Çapraz Satış Nedir?

Planports Ekibi 22.05.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1464 kere okundu
ÇAPRAZ SATIŞ NEDİR?
 
Çapraz satış, birincil ürün ile birlikte bir şey satın alınmasını teşvik eder. Örneğin, bir müşteri zaten pazarlama aracınıza bir abonelik satın aldıysa, çapraz satış  yapmak o müşteriyi CRM’nize bir abonelik satın almaya teşvik edecektir.
"Şununla birlikle cips ister misin?"
İster inanın ister inanmayın, bir çizburger (veya sebzeli burger) almak için son seyahatinizde çapraz satış yapmış olabilirsiniz.
Çapraz satış, birincil ürün ile birlikte bir şey satın alınmasını teşvik eder. Yani bu örnekte, satın aldığınız birincil ürün bir hamburger ise ve sunucunuz patates kızartması da isteyip istemediğinizi sorduysa, bu orijinal satın alımınızla birlikte tamamlayıcı bir ürün olarak size çapraz satış yapmak olacaktır.
Gerçek dünyadan bir örnek için, müşteriye yeni bilgisayarlarıyla birlikte bir yazıcı da alabileceklerini açıklamak çapraz satış yapar. Bilgisayarı olan birinin yazıcıyı hattın aşağısında kullanması gerekebilir, bu nedenle satın alma işlemi orijinal ürün için bir eklenti veya yükseltme değil tamamlayıcı olacaktır.
Çapraz satış, birincil satın almayı yükseltme veya prim ile daha pahalı hale getirecek herhangi bir şeyin satın alınmasını teşvik ediyor. Örneğin, bir müşteri zaten pazarlama aracınıza bir abonelik satın almışsa, satış yapmak müşterinizi deneyimlerini geliştirmek için başka bir pazarlama aracıyla ek bir entegrasyon satın almaya teşvik edecektir.
Çapraz satış tamamlayıcı bir ürün sunuyorsa, satış, müşterinin yaptığı birincil satın alımın yükseltilmesi veya primi olan başka bir ürün sunar. Bu nedenle, yukarıdaki örnekleri kullanmaya devam etmek için, çapraz satış bir çizburgerin üstüne pastırma için fazladan bir ödeme yapmak veya yeni bir bilgisayarla bir klavye satın almak için önermek olabilir. Çapraz satış, birincil satın almayı artıracak ve daha pahalı hale getirecek bir ürün öneriyor.
Yükselmenin çapraz satıştan daha etkili olduğunu öğrenmek sizi şaşırtmayabilir. Bir düşünün, müşterinin satın almış olduğu şeyle ilgili bir şeyi satmak, tamamlayıcı ama yine de farklı olan bir şeyi satmaktan daha kolaydır.
Tamamlayıcı bir ürünle yükseltme arasındaki fark olarak düşünün. Çapraz satışın birincil ürün ile birlikte başka bir ürün almayı önerdiği durumlarda, satış yapmak müşterileri birincil ürünle birlikte kullanmak için ek bir satın alma yapmaya teşvik eder.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM