Likert Ölçeği Nedir?

Planports Ekibi 30.08.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 147873 kere okundu

LİKERT ÖLÇEĞİ NEDİR?

Likert ölçeği, katılımcının bir dizi ifade hakkındaki görüşlerini ölçen kapalı uçlu psikometrik bir ankettir. Katılımcılar anket sorularını değerlendirdikten sonra karşıt uçlardan çeşitli cevaplar arasından seçim yapabilir. Likert skalaları, katılımcılardan istenen derinlik seviyesine bağlı olarak beş, yedi veya dokuz noktaya sahip olabilir. Likert ölçeği, bu sistemi bulan kişi olan Rensis Likert'ten ismi ile adlandırılır. 1932'de Likert, insanların bir konuya yönelik tutumlarını ölçerek bir dizi ifadeye cevap vermelerini ve her biri hakkında ne hissettiğini değerlendirmelerini sağlayarak bu yöntemi geliştirdi.






Likert ölçekleri anketlerde sıklıkla kullanılır, çünkü müşteri görüşlerini belirleyici özelliğe sahiptir. Beş ile dokuz puanlık bir ölçek kullanarak, müşteri geri bildirimlerini kolayca alabilir ve trendler ve kalıplar için analiz edebilirsiniz.





Likert ölçeği soruları, katılımcıları nitel konularda araştırırken tutarlılık yaratır. Katılımcının kendi deneyimlerini tanımlamasına izin vermek yerine, ölçmek için önceden tanımlanmış seçenekler sunulur. Bu şekilde, ölçülü bir cevap kullanarak özel geri bildirim alabilirler. Örneğin, logonuzu ne kadar çok müşterinin beğendiğini bilmek istiyorsanız, "Lütfen logomuzu ne kadar beğendiğinizi derecelendirin." diye sorabilirsiniz. Ardından, sağlayabileceğiniz seçenekler "kesinlikle katılmıyorum," "katılmıyorum", "ne katılmıyorum ne de katılmıyor", " katılıyorum "ve" kesinlikle katılıyorum "olur. Bu, ekibinizin, katılımcının ne hissettiğini varsaymak yerine "kesinlikle katılıyorum" anlamını tanımlamasına izin verir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM