E-defter Nedir?

Planports Ekibi 09.09.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 1181 kere okundu



E-DEFTER NEDİR?

Günümüzde ticari olan bütün işlemlerin elektronik ortamlara aktarılması ile beraber işletmelerin günlük yevmiye vs. bilgilerini kaydettiği defter de elektronik ortama geçmiştir. Yani Genel anlamıyla e-defter; Türk Ticaret Kanunu tarafından tutulması zorunlu olan büyük defter ve yevmiye defterlerinin elektronik ortamda muhafaza edilmesidir. İşletmeler vergi mükellefi olduğu için mali olarak gerçekleştirdikleri bütün işlemleri kayıt altına almak zorundadırlar. Bu kayıtlar da artık elektronik ortamda tutulduğu için gereken durumlardaki denetlemeler de yine elektronik olarak yapılır. Böylelikle de denetimler daha kolay ve hızlı gerçekleşir.
Fakat şöyle bir durum da vardır, tutulan bu e-defter direkt olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmez. Yani muhasebe de tutulan kayıtlar Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarılmaz. Bunların yerine ‘’berat’’ denilen özet bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilir. Beratta da belli bir standart vardır. İçerisinde firma bilgileri, mali müşavir bilgileri, vergi detayları ve defter bilgileri bulunur. Yine bu beratta elektronik ortamda gönderilir ve yine orada muhafaza edilir.
E-defteri kullanmak ile yükümlü olanlar vergi usül kanununa göre 10 milyonun üzerinde cirosu olanlardır. E-defter tutmanın şartlarından biri gerçek kişiler için elektronik imza, tüzel kişiler için ise mali mühür olmasıdır. Son olarak e-defterin avantajlarına değinecek olursak;
-Her işlem için farklı defter tutmak için harcanan zamandan tasarruf olur.
-Dosyalarınız güvenli bir ortamda saklanır.
-Noter onayı ortadan kalkar.
-Defterin baskısı, onayı vs. gibi işlemler için ödenen tutarlar ortadan kalkar.
-Kağıtta yapılan hataları düzeltmek için uğraşmaktan kurtulursunuz.
-Yazıcıdan çıktı almanız gerekmez.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM