Fiyatlandırma Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Planports Ekibi 11.11.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 2915 kere okundu



FİYATLANDIRMA YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Fiyatlandırma stratejisi, karınızı maksimize etmek istiyorsanız birçok faktörü göz önünde bulundurmanızı gerektiren bir bilimdir. Kendi fiyatlama stratejinizi belirlemek için kontrolör servislerinizle çalışırken aşağıdakileri aklınızda bulundurun.
Maliyet
Açıkçası fiyatlandırma kararları verirken maliyetin ilk değerlendirmelerinizden biri olması gerekir. Maliyetler satışları aştığında hiçbir işletme kendini sürdüremez.
En basit fiyatlandırma modelleri, fiyatınızı belirlemek için maliyetlerinize standart bir yüzde eklediğiniz "maliyet artı" yaklaşımı kullanır. Bu, satışları sürdürdüğünüz sürece karlılığı garanti edecektir, ancak karlılığınızı en üst düzeye çıkarmayabilir.
Algılanan değer
Müşteriler, bir şeyin değerli olduğunu düşündükleri şeyleri ödemeye hazırdır ve masraflarınızı gerçekten önemsemezler. Maliyetleriniz, fiyatları algılanan değerin üzerinde zorlarsa sadece satın almazlar. Algılanan değer, maliyetinizden çok daha yüksekse, size büyük bir marj veren bir fiyat ödeyeceklerdir.
Bunun en güzel örneklerinden biri de perakende giyimdedir. Ortalama işaretlemeler, maliyetin yaklaşık yüzde 100'ünde başlar ve yüksek kaliteli ayakkabılar, perakendecilerin kendileri için ödedikleri miktarın beş katı kadar satılabilir.
Algılanan değer çoğunlukla müşterinin zihnindeyken, hizmet seviyenizi artırarak veya kendinizi daha yüksek bir marka olarak konumlandırarak algıyı etkileyebilirsiniz. Daha düşük bir marjla daha fazla hacim satmak istiyorsanız, kendinizi herkes için erişilebilir olan adil bir fiyat alternatifi olarak konumlandırabilirsiniz.
Yarışma
Rekabet, fiyatlamada bir başka önemli faktördür. Açık ve serbest piyasalar çok fiyat duyarlı, tekeller ise fiyatlarını yükseltmek için neredeyse sınırsız bir güce sahipler. Rakipleriniz hakkında iki soru sorun:
Aynı düzeyde kalite ve hizmet sunuyorlar mı?
Tüketicinin zaman veya nakliye masrafları açısından bir rakibe geçiş yapma maliyeti ne kadardır?
Kendinizi ne kadar çok farklılaştırabilirseniz, tekel benzeri fiyatlar belirlemeniz gereken güç o kadar artar. Benzin ve bakkaliye gibi akşam giderken yolun sağ tarafında olmak gibi farklılaştırıcılar bulabilirsiniz. Kendinizi ayırt edemez ve rakiplerinize eşdeğer olarak görüyorsanız, her zaman fiyatla rekabet etmek zorunda kalacaksınız.
Bozukluk Riski
Ayrıca gerçek ve etkili bozulma risklerini de göz önünde bulundurmalısınız. Gerçek bir risk, süt ya da takvimler gibi bozulabilir ya da tarihli eşyaların kötüye gitmesi ya da artık yararlı olmamasıdır. Etkili bir risk, tatil dekorasyonları gibi satılmamış mevsimsel ürünlerin gelecek yıl satılabildiği zamandır, ancak depolama maliyetleri satılmayan kalemleri çıkarmanıza neden olur.
Bozulma riski olduğunda, ya ilk fiyatların belirlenmesinde daha fazla muhafazakar olmanız ya da satılmamış malların israfını önlemek için daha fazla indirim vermeniz gerekir.
Kayıp liderler
Her ürün için kar elde etmeniz gerekmez. Bazı öğeler, ek ve daha yüksek kar marjlı ürünler satın aldıklarında zararı telafi etmekten daha fazlasını umarak müşterilerinizi mağazanıza yönlendirmek için bir zararda listelenebilir.
Ölçek ekonomileri
Erken aşamadaki şirketler, sabit maliyetlerini daha az satışla karşılamak ve tedarikçilerinden hacim indirimleri için pazarlık yaparak değişken maliyetlerini düşürmek için satın alma gücüne sahip olmamak zorundadır. Bu durumda iki seçeneğiniz var. Birincisi, yüksek fiyatlarınızın pazar payını almayı zorlaştırabileceğini ve daha sonra üretimi ölçeklendirirken fiyatları düşürebileceğini bilerek fiyatları maliyetlerin üzerinde tutmaktır. İkincisi, fiyatınızı öngörülen kırılma noktasına göre ayarlamak ve pazar payını kazanmak için daha agresif bir girişimde erken satışlarda bir kayıp almaktır.
Psikolojik Fiyatlandırma
Bazen, fiyat gerçek maliyetle değil, tüketicilerin bunu nasıl görüntülediğiyle ilgilidir. Bu yüzden araba galericileri, tam satış fiyatından ziyade aylık ödemelere göre pazarlık yapmayı sever.
Müşteriler ayda sadece 100 TL ödeyerek ayda 1000 TL ödemek konusunda daha iyi hissedebilirler ve 99 TL, 100 TL’lik üç rakamlı toplamı ödemek yerine çok daha ucuza geliyor. Aynı zamanda, daha yüksek bir ürün veya hizmet arayan müşteriler, daha düşük bir fiyattan daha yüksek bir fiyat ödeyerek daha iyi hissedebilirler.
Anahtar, fiyatlamanın, gerçek sayılarda olduğu gibi sunumda olduğu kadardır.
Hedef
Cevap vermenin en büyük sorusu, son hedefe ulaşmak ister misiniz? Pazar payı oluşturmaya, rakiplerinizi işten çıkarmaya, karınızı maksimize etmeye, bir ay daha hayatta kalmak için hızlı nakit biriktirmeye mi yoksa düşük maliyetli bir alternatif olarak konumlandırmaya çalışıyorsunuz?
Son hedefiniz, hangi fiyatlandırma stratejisini izlediğinize ve ne kadar agresif bir şekilde uyguladığınızı gösterir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM