İçerik Üretmek İçin Para Harcayın

Planports Ekibi 15.05.2017 tarihinde yazdı Bu yazı 1783 kere okundu

İçerik Üretmek İçin Para Harcayın

İçerik Üretmek İçin Para Harcayın

İçerik üretmek için yatırım yapmanın, para bulmanın zor olduğunu veya bu iş için birini bulmak ve maaş ödemenin çok zor olduğunu belirten onlarca kişiden mail aldım.

Biraz incelediğimde pazarlama konusunda karar veren yöneticilerin içerik üretmek için harcanan parayı, reklam, pazarlama faaliyetleri ve basım gibi harcamalarla aynı kategoride tuttuklarını fark ettim.

Eğer içerik üretmek için harcadığınız parayı, reklam gibi diğer pazarlama faaliyetlerinizle aynı kategoride değerlendirirseniz bu sizi daha az harcama yapmaya iter.

Örneğin Google reklamları için aylık 5.000 TL harcıyorsanız, satın aldığınız tek şey sektörünüz için önemli anahtar kelimelerde ilk sayfada çıkmak ve tıklama almaktır. Ancak ödeme yapmayı bıraktığınız anda tıklamalarınız ve trafiğiniz de duracaktır. Bu durum; klasik deha pazarlama harcamalarına bir örnektir sadece; Bir hizmet için para ödersiniz ancak ödeme bittiği anda hizmet de biter.

Ancak bu 5.000 TL’yi enteresan içerik üretebilecek bir gazeteci veya reklam uzmanına öder ve sektörünüz, müşterileriniz için önemli içerik üretirse, yapılan çalışma ve aldığınız hizmet, ödeme yaptığınız aydan sonra da hizmet etmeye ve fayda sağlamaya devam eder. Bu çalışma, yıllar sonra bile insanları sizin sitenize yönlendirmeye devam eder. Siz ödeme yaptıktan yıllar sonra bile yapılan hizmetin değeri artarak devam eder ve arama motorlarından ziyaretçi almaya devam edersiniz.

İlk blog yazımı, Türkiye’de önemli bir site için 2005 yılında yazmıştım ve bu yazılar halen page-rank ‘ı yükseltmeye ve ilgili siteye değer katmaya devam ediyor. İlgili ve çok önemli anahtar kelimelerde bu site ilk sayfada çıkmaya devam ediyor.

Elektronik ortamda yazılmış kitaplar milyonlarca kez indiriliyor. Sebebi ise çok basit. Ürettiğim içerik, anahtar kelime aramalarında ilk sırada çıkıyor ve ürettiğim içerik insanlar tarafından kullanılıyor. Müşteri İlişkileri Nedir veya Pazarlama gibi sorgularda birçok yazım ilk sayfada çıktığı için binlerce insan yazılarıma ulaşıyor ve yayınlarımı indiriyor.

Bu tür yayınlar bir defalık pazarlama yatırımı yerine uzun vadeli fayda ve getiri sağlar. Ayrıca milyonlarca insanın faydalanabileceği gerçek içerik üretmiş olursunuz.

Pazarlama için karar verici olan yöneticileri bu konuda eğitmeli ve içerik üretmek için yatırım yapmaya teşvik etmeliyiz. Bu geri dönüşleri de uzun vadede ölçmelerine, marka değerlerinin artışına, karlılıklarına olan etkisini ölçümlemelerini sağlamalıyız.

İçerik üretmenin geri dönüşlerini ve pazarlama için başarısını iyi ölçmelisiniz.

Google reklamı vererek ilk sayfada çıkmakla doğal aramalarda ilk sayfada çıkmanın arasındaki farkı şu şekilde kıyaslayabilirsiniz; Doğal içeri üreterek ilk sayfada çıkmayı başardığınızı varsayarsanız, yıllar boyunca (mesela 10 yıl) bunu, reklamla yapmak için harcamanız gereken parayı hesaplayın.

Bu yazımı “en başarılı pazarlama stratejileri” başlığıyla yayınladığımı ve google’da ilk sırada çıktığımı varsayalım. Aynı anahtar kelimede ilk sayfada çıkmak için muhtemelen tıklama başı yaklaşık 1 TL gibi bir ödeme yapmam gerekirdi. Günlük 500 tıklama gelmiş olsun. Bu da günlük 500 TL yapar. 10 yılda ise milyonlarca lira yapar. Bu bahsettiğim ise gayet kolay bir anahtar kelime, eğer rekabet değeri yüksek bir anahtar kelime seçerseniz bu değer çok daha fazla artacaktır.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM