Değer Zinciri Analizi

Planports Ekibi 28.08.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 3220 kere okundu
DEĞER ZİNCİRİ ANALİZİ
 
Değer zinciri analizi, işletmelerin bir ürün oluşturmak için gerçekleştirdikleri faaliyetleri analiz etmelerinin bir yoludur. Faaliyetler analiz edildikten sonra işletme, rekabet avantajını arttırmanın yollarını değerlendirmek için sonuçları kullanabilir.
Rekabet avantajı
Rekabet avantajı, işinizi rakiplerinizden ayıran şeydir. Ve bir avantaj geliştirmek için, hedef pazarınız hakkında net bir fikir, ürününüzün hedef pazar için sağladığı fayda ve rakiplerinizin ve onların tekliflerini sağlam bir şekilde anlamanız gerekecektir.
İşletme aşağıdaki alanlardan birinde rekabet avantajı elde edebilir.
1. Maliyet Liderliği
Maliyet liderliği stratejisinin amacı, sektörünüzdeki veya pazarınızdaki en düşük maliyetli sağlayıcı olmaktır. Düşük maliyetli bir stratejiyle üstün olan şirketler, aşırı operasyonel verimliliğe sahiptir ve ürün ya da hizmetlerinin toplam fiyatını azaltmak için düşük maliyetli malzeme ve kaynaklar kullanırlar.
Maliyet liderliği örnekleri: McDonald's ve Walmart
2. Farklılaşma
Farklılaşma stratejisiyle, benzersiz veya çok özel bir ürün veya hizmet sunarak rekabet avantajı elde edilir. İşletmenin zaman ve kaynakları yenilik, araştırma ve geliştirmeye ayırması gerekir. Başarılı bir farklılaşma stratejisi, işletmenin ürün veya hizmeti için prim fiyatı belirlemesini sağlar.
Farklılaşma örnekleri: Starbucks ve Apple
Çabalara odaklanmak için tek bir rekabet avantajı seçmek en iyisidir. Değer zinciri analizinizin amacını seçtiğiniz rekabet stratejisine bağlı olarak, maliyetleri azaltmak veya marjları iyileştirmek için farklılaşmak olacaktır. O zaman işinizin hedefleri, nasıl değer vermeyi planladığınız konusunda net bir fikre sahip olacaksınız ve verimliliği artırmak için yapılması gereken değişikliklerin kapsamını daraltıyorsunuz.
Değer Zinciri Analizi Adımları
Değer zinciri analizleri araştırma gerektirir ve gelişmesi zaman alabilir. Aşağıda, bir değer zinciri analizi oluşturmak için attığımız genel adımlar verilmiştir;
1. İşletmenin birincil ve destek faaliyetlerini belirleyin
Birincil ve destek faaliyetleri birlikte değer zincirini oluşturur. Hammaddeden nihai ürüne, bir ürünün veya hizmetin geliştirilmesinde gerekli olan her bir eylemi de içerir.
2. Faaliyetlerin değerini ve maliyetini analiz edin
Değer zinciri analizi oluşturmakla görevli ekibin, her bir faaliyetin müşteriye ve işletmeye bir bütün olarak değer sağlamasına yönelik yöntemler beyin fırtınası yapmalıdır. Etkinliği, elde etmeye çalıştığınız rekabet avantajı (maliyet liderliği veya farklılaşma) ile karşılaştırın ve hedefi destekleyip desteklemediğini görün.
Değer analizi tamamlandıktan sonra, faaliyetlerin maliyetine bir göz atın. Faaliyet emeği yoğun mu? X hammaddesi ne kadar tutar? Buna benzer sorular sormak, hangi faaliyetlerin uygun maliyetli ve hangilerinin uygun olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır. Bu iyileştirme alanları tespit edilebilir.
3. Rekabet avantajı elde etmek için fırsatları belirleyin
Değer zinciri analizi tamamlandığında, işletmedeki birincil paydaşlar, işletmenin nerede istisnai olduğu ve operasyonel olarak iyileştirmelerin yapılabileceği yerlerin genel bir bakışını görebilir.
Küçük değişiklikler yapan ve etkili sonuçlar veren gelişmelerle başlayın. Kolay kazançlar belirlenip uygulandıktan sonra, siz ve ekibiniz verimliliği engelleyebilecek daha büyük zorluklarla başa çıkabilirsiniz.
Değer zinciri analizi, işletmelere, hedef pazarlarına en iyi değeri sağlamak ve şirket için kar marjlarını artırmak için eylemlerini ve süreçlerini ayarlama konusunda net bir fikir verir.
Birincil ve Destek Faaliyetleri
Birincil ve destek faaliyetlerini tanımlamak, değer zinciri analizi oluşturmanın ilk adımıdır. Bunlar bir işletmenin geliştirmek için kullandığı kilit süreçler ve sistemler ürün veya hizmettir.
Birincil aktiviteler
Beş tane birincil faaliyet vardır ve bunlar bir iş teklifinin oluşturulmasına giren tüm eylemleri içerir.
1. Gelen Lojistik
Tedarikçilerden nihai ürün veya hizmetin geliştirilmesinden önce malzeme ve kaynakların kazanılması budur.
2. İşlemler
İşlemler, malzemelerin ve kaynakların nasıl üretildiği ve nihai bir ürün veya hizmetle sonuçlanan işlemlerdir.
3. Giden Lojistik
Bir ürün veya hizmet bittiğinde, dağıtılması gerekir. Giden lojistik bu teslimat sürecini açıklar.
4. Pazarlama ve Satış
Ürün veya hizmetiniz bu şekilde ideal hedef pazarınıza sunulur ve satılır.
5. Hizmetler
Bu, bir işletmenin müşteriye sağladığı destek, ürüne, garantilere ve garantilere yönelik destek ve eğitimi içerebilir.
Destek Faaliyetleri
Destek faaliyetleri, birincil faaliyetlerin rakiplere göre bir avantaj yaratmasına yardımcı olur ve şunları içerir;
1. Firma Altyapısı
Bu, bir iş kararını almak ve kaynakları etkin bir şekilde yönetmek için bir işletmenin sahip olduğu tüm yönetim, finansal ve yasal sistemleri gerektirir.
2. İnsan Kaynakları Yönetimi
İnsan kaynakları yönetimi, çalışanların yönetiminde ve yeni personel alımında yer alan tüm süreçleri ve sistemleri kapsar. Bu özellikle şahsen hizmet veren şirketler için önemlidir ve mükemmel çalışanlar rekabet avantajı sağlayabilir.
3. Teknoloji Geliştirme
Teknoloji geliştirme, bir işletmenin yenilik yapmasına yardımcı olur. Verimliliği artırarak veya üretim maliyetlerini azaltarak rakiplere karşı bir avantaj sağlamak için teknoloji değer zincirinin çeşitli adımlarında kullanılabilir.
4. Satın Alma
Bir ürün için kaynaklar ve malzemeler bu şekilde tedarik edilir ve tedarikçiler bulunur. Amaç, işletmenin bütçesine uygun kaliteli malzeme bulmaktır.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM