Değer Zinciri Nedir?

Planports Ekibi 07.12.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 10221 kere okundu

DEĞER ZİNCİRİ NEDİR?

Değer zinciri, bir şirket tarafından başlangıçta hammadde satın almaktan ve daha sonra bir ürün imal etmekten, tüketiciler tarafından satın alınmaya hazır piyasaya sürülmesine kadar gerçekleştirilen tüm faaliyetleri ifade eder. Değer zincirindeki tüm katma değerli faaliyetler birbirine bağlıdır ve mümkün olan en iyi ürün veya hizmeti mümkün kılmak için tasarlanır, böylece ticari işletmeye pazarda rekabetçi bir avantaj sağlar.Bir şirketin değer zincirinde yer alan faaliyetler arasında bir ürünün veya hizmetin tasarım, üretim, pazarlama ve dağıtımının yanı sıra satış sonrası hizmetlerde yer almaktadır.Bu terim, bir şirketin anlayıştan teslimata ve müşteri sadakatini korumak için geçirdiği her şeyi ifade eder.Bir şirket mal üretiyorsa, değer zinciri ürünlerini üretmek için kullandığı hammaddelerin yanı sıra tüketiciler satın almadan önce kendisine eklenen her şeyle başlar.

Değer zincirinin birincil faaliyetleri

Kuruluşların çoğu, hammaddelerin bitmiş ürünlere dönüştürülmesi (yüzlerce girdi) için yüzlerce ve belki de binlerce faaliyete katılmaktadır. Bu faaliyetler genel olarak birincil veya destek faaliyetleri olarak sınıflandırılabilir.Değer katma ve rekabet avantajı oluşturma konusunda beş temel faaliyet vardır.- Gelen Lojistik: Üretim sürecine hazır tüm hammaddelerin alınması, depolanması ve envanter yönetimi.
Operasyonlar: Hammaddeleri bitmiş bir ürün veya hizmete dönüştürmek için gereken tüm çabalar.
- Giden Lojistik: Tüm işlemler tamamlandıktan ve son ürün tüketiciye hazır olduktan sonra oluşur. Ürün veya hizmeti son kullanıcıya teslim etmek için gerekli olan faaliyetlerdir.
Pazarlama ve Satış: Potansiyel tüketicileri bir ürün veya hizmeti satın almaya ikna etmek için kullanılan stratejileri içerir.
- Hizmetler: Onarım ve müşteri hizmetleri gibi gelişmiş bir müşteri deneyimi yaratmaya yardımcı olan faaliyetler.

Değer zinciri için destek faaliyetleri

Bir şirketin rekabet avantajını arttırmaya yardımcı olan destek faaliyetleri şunları içerir:
- Tedarik: Şirket için girdilerin (kaynakların) satın alınması.
- İnsan Kaynakları Yönetimi: İşçileri işe alma, eğitim, geliştirme, ödeme ve (gerekirse) işten çıkarma ile ilgili her şey.
- Teknolojik Gelişme: Bu, şirketin hammaddeleri bitmiş ürünlere dönüştürmesine yardımcı olmak için kullanılan ekipman, donanım, bilgisayar yazılımı, prosedürler ve teknik bilgilerle ilgilidir.
- Altyapı: Şirketin ihtiyaçlarına hizmet eder ve planlama, halkla ilişkiler, devlet ilişkileri, kalite güvencesi, muhasebe, hukuk, finans ve genel yönetim gibi fonksiyonlar veya bölümler dahil olmak üzere çeşitli bölümlerini birbirine bağlar.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM