ya da böyle bir ekibe sahip olmalısınız. Organik içeriğiniz iyi olmadığı sürece, iyi organik içerikli rakiplerinizin reklamları hep sizin reklamlarınızın önüne geçecektir, bunu unutmayın. Ayrıca organik içerik hazırlarken stok görseller kullanmaktan kaçınmanızı tavsiye ederiz. Gerçek hasta ve doktor görselleri ve videoları sayfa kalitenizi artırmak için size puan kazandıracaktır.



Sosyal medya reklamlarına gelecek olursak, reklam kreatiflerinizin kalitesi reklamlarınıza tıklanması için önemli bir etmen. Mümkünse reklamlarınızda da gerçek görseller veya videolar kullanın ve yeterli iletişim bilgisi bulundurun. Mutlaka ama mutlaka işletmenizin Türkiye’de (hatta İstanbul veya Antalya gibi şehir isimleri de geçirebilirseniz iyi olur) bulunduğunu belirtin. Kendi anadilinde reklamı gören ve evinin yakınında tedavi olmak isteyen bir hasta reklamınıza tıkladığında ve Türkiye’de olduğunuzu öğrendiğinde boşuna para ödemiş olursunuz. Reklamlarınızın açıklama kısmında doğru, kısa ve net açıklamalar yapın.

Buraya kadar anlattığımız kısım tamamen dijital pazarlama ile hastaların size ulaşmasını sağlamaya yönelik süreci özetliyordu. Peki, hasta size ulaştıktan sonra siz hastaya nasıl geri ulaşacaksınız ve satış sürecinizi nasıl yöneteceksiniz? İşte bu noktada CRM yazılımları devreye giriyor. Hastanın web formunu veya reklam formunu doldurup göndermesinden itibaren süreç pazarlamadan satışa geçmiş oluyor. Satış diliyle konuşacak olursak, hastanın form doldurmasını satış hunisinin tepesinden gelen aday olarak ifade edebiliriz. Şimdi amacımız tüm satış hunisi boyunca bu hasta ile ilgilenip onu satış hunisinin altına kadar ulaştırmak yani müşteriye çevirmek, dönüşüm elde etmek de diyebiliriz. Aslında resme daha geniş bakacak olursak amacımız huniye mümkün olan en fazla sayıda adayı çekmek ve mümkün olan en fazla adayın huninin altına ulaşmasını sağlamak, yani yüksek dönüşüm oranı elde etmek. Huniye girecek adaylara, çıktığınız reklamlar ile bir ücret ödediğiniz için, diğer bir deyişle tıklama başı maliyetler yüzünden, doğru hedef kitleye ulaşmak ve gerçekten tedavilerinizle ilgilenen adayları çekmek de dijital pazarlamanın en kritik konularından biri haline geliyor.

Hasta form doldurduktan sonra süreç nasıl ilerliyor?

Eğer bir sağlık turizmi CRM yazılımı kullanıyorsanız ve bu yazılım da reklam çıktığınız sosyal medya hesaplarınız ile entegre ise doldurulan form otomatik olarak CRM sisteminize düşer ve hastanın formda doldurduğu bilgiler de CRM’inize aktarılır. Bu bilgiler genelde kendisine ulaşacağınız iletişim bilgileri ve tedaviyle ilgili soru veya talepleridir.

Sağlık turizmi CRM programı sayesinde farklı kaynaklardan gelen hastaları tek tek elle girmek yerine otomatik olarak bir yazılımda toplamış olursunuz. Eğer CRM yazılımınızın otomatik aday dağıtma algoritması varsa gelen adayları satış temsilcilerinize otomatik olarak atayabilir. Böylece yine tek tek elle aday atamak zorunda kalmazsınız. Aday dağıtımını reklam veya kaynak bazında yapabileceğiniz gibi, sayısal olarak da yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize kalmış bir durum. Örnek vermek gerekirse Almanya’ya çıktığınız reklamlardan gelen adayları Almanca konuşan satış temsilcilerine atayabilirsiniz. 3 Almanca konuşan satış temsilciniz olduğunu düşünelim. Bu durumda her gelen adayı sırayla birer birer de dağıtabilirsiniz, A temsilcinize 3, B temsilcisine 1, C temsilcisine 2 aday dağıt gibi aday dağılımı belirleyebilirsiniz. Neden böyle bir tercihte bulunmak isteyelim derseniz, böylece iyi satışçılarınıza daha çok aday verebilir, tecrübesiz veya başka iş yükleri olan temsilcilere daha az aday verebilirsiniz. Ayrıca bazı temsilciler izinli olduğunda o kişiye aday vermeyi durdurabilirsiniz.



Hasta aday olarak temsilcinin ekranına düştükten sonra süreç nasıl ilerliyor?

Burada en kritik noktalardan biri hastalara en kısa sürede ulaşmak. Hasta formu doldurduktan sonra ne kadar kısa sürede hastayı geri ararsanız, dönüşüm gerçekleştirme yani satış yapma olasılığınız da o kadar yüksek olur. İnsanlar birden fazla işletme ile ilgilendiklerinde, genelde kendileri ile ilk görüşen işletmeyi tercih etme eğilimindedirler. Bu tüm sektörlerde böyle olduğu gibi sağlık turizminde de böyledir.

Hastanın iletişim bilgisine ulaşan satış temsilcisi, hastayı doğrudan arayabilir veya mesaj gönderebilir. Bu hastanın bulunduğu ülkedeki yerel saat dilimi dikkate alınarak karar verilmesi gereken bir durumdur.

Hastaya ilk aramada ulaşılamadığı taktirde mutlaka takip aramaları oluşturulmalı ve satış temsilcisi birkaç kez daha hastaya ulaşmayı denemelidir. Eğer CRM sisteminiz destekliyorsa, takip araması için otomatik takip planları oluşturabilirsiniz. Böylece her hasta için farklı farklı günlerde hatırlatıcı girmek durumunda kalmazsınız.

Tüm bu yapılan görüşmeleri veya yazışmaları CRM programınıza kayıt edebilirsiniz. Böylece bir hastaya kaç kere ulaşılmaya çalışılmış, kaçıncı aramada hastaya ulaşılmış ve neler görüşülmüş gibi bilgileri rahatlıkla sistemden takip edebilirsiniz.

Hastaya ulaştıktan sonra süreç nasıl ilerliyor?

Hastaya ulaştıktan ve sunduğunuz hizmetlerle ilgilendiğini öğrendikten sonra bunu bir satış fırsatı olarak görüp hemen o hasta için bir fırsat kartı açarsınız. İsterseniz hastanın almak istediği tedavi hizmeti için teklif hazırlayıp hastaya iletebilirsiniz. Yine CRM’inizde bulunuyorsa, teklif şablonlarını farklı dillerde oluşturup, kolayca teklif hazırlayabilir ve yine CRM’iniz üzerinden hastaya mail atabilirsiniz.

Ayrıca hastadan ilgili raporlarını, dosyalarını veya fotoğraflarını alıp, bunları CRM’inize yükleyebilirsiniz.

Fırsat kartı açtıktan sonra satış sürecinin aşamalarını istediğiniz gibi kurgulayabilirsiniz. Her aşama ilerleyişinde tıklayarak kolaylıkla sonraki adıma geçebilirsiniz. Hasta depozito gönderdiğinde veya bilet bilgisini gönderdiğinde satış gerçekleşmiş kabul edebilirsiniz.



Sağlık operasyonu süreci nasıl ilerliyor?

Fırsatı kazanınca, hasta için sağlık operasyonu aşamasına geçebilirsiniz. Sağlık operasyonu içeren bir yazılım kullanıyorsanız, çalıştığınız hastaneleri, klinikleri, doktorları, tedavi çeşitlerini, otelleri vb bilgileri sisteminize tanımlayabilirsiniz. Hastanın uçuş ve konaklama bilgilerini de kaydedebilirsiniz. Sonrasında bu bilgileri operasyon yetkilisi ile paylaşıp hastanın havalimanı-otel-hastane transferlerini organize edebilirsiniz.

Post-op hasta takip sürecini sağlık turizmi CRM yazılımı üzerinde nasıl takip edebilirim?


Hasta tedavisini olup ülkesine döndükten sonra bazı işlemlerde günlük, haftalık veya aylık takip yapılması gerekebiliyor. Bunun için de yine otomatik takip planları oluşturup hastanın size fotoğraf göndermesini hatırlatabilirsiniz.

Aslında hasta ile ilgili olsun veya olmasın takip etmek istediğiniz tüm süreçler için takip planları oluşturabilirsiniz.



Satış sürecimin performansını nasıl ölçerim?

Hasta ile ilgili süreçlerin yönetimi ve satış sürecinin etkili bir şekilde takibinin yanında CRM programınızı satış ekibinizin ve sürecinizin performansını ölçmek için de kullanabilirsiniz.
Kaç aday gelmiş, hangi kanallardan veya hangi kampanyalardan gelmişler, bu adayların kaçı hangi satış temsilcisine atanmış, bu adayların kaçı için fırsat oluşturulmuş, kaçına satış yapılmış gibi bilgileri CRM sisteminizden elde edebilirsiniz. Satışlarınızı analiz ederek sonraki satışlarınız için öngörü sağlayabillir, dijital pazarlamanızın performansını değerlendirebilirsiniz.

Ayrıca, sağlık turizmi CRM yazılımları işletmelere müşteri tercihlerini ve davranışlarını analiz etme imkanı da sağlar, böylece daha iyi pazarlama stratejileri geliştirebilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz. CRM yazılımları, örneğin en çok hangi tedaviler, hangi doktorlar tercih ediliyor, hastalar hangi otellerden memnun kalıyorlar, hangi platformlardan size ulaşıyorlar gibi bilgileri analiz etmenizi kolaylaştırır. Müşteri geri bildirimlerini kullanarak, hizmetlerinizi iyileştirebilirsiniz. Bu şekilde müşteri memnuniyetini artırır ve işletmeniz için referanslar elde edersiniz.
Sağlık turizmi CRM yazılımları hasta verisini daha hızlı, daha verimli ve daha doğru yönetmenize de yardımcı olur. Tüm işlemler kayıt altında olduğu için hiçbir noktayı atlamaz, tüm süreci eksiksiz bir şekilde yönetmiş olursunuz.

Sağlık turizmi gibi dijital pazarlama kanallarıyla aday toplayan işletmeler için CRM programlarının elzem olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Teknolojik gelişmelerin bizlere her geçen gün işlerimizi daha da kolaylaştıran araçlar sunduğu günümüzde artık aday hasta bilgilerini excel ortamında ajansınızdan gecikmeli olarak almak yerine CRM sisteminizden hasta bilgilerine anında ulaşıp ciddi bir rekabet avantajı elde edebilirsiniz.

Genel olarak sağlık turizmi CRM yazılımlarının işletmelere sunduğu faydaları ve satışlarınızın artmasına nasıl katkı sağladıklarını öğrenmek için linkteki blog yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM