Marka Yönetimi

Planports Ekibi 27.04.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1108 kere okundu
MARKA YÖNETİMİ

Marka yönetimi, marka kişiliğini tanımlamayı ve geliştirmeyi destekleyen tasarım, yerleştirme, pazarlama, reklam ve dağıtımın tüm yönlerini tanımlayan bir terimdir.
Modern marka yönetimi, ilk olarak II. Dünya Savaşı sonrası Procter & Gamble'da geliştirildi. P & G tarafından kullanılan aynı tekniklerin çoğu bugün hala işlemekte. Özel bir pazarlamacı ekibinin belirli bir markaya odaklandığı ve bir marka yöneticisinin, o markayı destekleyen tüm temel faaliyetleri yönlendirdiği fikri, ilk kez tasarlandığı gibi, temel marka yönetimi fikridir.
Eksiksiz Bir Yönetim Yaklaşımı
Markalar, müşterinin katılımı ve bir işletmenin yönetimi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabilir. Marka yönetiminin temel noktası güvendir. Tüketiciler genellikle marka vaadi unsurlarının çoğunu karşılayacak bir markaya güvenebileceklerine inanmaktadır. Örneğin, Allstate Insurance, emin ellerde olduğunuzu vaat ediyor. Allstate acentesi bir araba kazasından sonra ortaya çıkmasaydı, bu marka sözü verilmezdi. Bir marka kurulduktan ve tüketiciler genellikle marka ilgisini ifade ettikten sonra, marka üreticisi sık sık yeni marka tüketicileriyle olan güven aşamasını hızlandırabilir.
Marka Türleri
En bilinen marka türlerinden bazıları şunlardır:
  • Maddi bir ürün, bir marka ile ilgili en yaygın şeydir. Bir markaya birden fazla ürün dahil edilmişse, birleştirici bir özellik mevcut olmalıdır. Örneğin, Klasik Coke bir markadır, ancak çeşitli Coca-Cola içecekleri de bir marka oluşturur.
  • Ürünlerden ziyade hizmetler, bir tür iş gücü için tüketici ihtiyaçlarını karşılayacak çözümler sunmak gibi faaliyetlerin yürütüldüğü bir marka olabilir.
  • İnsanların kişilik, karizma, duruş, şöhret ve nüfuza dayalı kendi markaları olabilir. İşte marka elçiliği terimi burada geliyor. Örneğin, Emily Post Enstitüsü, iş görgü kuralları konusundaki bakış açılarını paylaşmak için işletmeleri ziyaret eden marka elçilerine sahiptir.
  • Hizmet sunan veya ürün sağlayan kuruluşlar markadır. İnsanların bir şirketle ilişki kurduğu nitelikler, bir markanın yapı taşlarını oluşturur. Marka algıları, kuruluşun her kademesindeki çalışanlar tarafından, bilerek veya olmasa da ortaya çıkan niyetlere açık olan tüketici deneyimine bağlıdır.
  • Etkinlik markaları, büyük oranda bir etkinliğe katılmaktan veya bir etkinliğin amacına olan güçlü bir bağlantıdan elde edilen müşteri deneyimiyle ilişkilendirilir. İster büyük ister küçük olsun, etkinlik markaları kaçınılmaz olarak etkinliğin temeli olan eğlenceli veya sosyal davaya bağlıdır. Olimpiyat Oyunları, en önde gelen etkinlik markalarından biridir ve her ulusun anavatanları üzerinde tezahürat etmesiyle marka sadakatinin özüdür.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM