Doğrudan Maliyet Nedir?

Planports Ekibi 29.02.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 2926 kere okundu

DOĞRUDAN MALİYET NEDİR?

Doğrudan maliyetlerinizi, mallarınızı ve hizmetlerinizi fiziksel olarak harcadığınız paraya bağlamak kolaydır. Örneğin, bir otomotiv şirketi, her bir araba gövdesini oluşturmaya kullandığı malzeme için bir çelik üreticisine ödeme yapabilir. Bu, otomobil şirketine doğrudan bir maliyettir.Bununla birlikte, bu maliyetler ürününüzün yapıldığı malzeme için ödeme yapmasa bile bir ürüne girebilecek başka doğrudan maliyetler de vardır. Doğrudan ürününüzle ilişkilendirebileceğiniz maliyetlerin bazı yaygın örnekleri aşağıda verilmiştir:

Fiziksel malzemeler
Ürününüzü oluşturmak için gerekli olan hammadde, bileşenler ve parçaların tümü, işletmeniz için doğrudan maliyetlerdir.
Örneğin, bilgisayar satıyorsanız, ekran, klavye ve sabit sürücü için gereken malzemeleri ve bunun için bir maliyet belirlerken cihazı oluşturmak için gereken diğer malzemeleri dikkate almanız gerekir.

Çalışan maaşları
Bireysel maaşlar, özellikle de ürününüzü üreten ve satanlara ödediğiniz doğrudan maliyetlerdir.
Herhangi bir serbest çalışan veya yüklenici kiralarsanız, emekleri için ne kadar para harcamanız gerektiğini de hesaba katmak istersiniz.

Satış Komisyonu
Bu maaştan farklıdır ve genellikle kısmen komisyonda çalışan satış görevlilerine özgüdür.
Bir satış görevlisi ürününüzün bir birimini her sattığında kendisine komisyon ödenir. Bu, değeri veya ürününüzü korumak için doğrudan bir maliyettir. Kaç tane birim satmak istediğinizi, her satıldıklarında ödeyeceğiniz komisyonlarla karşılaştırın.

Sunucular
2020'de hemen hemen her işletmenin bir tür web sitesine ihtiyacı var. Bu arada, her web sitesinin bir sunucuya ihtiyacı vardır. Müşteri verilerini ürününüzde depolamak için gereken sunucular, özellikle ürününüz yazılım biçimindeyse, işletmeniz için doğrudan bir maliyettir.
Web sitenizi sunucu desteği sağlayan bir CMS'de oluştururken satın alma maliyetlerini azaltabilseniz de, verilerinizi korumak ve depolamak için ihtiyacınız olan maliyetleri hesaba katmalısınız.

Veri Merkezi Alanı
Yalnızca sunucularınız için ödeme yapmak, hesaba katmanız gerekebilecek tek şey değildir. Bunları nereye yerleştireceğinizi ve bunun ne kadar tutabileceğini de düşünmeniz gerekebilir. Bu sunucuları depolamak için kiraladığınız veya sahip olduğunuz veri merkezi alanı doğrudan bir maliyettir.

Ürün taşımacılığı
Müşteri bir ürün satın aldığında, onlara nasıl ulaşır? Hangi stratejiyi kullanacağınızı belirlemeniz ve bununla ilişkili maliyetleri eklemeniz gerekir. Posta normal nakliye masraflarına neden olurken, kendi şirketinizin teslim olması işçilik maliyetlerine ve kamyonlar gibi kendi taşıma modlarınızı satın almayla ilgili maliyetlere neden olur.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM