Değerleme Nedir?

Planports Ekibi 09.11.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 993 kere okundu

DEĞERLEME NEDİR?

Değerleme, bir işletmenin, malın, antikanın veya herhangi bir varlığın değerinin tahminidir. Bir işiniz varsa ve yatırımcılardan fon arıyorsanız, girişimin ne kadar değerli olduğunu bilmeleri gerekir. Bu değerleme yoluyla elde edilir.Bir şeyin değerini belirlemek için birçok farklı teknik kullanılabilir. Bir şirketin değerlemesini yapan bir uzman, yönetimine, sermaye yapısına, varlıklarının piyasa değerine ve görünümüne (gelecekteki kazanç beklentisi) bakacaktır.İşletme ve finans dünyasında, tipik olarak değer verilen kalemler, hisse senetleri, opsiyonlar, ticari şirketler, patentler veya ticari markalar gibi finansal varlıklardır. Bir şirket tarafından ihraç edilen bonolar gibi borçlar üzerine de değerler yapılabilir.

Bir işletmenin değerlemesi yapılırken, birkaç olası yaklaşım vardır:
1. 'Varlık Yaklaşımı' şirketin bilançosuna bakarak varlık ve borçlara odaklanır.
2. 'Değerleme Yaklaşımı', şirkete sahip olmanın ekonomik faydalarına bakar; şirket gelecekte servet üretebilecek mi diye sorgular.
3. 'Pazar Yaklaşımı' rekabete odaklanır. Mesela, benzer şirketler ne kadar iyi gidiyor?
Birleşme ve devralma işlemleri, davalar, yatırım analizleri, finansal raporlama ve sermaye bütçelemesi gibi çeşitli nedenlerden dolayı değerlemeler istenmektedir.

Bir işletme değerlemesi için sebepler

Birinin bir işletmeye değer vermeye karar vermesinin birçok nedeni vardır:
  • İşletmenin gerçek veya algılanan değerini geliştirmek
  • Ticari işletmeyi satın almak veya satmak için iyi bir zaman seçmek
  • Daha iyi bir fiyat için pazarlık yapmak
  • İşin alımını daha hızlı tamamlamak
  • Öz sermayeyi arttırmak
  • Hisse için bir iç pazar oluşturmak
Bir şirketin değeri esas olarak yıllık vergi sonrası karının katları üzerinde belirlenir. Potansiyel alıcılar söz konusu olduğunda, vergi sonrası yıllık kârının beş ila on katı arasında, küçük bir kote edilmemiş işletme genellikle değerdir.Potansiyel bir alıcı bir şirkete değer veriyorsa, aynı zamanda bir giriş maliyeti değerlendirmesi yapabilir.Bir şirketin değeri, algılanan risklerle dengelenmiş bir alıcının bundan ne kadar kar edebileceğine bağlıdır. Geçmiş kârlılık ve mevcut varlık değerleri, dikkate alınan faktörlerden sadece birkaçıdır. Genellikle, fikri mülkiyet ve iyi niyet gibi maddi olmayan faktörler en yüksek değeri sağlar.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM