Kurumsal Çözüm Önerileri

Planports Ekibi 10.11.2018 tarihinde yazdı Bu yazı 1392 kere okundu
kurumsal çözüm
KURUMSAL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Her işletme karar verir ve bu kararlar üzerinde anlaşılmalı ve yazılı hale getirilmelidir. Şirket çözünürlüğünü böyle sağlar.
Bir Kurumun Neden Kurumsal Çözümlere İhtiyacı Vardır? 
Bir şirket kararı, bir şirketin yönetim kurulunun eylem ve kararlarını belgelemektedir. Temel olarak, şirket yönetim kurulunun yaptığı her şey bir çözüm olarak sunulmalıdır. Şirketler, sahiplerinden ayrı tüzel kişilerdir ve bu sahiplerinden ayrı yükümlülükleri vardır. Bu ayrımı korumak için şirket, sahiplerden bağımsız olarak hareket etmelidir. Buna, şirket sahiplerini şirketin yükümlülüklerinden koruyan kurumsal kalkan denir. Kurumsal kararlar, bu bağımsız eylemi kanıtlamaya yardımcı olur.
Şirket kurullarının bireysel işlerini (yöneticileri değil) işe almak, borç ödemelerini yapmak veya yeni müşteriler almak gibi, işletmenin günlük faaliyetlerine ilişkin kararları almaları gerekmez. Bu faaliyetler, yönetim kurulu tarafından yetkileri verilen şirket yetkililerine aittir. (CEO, başkan, vb.)
Tipik Kurumsal Çözümler
Yönetim kurulu tarafından yapılan önemli kararlar için kurumsal bir kararın dosyaya açılması gerekmektedir. İlk kuruluş belgelerinden işin kapanmasına kadar bazı kurumsal çözüm örnekleri vardır.
İlk kuruluşta, yönetim kurulu yeni yönetim kurulu üyelerini ve görevlilerini onaylamak, ilk içtüzüğü kabul etmek, belirli bir bankada bir kurumsal banka hesabı oluşturmak ve bu hesap için imza atamak üzere şirket kararları oluşturabilir.
Bir yönetim kurulunun iş sürecinde oluşturabileceği bazı tipik kararlar şöyle olurdu:
  • Şirketin gayrimenkulünü satın almak veya satmak
  • Şirket memurlarını belirleme
  • Ortak girişimde başka bir işletmeye katılmaya karar vermek
  • Yeni bir eyalette veya eyaletlerde konum oluşturma
  • Bir patent satın almak veya bir ticari markayı benimsemek
  • Bir borç altına girmek
Bir Kurumsal Karar Formuna Neler Dahil Olmalıdır?
Kurumsal bir çözümün kesin şekli, eyaletinizin iş hizmetler departmanı tarafından belirlenir ancak genel olarak bir şirket çözümü şunları içermelidir:
  • Kararın tarihi ve yeri
  • Kurumun kurulduğu ve hangi yasaların altında hareket ettiği
  • Kurumsal kararları imzalamak için görevlendirilen memurların imzaları, genellikle yönetim kurulu başkanı
  • Belgeyi amacı ile adlandırın. Örneğin, "Banka Deposunu Kabul Etme Çözünürlüğü".
  • Kararın, yönetim kurulu üyelerinin rıza ve mutabakatına sahip olduğunu belirten bir ifade. Çözünürlük oybirliği ile onaylanırsa, bunu belirtin. Eğer rıza oybirliği ile alınmamışsa, yönetim kurulu üyelerini  "evet" veya "hayır" oylarını eklemeniz gerekecektir.
  • Bu kararın oluşturulmasında kurulun niyetlerini belirten bir ifade yer almalıdır. Örneğin, "Bu kurulun bir banka hesabı ataması niyeti ise ..."
  • Alınacak eylemi belirten bir "bu nedenle" veya "çözümlenmiş" ifadesi. Örneğin, "Dolayısıyla yazılı oybirliği ile... XYZ bankasının Kurumun emanetçisi olarak atanması onaylandı."
Bir Kurumsal Çözüm Nasıl Oluşturulur?
Kurumsal kararların çoğu bir şirket yönetim kurulu toplantısında oluşturulur ve imzalanır. İşte tipik bir süreç:
  • Yönetim kurulu toplantısı gündemi, toplantıdan önce oluşturulmakta ve tüm yönetim kurulu üyelerine gönderilmekte, çözülecek husus gündemde yer almaktadır.
  • Toplantıda, kararın gündem maddesi gündeme getirilir ve tartışılır.
  • Karar onaylanır ve oylar kaydedilir.
  • Toplantının tutanakları, onaylanmakta olan (veya edilmeyen) karar hakkında bilgileri içermelidir.
Kurumsal Çözüm İmzalandıktan Sonra
Şirketin sekreteri, kurumsal kayıt defterinde tüm kurumsal kararları alma rolüne sahiptir. Bu kararların herhangi bir devlet kurumuna sunulması gerekmez, ancak kurumun IRS veya başka bir kurum tarafından veya şirketin bulunduğu eyaletteki iş departmanı tarafından denetlenmiş olması durumunda mevcut olmalıdır.
Hissedar Kararları 
Bir şirketin hissedarları da kararlar alabilir. Bu kararlar genellikle şirketin yıllık toplantısında alınır. Şirketin hisseleri kamuya açık olarak (halka satılırsa) hissedarlar çözüm süreci Menkul Kıymetler ve Borsa tarafından düzenlenir.
Bu kararlar bağlayıcı değildir, yani kurumsal yönetim kurulunun bunları hayata geçirmek için herhangi bir şey yapması gerekmemektedir. Genellikle aktivist gruplar tarafından yönetim kurulunu çevresel, sosyal, etik veya insan hakları konularında etkilemek için sunulurlar.


Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM