Konsinye Nedir?

Planports Ekibi 30.03.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 40508 kere okundu

KONSİNYE NEDİR?

Bir satıcının, başka bir satıcı, dağıtıcı veya komisyoncuyla mallarının ederini satıldıktan sonra almak üzere yaptığı satışa ‘’konsinye’’ denir.

Malı yollayan işletme ile malı satmak için alan işletme malın satış koşulları ile alakalı olarak bir anlaşma oluştururlar. Satılmak için yollanan mal­ların mülkiyet hakkı mallar satılıncaya dek malı yollayan işletmeye ait olduğu için konsinye malların işletmenin gözetiminde başka bir hesapta takip edilmesi gerekir. 

Başka bir şekilde anlatacak olursak, mal satışları bazı hallerde doğrudan doğruya yapılmaz. Bir aracının olmasına ihtiyaç vardır. Mal aracı kişinin deposuna, bir banka deposuna gönderilir. Bu şekilde emanet yöntemiyle yapılan satışlara, konsinyasyon satış denir. Bu denklemde malı gönderen işletmeye “konsinyatör” ve malı satmak üzere alan işletmeye de  “konsinye” denilmektedir.

Satışı gerçekleştirilecek olam mallar KONSİNYE VEREN tarafından Sevk İrsaliyesi ile KONSİNYE ALAN’a teslim edilmelidir. Sevk İrsaliyesinde “Konsinye Olarak Teslim Edilmiştir” cümlesi yer almalıdır.  KONSİNYE ALAN tarafından imzalaaması gereken Sevk İrsaliyesinin bir kopyası KONSİNYE VEREN’e iade edilmelidir. 




Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM