Devalüasyon Nedir?

Planports Ekibi 22.10.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1038 kere okundu
DEVALÜASYON NEDİR?

Bir para biriminin resmi değeri diğer para birimleri ile ilişkili olarak düştüğünde, devalüasyon meydana gelir. Reddedilme zorunluluğu olduğunda terimi kullanıyoruz. Devalüasyon ayrıca bir şeyin öneminin veya değerinin küçümsenmesi veya azaltılmasıdır.

The Financial Times sözlüğü, terimin aşağıdaki tanımlarına sahiptir:
“Para otoriteleri tarafından bir veya daha fazla ülkenin para birimi ile ilişkili olarak bir ülkenin para biriminin değerinin düşürülmesi.”

“Bunun gerçekleşmesi için, değer düşüklüğüne uğrayan para biriminin başka bir para birimine veya bir sepet parasına karşı sabit bir döviz kuruna sahip olması gerekir.”

Devalüasyonun karşıtı bir yeniden değerlemedir.

Değer düşüklüğü ile değer düşüklüğü

Terimi amortisman ile karıştırmayın. Amortisman, döviz kurunda herhangi bir resmi düzenleme yapılmadan bir para biriminin piyasa değerindeki düşüş anlamına gelir.

Bir ülkenin serbest dalgalı para birimi varsa, devalüasyon yapamaz. Bunun yerine, takdir eder ve değer verir.

Amortisman, piyasa güçleri, yani arz ve talep güçleri, serbest dalgalı bir para biriminin değerinde düşmesine neden olduğunda meydana gelir.

Devalüasyon ancak hükümetin gerçekleşmesini sağlarsa, yani para birimini yeni, daha düşük bir değere ayarlarsa gerçekleşebilir. Sabit bir döviz kuru olan bir para birimini değerlendirebilirsin ki bu 'dalgalanmaz'.

İngiliz Sterlini, ABD Doları, Japon Yeni ve Euro dalgalı para birimleridir. Piyasa güçleri değerlerini belirler. Suudi Arabistan ve Venezüela Bolivar ise diğer taraftan sabit para birimleridir.

Bu nedenle, pound, dolar veya euro devalüasyonu mümkün değildir. Ancak, riyal ve bolivar için mümkündür.

Devalüasyonun etkileri

Devalüasyonun ardından para biriminin yeni düşük değeri, yabancı alıcılar için ihracatı daha ucuz hale getirir. Buna karşılık, ithalatı para birimi değer kaybeden ülke vatandaşları için daha pahalı hale gelecektir.

Hükümet para biriminin devalüasyonunu yanlış yönlendirirse, aşırı enflasyon, yani aşırı yüksek bir enflasyon oranı ile sonuçlanabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM