Cari Hesap Nedir?

Planports Ekibi 07.03.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 2155 kere okundu

CARİ HESAP NEDİR?

Bir bankanın müşterileriyle veya bir satıcının alıcılarıyla arasında geçen işlemlerin tümünün kayıt edildiği hesaptır. Bu hesaplarda satıcıyla alıcının arasında dönen parasal işlemler ve borç-alacak kalemleri tutulur. Tutulan bu hesaplar sayesinde borç ve alacak bakiyesine göre taraflar borç ve alacak durumlarını takip ederler.

Bankalara ait olan cari hesaplar kendi aralarında üç farklı gruba ayrılmıştır. Bunlar; muhabirlere ait olan grup, mudilere ait olan grup ve müşterilere ait olan gruptur. Türkiye’de Türk Ticaret Kanunu’nun içerdiği hükümler doğrultusunda cari hesap içeriğinde; karşılıklı taraflar olarak borçlar ve alacaklar, hesap kesim tarihi ne zamansa o zaman tasfiye edilmektedir. Bunun anlamı alacak kalemlerinin ya da borç kalemlerinin birbirinden bağımsız olarak talep edilemeyeceğidir. Hesap kesiminin sonucunda hesapların sahiplerine “mutabakat” ismi verilen bir mektup gönderilerek münferit olan alacak kalemleri ve borç kalemleri ile bakiyenin tasdikli hali istenmektedir.

Cari işlemlerin genelde ya cari hesap defterlerinde ya da excel tablolarında tutulur. Ancak cari hesapları defterden takip etmek oldukça zordur. Defter kullandığınız zaman defterinizi 3 bölüme ayırmak gerekir. Borç, alacak ve vergi borcu bölümlerini oluşturmanız gerekir. Bu da oldukça teferruatlı bir iştir.

Günümüzde, cari hesapları tutmanız farklı yollarda mümkündür. Bunlardan biri online muhasebe programlarıdır. Böyle programlarda yapanız gereken tek şey müşterinizi veya tedarikçinizi oluşturmak ardından ürününüzü veya hizmetinizi fiyatlarıyla birlikte sisteme girmek. Artık tek yapmanız gereken satışı veya satın almayı gerçekleştirmektir. Kullandığınız program sizin yerinize cari hesaplarınızın kaydını günü gününe tutacaktır. Bu şekilde siz programı düzenli olarak kullandığınız sürece program hiçbir veriyi gözden kaçırmadan kayıt altına alacaktır. Bu şekilde hem zamandan kazanmış olacaksınız hem de verileriniz güvenilir bir şekilde tutulmuş olacaktır.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM