CRM Programı Kullanarak Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz?

Planports Ekibi 10.05.2023 tarihinde yazdı Bu yazı 1126 kere okundu

CRM Programı Kullanarak Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz?


Günümüzde, ister yüksek teknoloji ürünler sunan global şirketler olsun, ister küçük artizan bir üretici olsun, her türlü işletme veya kuruluş müşteri ilişkilerini yönetmek ve müşteri deneyimini iyileştirmek için bir CRM programı kullanıyor. Ancak, CRM programlarının yalnızca müşteri ilişkilerini yönetmekle kalmayıp, aynı zamanda satış artışı sağlamak için de kullanılabileceği, hatta asıl amaçlarının bu olduğu, sıklıkla göz ardı ediliyor. Bu yazıda, CRM programlarının satış artışına katkı sağladığı konular ve süreçler hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz.

Müşteri Verileri ve Analizleri: CRM programları, müşteri verilerini toplama, depolama ve analiz etme konusunda en etkili araçların başında geliyor. Müşteri verileri, bir şirketin müşterilerini daha iyi anlamasına ve müşteri ihtiyaçlarına uygun hizmetler sunmasına olanak tanır. Bu da, müşteri memnuniyetini artırarak mevcut müşterilerin tekrar alışveriş yapmalarını teşvik eder. Ürünlerinizi/hizmetlerinizi alan müşterilerin demografik bilgileri, coğrafi konumları, sosyo-ekonomik durumları gibi bilgileri işleyip analiz ederek daha doğru bir hedefleme ve şirket stratejisi geliştirebilirsiniz.

Müşteriye Özelleştirilmiş Hizmetler: CRM programları, müşterilerin tercihlerini ve ihtiyaçlarını anlamak için müşteri verilerini kullanır. Bu veriler sayesinde, bir şirket müşterilerine özel teklifler, promosyonlar ve indirimler sunarak müşterilerinin işletmeyle bağlarını güçlendirmelerine yardımcı olur. Böylece müşteriler, işletmeler tarafından değer verildiğini hisseder ve bu da müşterilerinizin sizden düzenli olarak alışveriş yapmalarını teşvik eder.



Satış Ekibinin Etkin Yönetimi: CRM programlarının işletmeler tarafından kullanılmak istemesinin başlıca sebeplerinden biri de satış ekibi yönetimidir. Özellikle saha satış ekibi olan, satışları bölgelere veya ürünlere ayrılmış şirketler, satış ekiplerinin aktivitelerini ve performansını takip etmek için CRM yazılımlarını tercih ederler. Bu yazılımlar, satış sürecinin her aşamasında satış ekibine destek sağlar ve iş yükünü azaltır. Bu sayede, satış ekibi müşterilerle daha etkili bir şekilde iletişim kurar ve satışların artmasına katkı sağlar. Kısacası CRM programları sayesinde hem şirket yönetimi satış ekibini daha yakından izleyebilir hem de satış ekibi daha fazla satış yapma imkanı elde etmiş olur.

Müşteri İlişkilerinin Geliştirilmesi: CRM programları, müşteri ilişkilerini geliştirmeye yönelik çeşitli veriler sunar. Bu veriler, müşterilerle daha sıkı bir ilişki kurulmasına olanak tanır. Müşteri ilişkileri geliştirildiğinde, müşteriler şirketle daha güçlü bir bağ kurarlar ve bu da müşterinizin tekrar sizden satın alma yapma olasılığını artırır. CRM yazılımları müşterilerinize ait özel günler, hobiler, önemli olaylar veya tarihleri kaydedebileceğiniz ve zamanı geldiğinde bunları size hatırlatacak harika uygulamalardır. Ayrıca satış otomasyonu sağlayarak, satış ekibinin iş yükünü azalttıklarından müşteriler ile daha fazla vakit geçirme imkanı da sunmuş olurlar.

Satış Fırsatlarının Yakalanması: CRM programları, bir şirketin satış sürecini daha iyi izlemesine ve satış fırsatlarını daha etkili bir şekilde yönetmesine olanak tanır. Böylece, satış ekibi daha fazla satış fırsatı yakalar ve satışlarını artırır. Müşteri adaylarının (leads) sisteme düzenli bir şekilde kaydedilmesi ile satış ekibi bu adayların herbiri ile iletişim kurma imkanı elde eder ve hiçbir adayı gözden kaçırmazlar. Bu adaylara dair verileri (hangi markanın ürünlerini/hizmetlerini kullanıyor, rakip ile sözleşmesi ne zaman sona erecek, hangi etkinliklere katılıyor, kendilerine hangi kanallardan ulaşabiliriz vb.) kayıt altına alıp, doğru bir şekilde kullanarak satış fırsatlarını çok daha kolay ve etkili yönetebilirsiniz.

Verimliliğin Artırılması: CRM programları, satış sürecinin verimliliğini artırmak için de kullanılırlar. Bu yazılımlar, satış sürecinin her aşamasında satış ekibine yardımcı olur ve satış sürecinin daha hızlı ve daha verimli bir şekilde yürütülmesini sağlar. Bu da, satışların artmasına ve işletme verimliliğinin artmasına katkı sağlar. Satış otomasyonu ile satış ekibinin iş yükünü azalttıklarından bahsetmiştik. Tekrarlayan işleri, ofise gitmeden mobil ortamda çözülebilecek işleri (örneğin mobilden teklif hazırlama, fatura kesme, sipariş oluşturma vb.) daha erken ve hızlıca yapmayı sağlayacaklarından satış ekibinin zamanını daha verimli kullanmasına yardımcı olurlar.

Satış Analizi ve Tahmini: CRM programları, satış analizi ve tahmini yapmak için en uygun araçların başında gelir. Bu sayede, işletmeler daha iyi bir satış stratejisi geliştirebilir ve satışlarını artırırlar. En çok hangi ürünlerinizi/hizmetlerinizi satıyorsunuz? Hangilerinde azalma, hangilerinde artış var? En çok hangi bölgelere veya şehirlere satış yapmışsınız?  Satış stratejileriniz yeni ürünler, trendler, müşteri tercihleri ile uyumlu mu? En çok satınalma yapan müşterileriniz hangileri? Ne sıklıkla, ne zaman ve ne tutarda alışveriş yapıyorlar? Hangi kampanyalarınızdan faydalanmışlar? Tüm bu sorularınızın cevabını CRM yazılımızda kolaylıkla bulabilir ve bunlara göre satış tahminleri ve stratejileri geliştirebilirsiniz.

Müşteri Sadakatinin Artırılması: CRM programları, müşteri ilişkileri yönetimi programı oldukları için en çok da müşteri sadakatini artırmak için kullanılırlar. Müşterilerinize onlar için özelleştirilmiş hizmetler sunmanız ve onlarla daha fazla iletişim halinde olmanız, müşterilerinizin işletmenizle olan bağlarını güçlendirir ve sadakatlerini artırır. Sadık müşteriler sadece düzenli ve sürekli sizden alışveriş yapmakla da kalmaz, çoğu marka elçiniz olarak işletmenizin tanıtımına ve yeni müşteriler elde etmenize de katkı sağlarlar. Üstelik tanıtımınızı ücretsiz ve en etkili ağızdan yapmış olurlar. Memnun bir müşteri ürünlerinizden/hizmetlerinizden en az 5 kişiye bahsedecektir. Memnun ve sadık müşteriler, ihtiyaçları olan diğer ürün veya hizmetleri de sizden almak isteyeceklerdir. Bu da çapraz satışlarınızda artış sağlamanız anlamına gelir.

Müşteri Kayıp Analizi: CRM programları, müşteri kaybı analizi (customer churn analysis) yapmak için kullanılırlar. Bu yazılımlar, müşteri verilerini analiz ederek, neden müşterilerin kaybedildiğini ve nasıl geri kazanılabileceklerini değerlendirmenizde fayda sağlarlar. Ayrıca müşteri kaybını önlemek için neler yapmanız gerektiği konusunda da size fikir verirler. Bu da müşteri kaybının önlenmesine ve müşteri sadakatinin artmasına katkı sağlar. Özellikle online ve üyelik sistemi ile satış yapan işletmeler için müşteri kaybı analizi son derece önemlidir.

Müşteri Deneyiminin İyileştirilmesi: CRM programları, işletmelerin daha iyi bir müşteri deneyimi sağlamasına yardımcı olur. Müşteri deneyimini iyileştirmek için müşterinizin işletmenizle ilk etkileşim kurduğu andan, sadık bir müşteri olup sizden düzenli satınalma yapan bir müşteri olana kadar geçen süreçte tüm etkileşimde bulundukları süreçlerin ölçülüp analiz edilebilir olması gerekiyor. Çağrı merkezi yönetimi, sosyal medya yönetimi, sadakat programı gibi müşterilerin etkileşimde bulundukları satış ve pazarlama süreçlerinin en etkili şekilde ölçülüp analiz edilmesinde ve iyileştirilmesinde de CRM programları önemli role sahipler.



Müşteri İletişiminin İyileştirilmesi: CRM programları, müşteri iletişimini etkili bir şekilde yönetmek için kullanılırlar. Bu programlar, sahip oldukları entegrasyonlar sayesinde müşterilerinizle farklı kanallarda kurduğunuz etkileşimleri CRM yazılımınıza aktarmanızı sağlarlar. Ayrıca tüm müşteri görüşme, ziyaret ve toplantılarınızı da CRM sisteminiz üzerinden planlayabilir ve çıktılarını kayıt altına alabilirsiniz. Böylece bir müşterinizle ilk tanışmanızdan itibaren yapılmış olan tüm etkileşimler kayıt altına alınmış ve bu da müşterinizle daha sonraki dönemlerde hangi kanallardan ve hangi sıklıkla iletişim kurmanız gerektiği konusunda size öngörü sağlamış olur. Bu sayede müşterilerinizin memnuniyetini artırır ve müşteri ilişkilerinin güçlenmesine katkı sağlamış olursunuz.

Satış Prosesinin Geliştirilmesi: CRM programları, satış sürecinin her aşamasını gösterdikleri için, satış sürecinin geliştirilmesi için de kullanılırlar. Satış hunisi yönetimi yapmanız için CRM yazılımları en etkili araçların başında gelir. Bu yazılımlar, satış hunisinin hangi evrelerinde daha fazla zaman ve kaynak harcandığını belirler ve bu evrelerin geliştirilmesi için öneriler sunar. Satış evlerinizi (sales pipeline) CRM yazılımınız sayesinde çok daha iyi analiz edebilir ve aksayan evrelerle ilgili aksiyonlar alabillirsiniz. Bu da satışlarınızın daha hızlı ve daha etkili bir şekilde gerçekleşmesine ve satışlarınızın artmasına katkı sağlar.

Pazarlama Faaliyetlerinin Yönetimi: CRM programları, pazarlama faaliyetlerinin yönetimi için de kullanılırlar. Bu yazılımlar, müşteri verilerini analiz ederek, hangi pazarlama faaliyetlerinin daha etkili olduğunu belirler ve pazarlama stratejisinin geliştirilmesine yardımcı olur. Bu da müşterilerin daha iyi hedeflenmesine ve pazarlama faaliyetlerinin daha etkili bir şekilde yürütülmesine katkı sağlar. Ayrıca hangi kanalların veya kampanyaların daha başarılı olduğunu size gösterip, pazarlama bütçenizi bu analiz sonucuna göre yapmanızı ve paranızı boşa harcamamanızı sağlarlar.

Diğer Uygulamalarla Entegrasyon: CRM programları, API’ler aracılığıyla e-ticaret uygulamaları ve mobil uygulamalarla entegre edilebilirler. Bu sayede, müşterilerin çevrimiçi alışveriş deneyimleri daha iyi hale getirilebilir ve müşteri verilerinin toplanması ve analizi daha da kolaylaşır. Ayrıca kullandığınız diğer sistemler ve yazılımlarla veri alışverişi sağlayacağı için sizlere kolaylık da sağlarlar.

Bu maddeleri daha da çoğaltmak mümkün elbette. Çünkü CRM yazılımları işletmelerin müşterileri ile etkileşimde olan tüm birimleri tarafından kullanılan ve bu birimlerin tüm süreçlerini daha etkili, daha verimli ve sonuç olarak da daha kolay yönetmelerini sağlayan bir araç sunuyor işletmelere. Her bir işletmenin farklı süreçleri olduğunu düşünecek olursak, işletmelerin CRM programı kullanımından sağlayacağı faydalar farklı farklı olacaktır. Ancak, tüm işletmelerin asıl amaçları olan sürdürülebilir büyüyen ve kâr sağlayan kuruluşlar olabilmeleri için en önemli ve ortak hedefleri satış artışının sağlanmasıdır. CRM programları da bu satış artışının sağlanması için ihtiyaç duyulan tüm noktalarda işletmelere veri ve öngörü sunan ve bu sayede işletmelerin büyüme stratejilerini belirlemesini sağlayan en önemli iş araçlarıdır.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM