Kapalı Ekonomi Nedir?

Planports Ekibi 19.10.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 27282 kere okundu



KAPALI EKONOMİ NEDİR?

Kapalı ekonomi içe veya dışa bağlantı kurmayan ülkeler için kullanılır. Kapalı bir ekonomi kendini yeterli görüyor ve uluslararası ticaret yapmak istemediğini iddia ediyor. Aslında, ticaret yapması gerekmediğine inanıyor.
Tamamen kapalı bir ekonomide, ithalat veya ihracat yoktur. Ülke, vatandaşlarının ihtiyacı olan her şeyi ürettiğini iddia eder. Aynı zamanda bu tip ekonomiyi izolasyoncu ya da inatçı olarak adlandırırız.

Kapalı ekonomi, açık ekonominin veya serbest piyasa ekonomisinin zıttıdır. Açık ekonomiler diğer ülkelerle ticaret yapıyor; mal ve hizmetleri ithal edip ihraç ediyorlar. Bu yüzden biz de onlara ticaret ülkesi diyoruz.

Kapalı bir ekonomiyi korumak bugün iki yüz yıl öncesine göre daha zor.
Bazı hammaddeler birçok ürünün üretimi için hayati öneme sahiptir. Örneğin, petrol olmadan bir ülke bugün işleyemezdi. Japonya gibi birçok ülkenin ham maddelerinin neredeyse tamamını ithal etmesi gerekiyor.

Kapalı bir ekonomi kendine güvendiğini iddia eden bir ekonomidir. İthalat veya ihracat yapmaz. Fikir bir efsanedir çünkü en büyük karaborsalar kapalı ekonomilerde bulunmaktadır. Karaborsa ithal mallar satıyor.

İşbirliği zenginlik yaratır

Amerikalı bir politik iktisatçı Henry George (1839-1897) 'İlerleme ve Yoksulluk' adlı bir kitap yazdı1879'da yayınladı. George, birbirleriyle işbirliği yapan şehirlerin ve ulusların, sahip olmadıklarından daha varlıklı olduklarını açıkladı.
George'un çizimi gelişmemiş, kaynak bakımından zengin bir arsadan oluşuyordu. Yirmi kişi o ülkeyi böldü. Başka bir deyişle, her birinin yirmide biri sahipti.

Zekice işbirliği yaparak, yalıtılmış olarak çalıştıklarından çok daha fazlasını üretebileceklerini söyledi.

Benzer şekilde, akıllıca işbirliği yapan yirmi ülke, işbirliği yapmadan yirmi ülkeden daha fazla servet yaratabilir.

The Economist'e göre, kapalı bir ekonomi:

“Uluslararası ticarette yer almayan bir ekonomi; yani açık ekonominin zıttı. Yüzyılın başında kapalı bir ekonomiden geriye kalan tek kayda değer örnek Kuzey Kore'dir. ”


Kapalı ekonomi ütopyası bir efsanedir

Kapalı bir ekonomi veya özdeyiş bir ütopya değildir. Birçok lider sonunda zor yoldan öğrendi. Hiçbir ülke nüfusunun talep ettiği tüm ürün ve hizmetleri üretemedi. Ayrıca, tüm bu malları rekabetçi fiyatlarla üretmek imkansızdır.

Kuzey Kore, Güney Kore'ye kıyasla kapalı bir ekonomidir. Altmış yıl önce her iki ülke de son derece fakirdi. Güney Kore uluslararası işlem gördü. Kuzey Kore ise çok az işlem gördü. Güney Kore bugün Kuzey Kore'den çok daha zengin.

Kapalı bir ekonomide vatandaşlar mal eksikliğini kabul edilemez buluyorlar. Sonuç olarak, diğer ülkelerden ürün ithal eden karaborsalar ortaya çıkıyor.
Modern tarihin en büyük karaborsaları Sovyetler Birliği'nde ve uydu ülkelerinde gelişti. Kuzey Kore ve Küba'nın da büyük karaborsaları var. Bütün bu ülkeler kapalı ekonomilerdir ya da kapalıydılar.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM