Konsolidasyon Nedir?

Planports Ekibi 09.12.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 9298 kere okundu

KONSOLİDASYON NEDİR?

Konsolidasyon kelimesi, ingilizce consolidation kelimesinden gelmektedir ve tam Türkçe karşılığı, birleştirmek, bütünleştirmek anlamını ifade eder. Tıpta, ticarette, iş dünyasında veya diğer dir çok alanda bu kelime benzer anlamlarda kullanılmaktadır. Bu makalede size, Şirket/İşletme konsolidasyonu hakkında bilgi vereceğiz.

İşletmelerde konsolidasyon, ayrı şirketleri birleştirmek anlamına gelir. Örneğin, ürün hatlarını veya işlevsel alanları tek kolda birleştirmek. Bu bir tür birleşmedir, ancak bu durumda yeni bir tüzel kişilik yaratırız.Örneğin, 1996 yılında, iki İsviçre ilaç şirketi Sandoz ve Ciba-Geigy birleşti ve yeni bir tüzel olan Novartis ortaya çıktı.Konsolidasyonun duruma bağlı olarak birçok anlamı vardır. Aşağıda bazı örnekler verilmiştir;

Pazar doygunluğu

Bazı pazarlarda konsolidasyon olgunlaşma sürecini ifade eder. Başka bir deyişle, büyük şirketler daha az sayıda şirket satın alırken, diğerleri işsiz kalmaktadır. Daha sonra, sadece birkaç büyük şirket kaldı.Piyasada doygunluk, bir endüstride çok fazla tedarik olduğunda meydana gelir. Fazlalık, birleşme, satın alma ve iflas dalgasını tetikler.

Öz Sermaye

Şirket ödenmemiş hisse sayısını azalttığı zaman konsolidasyon gerçekleşir. Bunu, belirli sayıda düşük değerli hisseyi daha yüksek değerli bir payda birleştirerek yapar.Aslında, temelde ters bir hisse senedi bölünmesi ile aynıdır.

Veri depolama

Bilgi teknolojisinde, özellikle depolama terminolojisinde, konsolidasyon, merkezi depolama kavramını ifade eder. Birkaç uygulama ve kullanıcı kaynakları paylaşıyor.

Muhasebe

Muhasebede, birleştirmek bir grup firmanın finansal sonuçlarını göstermek demektir. Özellikle, her birini ayrı ayrı göstermek yerine, bunları bir rakam kümesinde göstermek için kullanılır.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM