Lider Nitelikleri

Planports Ekibi 03.05.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1102 kere okundu


LİDER NİTELİKLERİ

Liderlik nitelikleri, bireyin bir grup insanı ortak bir hedefe doğru yönlendirmesine olanak sağlar. Birini iyi bir lider yapan belirli bir beceri değil, bir dizi beceridir. Her biri kendi başına değerli ancak birlikte ele alındığında, bu liderlik nitelikleri bir bireyin belirli mesleklerde başarılı olmasına veya bir kuruluşun saflarında ilerlemesine izin verir.
Hangi Nitelikler Sizi İyi Bir Lider Yapar?
Yeteneklerin bir kombinasyonu başkalarını etkilemenizi sağlayacaktır. Etkili bir lider olmak için şunları yapmalısınız:
  • Sözlü İletişim Kurun:  Güçlü bir lider açıkça ifade edilmelidir. Mükemmel konuşma becerileri, çalışanlarınıza talimatlar ve iş arkadaşlarınıza ve müşterilerinize ilgili bilgileri verebilmenizi sağlar.
  • Dinleyin: Sadece başkalarına bilgi aktarabilmeniz değil, aynı zamanda size ne söylediklerini anlamanız da şarttır. Mükemmel dinleme becerileri, ekibinizle ilişki kurmanıza ve endişelerini anlamanıza ve çözmenize olanak sağlar.
  • İkna: İyi liderler sadece işçilerinin emirlerini kör takip etmelerini istemez. Onları yapılacak en iyi şey olduğuna ikna ederler.
  • Karar Vermek ve Sorunları Çözmek için Eleştirel Düşünmeyi Kullanın:  Liderler karar vermek ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmayı gerektiren problemleri çözmek için çok zaman harcarlar. Bir soruna karar vermek ya da bir soruna çözüm bulmak zorunda kaldığında, maliyet ve faydalarıyla ilgili çeşitli eylem ve çözümleri karşılaştırma yeteneği esastır.
  • Başkalarına İş Temsilcisi Vermek:  Lider olmak, her görevi kendiniz üstlenmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bu verimsiz olurdu.
  •  Kendinizin ve Diğerlerinin Çalışmalarını Düzenleyin:  İyi bir organizasyon becerileri, çalışmayı zamanında tamamlamanıza ve aynı şeyi yapmalarına yardımcı olacaktır.
  • Sizin ve Altınızın Hatalarından Sorumluluk Almak:  Etkili bir lider, başkalarını kendi hataları için suçlamaz. İşler ters gittiğinde mülkiyeti elinize alın. Bu, hata yaptığınızda veya astlarınızdan birinin yaptığı zaman geçerlidir.
  • Değişime Uyum Sağlayın: Planlar rotadan atıldığı zaman, çoğu zaman olduğu gibi, esneklik istenebilir. Orijinal stratejinize ayarlamalar yapma isteği, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Planlarınızı ayarlayabilirseniz, başarılı olma ve ekibinizin ilerlemesine yardımcı olma konusunda daha iyi bir şansınız olur.
  • İlişkiler Kurun: İyi liderler insanlarla bağlantı kurabilir ve diğerleri arasındaki bağlantıları geliştirebilir. Birbirlerini tanımayan bir grup insan için planlarını koordine eden ortak bir arkadaşı düşün. Hem astlarınız hem de üstlerinizle iyi iş ilişkileri geliştirmek temel bir liderlik kalitesidir.
  • Astlarınıza Saygı Gösterin: Zalimler başkalarının bir şeyler yapmalarını sağlayabilir, ancak en azından kendileri tarafından değil, iyi liderler olarak görülmezler. Yetkiniz altında olan kişilerin size saygı duymalarını istiyorsanız, onlar için de saygı göstermelisiniz.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM