Küçük İşletmeler Neden Bir CRM Programına İhtiyaç Duyar?

Planports Ekibi 04.04.2022 tarihinde yazdı Bu yazı 573 kere okundu
Küçük İşletmeler Neden Bir CRM Programına İhtiyaç Duyar?

Müşteriler her işin merkezinde yer alırlar ve küçük işletmeler için de bu durum bir istisna değildir. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satın alan kişiler günlük operasyonlarınızın atardamarlarıdır. Onlar olmadan işinizi büyütemez, aldığınız kredileri veya borçları ödeyemez, kısa vadede karlı bir işletme haline gelemezsiniz.
Müşterileriniz, ne tür hizmetler veya ürünler sunarsanız sunun, her zaman keyifli bir deneyim arayışındadırlar. Sürekli artan rekabet ortamında, hem sadık bir müşteri tabanı oluşturma ve hem de müşteri etkileşimini geliştirme olanaklarından yararlanma kaçınılmazdır. Müşteri ilişkileri yönetim sistemi, işletmelerin istedikleri sonuçları daha hızlı elde etmek için kullandıkları sistemdir.
Günümüzde her 10 küçük işletmeden sadece 1'i CRM programı kullanırken, 10 büyük işletmeden 9'u CRM programı kullanmaktadır.
Küçük işletme sahiplerinin CRM kullanmak istememelerinin en önemli nedenleri, bu programların çok pahalı olduğunun sanılması ve yatırım getirisi alamama endişesidir. CRM programlarına yapılan yatırımın getirisinin, yatırımdan katbekat fazla olduğuna dair binlerce çalışma mevcutken, hala böyle olduğunun sanılması küçük işletme sahipleri için çok üzücü.

küçük işletmeler neden crm programı kullanmalı


İnternet üzerinden satış yapan küçük bir işletmenin CRM programı kullandığında sağlayacağı faydaya dair bir örneğe bakalım:

Ayşe web sitenizi ziyaret eder ve bir çanta satın alır. Ancak iki ay sonra çantada bir sorunla karşılaşır. Yardım almak için müşteri hizmetleri yöneticinizle iletişime geçer. Etkileşimler zincirinden ve sinir bozucu konuşmalardan sonra sorun çözülür. Banu da aynı ürünü web sitenizde arar ancak küçük bir işletme sahibi olduğunuz için çanta hakkında şüpheleri vardır. Ayşe’nin yaptığı yorumu görür ve çantayı farklı bir web sitesinden almaya karar verir. Eğer bir CRM sistemi kullanılıyor olsaydı, Ayşe müşteri hizmetleri ile defalarca görüşmek ve her defasından farklı kişilere kendini anlatmak zorunda kalmayacak,  sorun sistemde kayıt altına alınıp ilgili herkes tarafından görülecek ve çözümüne dair sistematik bir yaklaşım izlenecekti. Ayşe de yaşadığı sorun ve aldığı hizmet hakkında olumlu bir görüş bildirecek ve Banu da çantayı bu siteden alacaktı. Neticede mutlu satışlar ve mutlu müşteriler olacaktı!

Bu örnek CRM programlarının sağladığı faydalara dair sadece küçük bir örnek. Peki küçük işletme sahipleri CRM programına başka hangi nedenlerle ihtiyaç duyarlar? 
Müşteri verileriniz eksik, düzensiz ve kolay ulaşılır değil.

Başlangıçta, excel dosyaları ve yapışkan notlar çok işe yaramış olabilir ancak işletmeniz büyüdükçe, eski moda araçlar ekibinizin görünürlüğünü ve müşterilere yardımcı olma ve veriye dayalı kararlar verme yeteneğini sınırlar.

Müşteri hizmetleriniz çok karışık

Müşteri edinmek zordur, ancak inanın onları kaybetmek birkaç saniye sürer. Müşteri hizmetleriniz, müşterilerinizin sorunlarına dair proaktif bir çözümler sergileyemezse veya müşterileri sorunlarıyla başa çıkmakta zorlanıyorsa ve bu durum çok zaman alıyorsa bir CRM programı almanızın zamanıdır.

Satış ekibiniz yeni müşteri adaylarını filtrelemekte zorlanıyor

Küçük işletmeniz çok fazla yeni müşteri adayına kadar şanslı olabilir, ancak satış ve pazarlama ekipleriniz yanlış müşteri adaylarını hedeflemiş de olabilir. Bu durumda size gelen müşteri adaylarını, müşteriye dönüştürmeniz pek mümkün olmaz ve yanlış adaylar için çok zaman harcamış olursunuz. CRM programı size müşterilerinizi filtrelemek, segmente etmek, potansiyel müşterileri belirlemek ve buna göre tanıtım ve ikna çalışmaları yürütmeniz için olanak sağlar.

Satış ekibinizi yönetmekte zorlanıyorsunuz

Satış ekibiniz ister uzaktan çalışıyor, ister mobil, isterse de ofiste çalışıyor olsun, görüşmelerini izlemek ve performanslarını kontrol etmek çok önemlidir. Bunu yapamıyorsanız kesinlikle bir CRM programına ihtiyacınız var demektir.

Sadık müşterilerinize odaklanmıyorsunuz

İşletmeler için tüm müşteriler eşit öneme sahip olsalar da bazı müşterilere ayrıcalıklı hizmet vermek gerekebilir. Siz de hem önemli ve sadık müşterilerinizin kendilerini önemsiz hissetmelerini istemezsiniz hem de ayrıcalıklı hizmet satıyorsanız bir CRM programıyla hangi müşterinizin hangi hizmeti aldığını belirlemelisiniz. Ekibiniz farklı pazarlama kampanyalarında önemli müşterileri hedeflemek, bu müşterilerinizin ilgisini çekmek ve onları etkinliklerinizden haberdar etmek için bir CRM sistemine ihtiyacınız vardır.

Satış ekibiniz raporlama için çok fazla zaman harcıyor

Gidişatı analiz etmek ve iyileştirmeler yapabilmek için raporlama elzemdir. Ancak, satış ekibiniz manuel rapor hazırlamak için çok fazla zaman harcıyorsa, raporlamayı otomatikleştirmek için bir CRM programına geçmeniz gerekiyor. Yukarıda bahsettiğimiz konulardan biri veya daha fazlası sizin işletmeniz için de geçerliyse en kısa zamanda bir CRM programı satın almanız gerekli görünüyor.
Ama merak etmeyin günümüzde CRM yazılımları kapsamlı depo alanları gerektiren pahalı yazılımlar değiller aksine bulut teknolojisi sayesinde lokal depolama alanı gerektirmeyen, kullandığınız kadar aylık veya yıllık ödeme yapabileceğiniz son derece ulaşılır yazılımlardır. Dilerseniz Planports CRM+ programının tüm özelliklerini 14 gün ücretsiz deneyip, kendiniz görebilirsiniz.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM