Anket Nedir?

Planports Ekibi 29.08.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 3265 kere okundu
ANKET NEDİR?
 
Anket, ürünler, hizmetler ve diğer işle ilgili konular hakkında müşteri görüşleri toplamak için kullanılan bir müşteri hizmetleri aracıdır. Katılımcılara bir konu hakkında ne düşündüklerini sorar, daha sonra kullanmak üzere yanıtlarını kaydeder. Kuruluşlar bu bilgiyi farklı müşteri davranışları için analiz eder ve müşteri deneyimini geliştirmek için fırsatlar arar.
Genelde, anketler bir biçimde bir arada listelenen bir dizi sorudur. Her soru benzersiz bir amaca hizmet eder ve belirli bilgiler elde etmeyi amaçlar. Doğru soru ve uzunluk kombinasyonunu kullanan anketler, müşteri geri bildirimlerini hızlı bir şekilde almanın etkili bir yoludur.
Bir anketin diğer temel bileşeni katılımcılardır. Anket düzenleyicileri, hedef kitlelerinin ihtiyaçlarını, hedeflerini ve özelliklerini yansıtan katılımcıları seçer. Bu şekilde, bulguları şirketin müşteri tabanının geri kalanına uygulanacaktır.
Anketin amacı müşteri geri bildirimlerini toplamaktır. İşletmeler daha sonra bu verileri ürün ve hizmetleri değiştirmek ve müşteri deneyimini geliştirmek için kullanır. Elde etmek istediğiniz bilgilere bağlı olarak, anketler belirli bir konuda hızlı geri bildirim toplamak için mükemmel bir ortamdır.
Örneğin, yeni bir ürün geliştirdiğinizi varsayalım, ancak arayüzü nasıl tasarlayacağınızdan emin değilsiniz. Son ürününüzde müşterilerin sevdiği bölümler olduğunu ve bir sonraki güncellemede bu özellikleri kaldırmak istemediğinizi biliyorsunuz. Böylece, müşterilerinizden orijinal ürününüzdeki farklı özellikleri değerlendirmelerini isteyen kısa bir anket oluşturabilirsiniz. Bir anket kullanarak, belirli konuları hedefleyen sorularınız olabilir ve tam olarak aradığınız bilgileri bulabilirsiniz.
Ek olarak, anketler müşteri kaybını azaltmanın harika bir yoludur. Yalnızca müşterilerin neden mutsuz olduğunu bulmakla kalmaz, onlarla birlikte açık bir geribildirim döngüsü de yaratırsınız. Müşteriler, görüşlerine gösterdiğiniz ilgiden memnun kalacaklardır ve hata yaptığınız zaman şüphenizden yararlanma olasılıkları artacaktır.
Bu açıklama size müşteri geri bildirimleri toplamak için ilham verdiyse, bir anket oluştururken ve dağıtırken akılda tutulması gereken bazı temel hususları okuyun.
Anket Temelleri
Anketinizi göndermeden önce uymanız gereken bazı temel kurallar vardır. Birkaç tanesini aşağıda inceleyelim.
Anketiniz için bir hedef belirleyin
Aklınızda bir hedefiniz yoksa etkili bir anket oluşturmak zor olacaktır. Hedefler odak noktanızı daraltır ve sorulara karar vermenizi kolaylaştırır. Her sorunun hedefinizle alakalı olduğundan ve size yararlı bilgiler sağlayacağından emin olabilirsiniz. Anketinizi belirli bir amaç doğrultusunda geliştirerek, müşterilerinizin geri bildirimlerini işiniz için daha değerli hale getireceksiniz.
Anketinizi mantıklı bir şekilde düzenleyin
Hangi hedefe yer verdiğiniz önemli değil, anket sorularınız mantıklı bir şekilde düzenlenmelidir. Demografik anket soruları başlangıçta yerleştirilmelidir. Çekirdek sorular ortada yer almalıdır. Ve son olarak, açık uçlu sorular formun sonu için ayrılmalıdır. Bu yapı, katılımcılar için sorunsuz bir iş akışı sağlayacak ve tamamlama oranlarını artıracaktır.
İlgili soruları dahil edin
Anketinizin gönüllü olduğunu unutmayın. Müşteriler istedikleri zaman katılımını durdurabilirler. Bu nedenle, dahil ettiğiniz her soruya ilgi duyabilseniz de, müşteriyle alakalı olduklarından emin olmanız gerekir. Katılımcıları anketiniz boyunca meşgul tutacağından, yalnızca hedeflerinizle ilgili soruları kullanın.
Hedef kitlenizi araştırın
Bazı şirketlerin yaptığı yaygın bir hata, anketini almaya istekli olan herkese teklif etmektir. Bu yaklaşımla ilgili sorun, sonuçların çekmeye çalıştığınız müşterileri yansıtmamasıdır. Çeşitli bakış açıları eklemeniz harika olsa da, en önemli düşünceler müşterilerinizdir. Demografik soruların yanıtları filtreleyebileceği ve gerçek müşterilerden gelen geri bildirimleri analiz etmenizi sağladığı yerdir.
Doğru anket uzunluğunu belirleyin
Bir anketin uzunluğu genellikle ilgilenen katılımcılar için caydırıcı olabilir. Müşteriler zamanlarına değer veriyor ve günlerini 100 soru formunu doldurarak harcayamıyorlar. Anketinizi oluştururken, 10 soru doldurmanın yaklaşık beş dakika sürdüğünü unutmayın. Ne kadar çok soru eklerseniz, katılımcılar anket yorgunluğunu yaşadıkça tamamlamaları o kadar uzun sürer.
Etkili bir tetikleyici ve teslimat yöntemi seçin
Anketiniz harika olsa, düşündürücü sorular olsa ve doğru adayları hedeflese bile, asla müşterilerinize ulaşmazsa işe yaramaz. Anketi katılımcının önüne doğru zamanda ve yerde koyacak etkili bir tetikleyici ve dağıtım yöntemine ihtiyacınız var. Anketinizin müşteriyi bir satın alımdan uzaklaştırmasını istemezsiniz veya ne kadar zor olacağını da istemezsiniz. Aksine, anketiniz, katılımcı için ideal olan bir dağıtım yöntemi kullanarak müşterinin yolculuğunda en uygun zamanda sunulmalıdır.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM