Marka Yönetimi Nedir?

Planports Ekibi 02.09.2019 tarihinde yazdı Bu yazı 1300 kere okundu
MARKA YÖNETİMİ NEDİR?

Marka yönetimi, marka itibarınızı yönetme ve kitlenizin markanıza ilişkin algısını marka bilinirliği, eşitlik ve sadakat oluşturacak şekilde geliştirme sürecidir.
Markanız canlı, nefes alan bir şey, bu da sürekli değiştiği anlamına geliyor. Aynı zamanda haberler, trendler ve güncel olaylar gibi dış etkenlere de duyarlıdır. Gazetecilerin, etkileyicilerin ve sosyal medya kullanıcılarının (sadece birkaçıyla) hemen hemen her anlatıyı etkilediği bir dünyada, marka yönetimi işinizin hikayesini nasıl kontrol altına alabileceğiniz önemlidir. Marka ve marka varlıklarınızı değer iletmek ve takipçileriniz, hayranlarınız ve müşterilerinizle sadık ilişkiler kurmak için kullanıyor.
Marka yönetimi pazarlamanın çok ötesine uzanıyor. Marka yönetimi, satışlar, insan kaynakları ve müşteri hizmetleri ile iç içe olmalıdır. Başarılı bir şekilde yapıldığında marka yönetimi şunları yapabilir;

-Marka bilinirliğinizi arttırın
-Ürünleriniz veya hizmetleriniz için daha fazla ücretlendirmenize izin verin
-Kitlenizin satın alma kararlarını etkileyin
-Müşteri sadakati oluşturmak
-Satışları artırmak
-Marka savunucusu haline gelen mutlu müşteriler oluşturun

Marka Yönetiminin İlkeleri

Marka yönetimi hem maddi hem de maddi olmayan bileşenlerden oluşmaktadır. Somut konuları aşağıdaki bölümde tartışacağız.

Marka bilinirliği
Marka bilinci, genel halkın ve hedef kitlenizin markanıza ne kadar aşina olduğudur. Marka bilinci önemlidir, çünkü tüketiciler eğer farkında değilse markanızdan ürün veya hizmetlerle etkileşime giremez veya satın alamazlar.

Marka değeri
Marka eşitliği, tüketicilerin markanıza deneyimlerini, algılarını ve derneklerini esas alma şeklindeki değeridir. (Bu konsept, markanızın pazar tarafından algılanan ticari değeri olan marka değerlemesiyle el ele gider.) Marka değeri önemlidir, çünkü değerli bir marka daha yüksek fiyatları destekleyebilir ve yatırımcılar, hissedarlar arasındaki değerinizi artırabilir.

Marka sadakati
Marka sadakati, müşterilerinizin ve takipçilerinizin markanızla ne kadar tutarlı bir şekilde ilgilendiklerini ve satın aldıklarını belirtir. Pazarlamanız bunu mutlaka etkileyemezken, müşteri hizmetleri departmanınız memnuniyet ve ilişki kurmaya odaklanarak, müşterileri tekrar tekrar geri getirebilir.

Marka tanıma
Bu kavram marka hatırlama ile el ele gider. Bu, marka açıklamalarını görmeden veya duymadan bir marka düşünebilme yeteneğidir. Markanın tanınması önemlidir, çünkü tüketiciler markanızı tanıyıp hatırlayarak, markanızı en üst düzeyde tutar ve markanızı rakiplerin üstünde seçmeleri daha olasıdır.

Marka itibarı
Marka itibarı, genel halkın ve hedef kitlenizin markanızın karakterini, durumunu ve kalitesini nasıl algıladığını ifade eder. İtibarınız iç faktörlerden (müşteri hizmetleri, ürün kalitesi vb.) ve dış faktörlerden (müşteri incelemeleri, haberler, vb.) etkilenebilir. Marka itibarı önemlidir, çünkü bazı tüketicilerin markanızla ilgili ilk izlenimleri olabilir.

Şirketinizi Planports’la Yönetin, Rakiplerinizin Önüne Geçin…

Fiyat teklifi hazırlama, CRM, iş takibi, sipariş ve temel finans (ön muhasebe) yazılımı

SİZİ ARAYALIM