Durum Analizi Nedir?

Planports Ekibi 23.03.2020 tarihinde yazdı Bu yazı 20815 kere okundu

DURUM ANALİZİ NEDİR?

Pazarlama stratejisi geliştirmeden önce, işletmenizin sağlığını belirlemek için bir durum analizi yapmak önemlidir. Bu analiz, işletmenizin güçlü ve zayıf yanlarını ve sağlığını etkileyebilecek her türlü fırsat ve tehdidi (SWOT) belirlemek için yararlı bir araçtır. Sonuçlar, işletmenizde olup bitenlere dikkat çekici olabilir ve işletmenizin pazardaki stratejisini belirlemenize yardımcı olabilir.

Durum Analizinin Tanımı
Durum analizi, bir işletmenin iç ve dış faktörlerinin analizi olarak tanımlanır. Bir işletmenin yeteneklerini, müşterilerini, potansiyel müşterilerini, iş ortamını ve şirket üzerindeki etkilerini açıkça tanımlar. Durum analizi, herhangi bir iş planının önemli bir parçasıdır ve güncel olmasını sağlamak için periyodik olarak gözden geçirilmelidir.

Durum Analizinde Dikkat Edilecek Faktörler
İşletmenizin durum analizini yapmayı düşünürken, birkaç faktöre bakmak önemlidir:
  • Ürün durumu: Mevcut ürününüzü belirleyin. Bu tanımı, temel ürün ve sattığınız ikincil veya destekleyici hizmetler veya ürünler gibi bölümlerde görüntülemek isteyebilirsiniz. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi ayrı ayrı görüntülemek, her birinin temel müşterilerinizin ihtiyaçları ile nasıl ilişkili olduğunu belirlemeye yardımcı olur.
  • Rekabetçi durum: Ana rakiplerinizi analiz edin ve rekabet avantajları gibi işinizle nasıl karşılaştırılacağını belirleyin.
  • Dağıtım durumu: Dağıtım durumunuzu, distribütörler veya diğer aracılar gibi ürünlerinizi pazara nasıl sunacağınız açısından gözden geçirin.
  • Çevresel faktörler:  İşletmenizin performansını etkileyen ekonomik veya sosyolojik faktörleri içerebilecek dış ve iç çevresel faktörleri belirleyin.
  • Fırsat ve konu analizi:  İşletmenizi ve performansını etkileyebilecek güçlü yanları, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri belirlemek için bir SWOT analizi gerçekleştirin.
Bu bilgiler çoğu işletme sahibi için açık olsa da, temelleri gözden geçirmek faydalı olabilir.

Durum Analizinizin Yararlı Olup Olmadığını Belirleme
Durum analizinizin işlevsel olup olmadığını ve değer sağlayıp sağlamadığını belirlemek için:
  • Kullanımı basit ve pratik olun
  • Hem dahili hem de harici olarak işinizi etkileyen temel faktörlere odaklanın
  • İşletmeniz için gelecekteki hedefleri açıkça belirleyin
Analiziniz bu öğelerin altında kalıyorsa, yeniden çalışılmalıdır.

Durum Analizinde Sık Karşılaşılan Zorluklar
Ayrıca, bu ortak sorunlardan bir veya daha fazlasıyla da karşılaşabilirsiniz:
  • Aşırı miktarda güçlü, zayıf yön, fırsat ve tehdit listelediniz, böylece bilgiler kafa karıştırıcı görünecek ve bir bakışta işletmenizin güçlü bir resmini çekmeyi zorlaştıracaktır.
  • Faktörlerden çok fazla ilerliyorsunuz, bu yüzden onlara gerçekten odaklanmak zor.
  • Listelediğiniz faktörler gerçek değil fikirdir.
  • Güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler ayırt edici faktörlerden yoksundur.
Düzgün gerçekleştirilirse, durum analizi işletmenizin sağlığını belirlemek için yararlı bir araç olabilir. İşletmenizin nasıl bir performans gösterdiğini öğrendikten sonra, gelecekte başarısını sağlamak için uygun stratejiler belirleyebilirsiniz.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM