COVID-19 Etkisi ile Pazarlama Planlaması

Planports Ekibi 30.05.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 851 kere okundu

COVID-19 ETKİSİ İLE PAZARLAMA PLANLAMASI

COVID-19 döneminde iyi bir stratejik plan, mevcut koşulların ötesine bakar ve diğer tarafta ortaya çıkabilecek az sayıda gerçekçi senaryoyu tanır. Bunlar, bugünkü hareketlerinize ve dünyanın nasıl farklı olabileceğine dair net bir görüşle rehberlik edecektir. Bazı kuruluşlar için, yakın zamanda hayatta kalmak tek gündem maddesidir. Diğerleri, kriz geçtikten ve işler normale döndükten sonra kendilerini nasıl konumlandıracaklarını düşünerek, belirsizliğin sisi üzerinden bakmaktadır.Kimse krizin ne kadar süreceğini söyleyemese de, tek bildiğimiz uzun süre hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağıdır.

Krizin 4 farklı aşamasını planlayın

Etki bekleniyor: Koronavirüsün henüz doğrudan etkileri olmamışken, bireyler ve işletmeler normalliği bir arada tutmaya çalışıyor. Değişen iş uygulamaları, talep daralması ve büyük yatırım yapma konusunda belirsizlik gözlemleyebildiğimiz diğer bir durum.
Etkiye dayanarak: Sağlık acil durumları ve iş krizleri oldukça fazladır. Şirketler tedarik zincirlerine ara verirken faaliyet göstermeye çalışacaktır.
Normale dönme: Eski rutinler için özlem duyan insanlar olarak, virüs nüfusun kritik bir kütlesinden geçer, böylece bağışıklık gelişir ve sonunda aşılar kullanılabilir hale gelir.
Yeni endüstri dinamiklerini yakalamak: Yeni iş modelleri ve gözden geçirilmiş bir rekabet ortamı ile birlikte satın alma alışkanlıklarının ve davranışlarının değişmesi hem tehdit hem de fırsat yaratır.
Mali krizde olduğu gibi, dördüncü aşama uzun bir aşama olabilir. Şimdi planlamaya başlamakta fayda var, böylece önceki aşamalardaki eylemleriniz sizi bu son oyunda başarıya hazırlar.

Zorlukları Tanımlayın
Geri adım atmak ve geleceğin yanı sıra bugün de karşılaşabileceğiniz zorlukları değerlendirmek, planınızı geleceğe taşımanızı sağlayacaktır.
Örneğin:
-Rekabet avantajı sağlamak için şube ağınıza güvenen bir bankadaysanız ve şimdi müşteriler sanal hizmetlerle daha rahat olmak zorunda kalıyorsa, kriz sona erdiğinde bu durumu nasıl kontrol altına alacaksınız?
-Bir seyahat şirketi iseniz insanlar tekrar seyahat edebildiklerinde nasıl güven inşa etmeyi başaracaksınız?
Çözümlerinizin doğru bakış açılarıyla değerlendirilebilmesi için ele alınması gereken zorluklar konusunda kesin olun.

Seçenekleri netleştirin
Sorunlarınızı iyi tanımladıysanız, bunlara yönelik bir dizi seçenek oluşturmak mümkün olmalıdır.

Artıları ve eksileri tanımlayın
Örneğin, bir perakendeciyseniz ve şirket içinde daha güçlü bir çevrimiçi varlığa ve e-ticaret uzmanlığına yatırım yapmaya karar verdiyseniz bunun perakende mağazalarınızın gelirleri üzerindeki etkisi nedir? Doğrudan tüketiciye satış yapmaya ve eski dağıtım kanallarını atlamaya karar verdiyseniz, bu uzun vadede kanal ilişkilerinizi nasıl etkileyecektir.
Strateji değişikliklerinin uzun vadeli etkilerini göz önünde bulundurmayı unutmayın. Çevik olmak ve müşterinin bugün ihtiyaç duyduğu şeye tepki vermek önemli olmakla birlikte, bu krizin nispeten kısa vadede olduğunu ve daha sonra kendinizi rekabetçi bir şekilde kurmak isteyeceğinizi unutmayın.

Senaryolar Oluşturun
Herhangi birimizin bunun nasıl sona ereceğini, yeni dünyanın nasıl görüneceğini tahmin edebilmemizin bir yolu yoktur, ancak birkaç farklı senaryoyu modellemeye çalışabilirsiniz.
İç paydaşlarla konuşun ve geleceğe yönelik görüşlerini öğrenin (farklı zaman aralıklarında). Birden fazla iş senaryosunu ve bunlara neden olan temel etmenlerin ve varsayımların neler olduğunu keşfedin!
Diğer taraftan pandemi dönemini atlattıktan sonra dünyanın nasıl farklı olacağına dair net bir bakış açısıyla kısa vadeli eylemlere rehberlik edin.
Zorluklarınızı, seçeneklerinizi ve senaryolarınızı tanımladıktan sonra, artık stratejide değişiklikler hakkında bazı kararlar alabileceğiniz bir konumdasınız.
Yüz yüze görüşmeye çalışın (örneğin, Google Hangout'ları kullanarak). Böylece insanların tepkilerini ölçebilirsiniz.
Krizin her aşaması için en olası senaryoları, seçeneklerinizin ne olduğunu ve herhangi bir karar vermeden önce bunların hem kısa hem de uzun vadeyi nasıl etkileyeceğini düşünün
İşletmenizin bu konuda düşünülmüş, stratejik bir yaklaşım benimseme yeteneği, kendinizi yeni dünyaya muhteşem bir şekilde çıkmaya hazırlamanın anahtarı olacaktır! Az sayıda makul senaryoya odaklanın ve kısa ve uzun vadede işinizi nasıl şekillendireceğinizi düşünün!

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM